Σταματόπουλος Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/06/2021
Διάρκεια
00:56:18
Εκδήλωση
Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης, 4η Θεματική Ενότητα: Γειτονιές της Πόλης Πέρα: Το Σταυροδρόμι της Πόλης
Χώρος
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη - Σισμανόγλειο Μέγαρο
Διοργάνωση
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
Σισμανόγλειο μέγαρο, τόποι, πρόσωπα, Κωνσταντινούπολη, ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, ελληνικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, Πέρα, Σταυροδρόμι της Πόλης, χερσαία τείχη, Προποντίδα, Κεράτιος κόλπος, Γεντί Κουλέ, Βλαχέρνες
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής, διοργανώνει κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.
Υπεύθυνοι για τον ακαδημαϊκό συντονισμό του κύκλου διαλέξεων είναι η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Σισμανογλείου Μεγάρου Ευαγγελία Αχλάδη και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής Σάββας Τσιλένης.
Οι ομιλίες του κύκλου “Τόποι και πρόσωπα της Πόλης” θα προσφέρουν την ευκαιρία στο ελληνόφωνο κοινό να γνωρίσει πτυχές από την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης. Οι ομιλητές και ομιλήτριες θα παρουσιάσουν τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, τα ευαγή ιδρύματά τους (σχολεία, σύλλογοι), τα ιστορικά μνημεία και τις εκκλησίες τους καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες της κωνσταντινουπολίτικης ρωμιοσύνης.
Ο Κώστας Σταματόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία, γεωγραφία και αρχαιολογία στη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ βυζαντινής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Μετά την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής, ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος συνέγραψε σειρά άρθρων και μελετών για τον ελληνισμό της Κωνσταντινουπόλεως και της Μικράς Ασίας. Έργα του επίσης είναι: Τοµές στην νεοελληνική αγωνία (Δόμος, 1988) • Βήµατα στα πάτρια Κωνσταντινουπόλεως (Δόμος, 1989, επαυξημένη έκδοση 1992) • Κωνσταντινούπολη: αναζητώντας την Βασιλεύουσα (μαζί με τον Ακύλα Μήλλα, Μπρατζιώτη, 1990) • Μάθηµα Βαλκανικής Ιστορίας (Δόμος, 1995) • Η τελευταία αναλαµπή: η κωνσταντινουπολίτικη Ρωµηοσύνη στα χρόνια 1948–1955 (Δόμος, 1996) • Η Μικρασία του Αιγαίου (Αστερισμός, 1998) • Το Χρονικό του Τατοΐου (1800–2003), τ. Α΄ και τ. Β΄ (Καπόν, 2004) • Τα µνηµεία του Πεντελικού όρους (Δήμος Βριλησσίων, 2007, συμμετέχει και η Αλεξία Αλτουβή) • Η Κωνσταντινούπολη µέσα από τον φακό του Αχιλλέως Σαµαντζή και του Ευγενίου ?αλέζιου (Allemandi, 2009) • Ηµερολόγιο πρίγκιπος Νικολάου (1909–1912) (Φερενίκη, 2011) • Περί της βασιλείας στη νεώτερη Ελλάδα (Καπόν,2015) • Monarchy in modern Greece (Kapon, 2017) • De la royaute hellenique (Kapon, 2017) • Η µικρασιατική µου πλευρά (Καπόν, 2018) Ο τόμος Σινασός της Καππαδοκίας (Άγρα, 1986), στον οποίο συμμετείχε με το εκτενές άρθρο «Η καθημερινή ζωή στην Σινασό στις αρχές του 20ού αιώνα», καθώς και το έργο Κωνσταντινούπολη: αναζητώντας την Βασιλεύουσα, βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών. Στον τόμο Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή των Ελλήνων, 2009) συνέγραψε τα κεφάλαια: «Τα ανάκτορα επί Γεωργίου Α? (1863–1909)» και «Το αργό λυκόφως (1909–1922)». Ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας.