Μαμάης Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
10/05/2019
Διάρκεια
00:14:02
Εκδήλωση
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο: «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σχολείο και Πολιτισμός»
Χώρος
Κολλέγιο Αθηνών
Διοργάνωση
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ
Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος
Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα - Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού
Κατηγορία
Εκπαίδευση
Ετικέτες
εκπαίδευση, 21ος αιώνας, σχολείο, πολιτισμός, μαθητής, τυπογραφία, νέες τεχνολογίες, βιβλίο, όμορφο βιβλίο, εμπορικότητα, άσχημο βιβλίο
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και το Κολλέγιο Αθηνών συνδιοργάνωσαν στις 10-12 Μαΐου 2019 στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σχολείο και Πολιτισμός». Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις Κεντρικές Ομιλίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου.
Το Σχολείο και ο Πολιτισμός αποτελούν δύο αλληλένδετα αναπτυσσόμενους κύκλους που αλληλοτροφοδοτούνται. Εκφάνσεις του Πολιτισμού εκφράζονται στην εκπαιδευτική πραγματικότητα μέσα από τα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος, καθώς και με την υλοποίηση ποικίλων τυπικών ή άτυπων δράσεων που προϋποθέτουν την εμπλοκή των μαθητών. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να υποστηριχτούν στην προσπάθειά τους για αποτελεσματικότερη κατάκτηση της γνώσης, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν κοινωνικά ώστε να εξελιχθούν σε κριτικά σκεπτόμενους, υπεύθυνους και συνειδητά ενεργούς πολίτες. Από την άλλη, το σχολείο μπορεί να εμπλουτίσει με σχετικά παραγόμενα της σχολικής ζωής διάφορες εκφάνσεις του Πολιτισμού αλλά και να συμβάλλει στη διάχυσή τους στις τοπικές κοινότητες. Στην αμφίδρομη και παιδαγωγικά σημαντική σχέση Σχολείου και Πολιτισμού εστιάζει η θεματική του Συνεδρίου.
Από την παραδοσιακή τυπογραφία στις Νέες Τεχνολογίες. Υπάρχουν σήμερα όμορφα βιβλία;
Η σταθερή και αδιάλειπτη αντίσταση απέναντι «σε ό,τι πικραίνει το μάτι» στον χώρο του βιβλίου προϋποθέτει σήμερα έναν αναστοχασμό σε όρους όπως κάλλος, αισθητική απόλαυση, καλλιτεχνικά ωραίο, κλασική φόρμα, ευκολοδιάβαστο και όμορφο βιβλίο, θέτοντας ορισμένα ερωτήματα:
- Γιατί ένα βιβλίο «πρέπει» να είναι όμορφο;
- Αισθητική αρτιότητα και εμπορικότητα.
- Τυπογραφία: Τέχνη ή τεχνική;
- Διαδικασία «γέννησης» ενός όμορφου βιβλίου.
- Φταίνε οι υπολογιστές για τα άσχημα σημερινά βιβλία;
Ο αναστοχασμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις και διαπιστώσεις οι οποίες αντιτίθενται σε πρακτικές που λειτουργούν υπονομευτικά στην αισθητική του βιβλίου.
Ο Γιάννης Μαμάης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος των εκδόσεων Gutenberg. Είναι ένας από τους ελάχιστους παλιούς μάστορες τυπογράφους της Ελλάδας που δεν εγκατέλειψαν τον κόσμο του βιβλίου όταν έκανε την εμφάνισή της η λαίλαπα της φωτοσύνθεσης στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αντιθέτως, συνέχισε να εργάζεται ως επιμελητής εκδόσεων, προσπαθώντας να δείξει στους νεώτερους τι σημαίνει τυπογραφική καλαισθησία. Στο ενεργητικό του έχει περισσότερα από 1.600 βιβλία, τα περισσότερα εκ των οποίων βγήκαν από τις εκδόσεις Gutenberg.
Πηγή:
www.eutypon.gr