Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από τις ανασκαφές του Μετρό στα δύο νέα Μουσεία της Θεσσαλονίκης

Τσιγαρίδα Ελισάβετ

20 Δεκεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:49:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 71
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Παρουσιάζονται τα κύρια χαρακτηριστικά της έκθεσης που σχεδιάζεται για το κάθε ένα από τα δύο μουσεία που πρόκειται να φιλοξενήσουν αρχαιότητες από τις ανασκαφές του μετρό.

Το ένα Μουσείο θα στεγαστεί σε προστατευόμενο από το ΥΠΠΟ κτίριο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης και πρόκειται να φιλοξενήσει κινητά ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές του μετρό στους σταθμούς που εντοπίζονται εκτός και εντός των τειχών της πόλης. Στην έκθεση ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα αποτελέσματα των ανασκαφών στην εντός των τειχών περιοχή, όπου ήρθε στο φως η κύρια οδική αρτηρία της Θεσσαλονίκης με άξονα Α-Δ, που εμφανίζεται ήδη ως από την ίδρυση της πόλης το 316 π.Χ. και παραμένει στην ίδια θέση έως σήμερα. Προβάλλεται η εξέλιξη του δρόμου στον χρόνο, που σχετίζεται άμεσα με την εξέλιξη της πόλης και άλλες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα και παρουσιάζονται μέσα από τα ευρήματα στην έκθεση.

Το άλλο μουσείο θα στεγαστεί σε υπόγειο κτίσμα που βρίσκεται στη διασταύρωση τροχιογραμμών στην περιοχή του Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα πρωτότυπο μουσείο που θα φιλοξενήσει ογκώδεις αρχαιότητες που αποσπάστηκαν κατά την κατασκευή του έργου και δεν ήταν δυνατόν να επανατοποθετηθούν. Κρίθηκαν ότι αποτελούν σημαντικές ή μοναδικές στο είδος τους κατασκευές που μαρτυρούν την οικοδομική ιστορία της πόλης.

Το κάθε ένα από τα δύο μουσεία αποκαλύπτει διαφορετικές πτυχές της ιστορίας της πόλης, συμπληρώνουν το ένα το άλλο και μαζί τεκμηριώνουν τη διαχρονία, την οργάνωση και την οικονομική ευρωστία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της ως την πυρκαγιά το 1917.

Τσιγαρίδα Ελισάβετ Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας - Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια με υποτροφία του ΙΚΥ, συνέχισε τις σπουδές της στην Οξφόρδη, M. Phil στην Κλασική Αρχαιολογία και διδακτορική διατριβή με θέμα Metal Wreaths in the Greek World (1988).

Μετά τις σπουδές επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε να εργάζοται στην ανασκαφή της Βεργίνας, στην οποία συμμετείχε αρχικά ως φοιτήτρια και αργότερα ως ένα μέλος της πενταμελούς ομάδας ανασκαφής και δημοσίευσης που είχε ορίσει ο Μανόλης Ανδρόνικος, με ιδιαίτερη ενασχόληση τα χρυσά αντικείμενα.

Την ίδια εποχή ξεκίνησε να εργάζεται ως αρχαιολόγος στη ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ με περιοχή αρμοδιότητας τη Χαλκιδική. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορική τοπογραφία της Χαλκιδικής και διηύθυνε πολλές ανασκαφές, όπως την ανασκαφή στο ιερό του Απόλλωνα Ήλιου στην αρχαία Σάνη/Ουρανιδών πόλη, στο νεκροταφείο της Αρχαίας Σκιώνης, στο ιερό του Άμμωνα Δία κλπ. Το 2014 σε συνεργασία με τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή ξεκίνησε το έργο Olynthos Project υπό τη διεύθυνσή της, της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Michigan, κ. Lisa Nevett και της κ. Zosia Archibald από το Πανεπιστήμιο του Liverpool. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συστηματική επιφανειακή έρευνα, γεωφυσική διασκόπηση και ανασκαφική έρευνα, διήρκεσε 6 χρόνια, ολοκληρώθηκε και είναι σε διαδικασία μελέτης/δημοσίευσης.

Το 2014 ανέλαβε καθήκοντα Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας. Ως διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας οργάνωσε δύο αρχαιολογικές εκθέσεις: «Πριν από τη Μεγάλη Πρωτεύουσα» και «Κατοπτρισμοί γυναικών της Αρχαίας Πέλλας» και τρεις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Επίσης, ανέλαβε την αποκατάσταση και ανάδειξη κτιρίων του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας. Το 2021 ξεκίνησε το πρόγραμμα Pella Urban Dynamics Project υπό τη διεύθυνσή της και με συνδιευθυντές τον κ. Νανόγλου, την καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, κ. L. Nevett και τον κ. D. Stone, οι τελευταίοι από το Πανεπιστήμιο του Michigan, με στόχο να διερευνηθεί η ευρύτερη περιοχή της χώρας της Πέλλας, η σχέση της πόλης με τη θάλασσα, οι διαφορετικές περιοχές της αρχαίας πόλης και η εξέλιξη της Πέλλας από την κλασική εποχή έως και τους βυζαντινούς χρόνους.

Από το 2020 ανέλαβε ως Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Εκτός από το έργο της εφορείας, ανέλαβε και τη διεύθυνση των ανασκαφών του σταθμού Βενιζέλου και των υπόλοιπων έργων του μετρό: ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων εντός του σταθμού Βενιζέλου και δίπλα στη νότια και τη βόρεια είσοδο του σταθμού Αγίας Σοφίας, ανάδειξη του αρχαιολογικού υλικού στους σταθμούς του μετρό και τις μουσειολογικές μελέτες για τις εκθέσεις των δύο μουσείων, του Μουσείου με τα κινητά ευρήματα του μετρό στο κτίριο στρατωνισμού Α3 στο στρατόπεδο Π. Μελά και της έκθεσης των αποσπασμένων αρχαιοτήτων στο μουσείο στο Crossover κοντά στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Σχετικές ομιλίες