Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από τον Δημόκριτο στην Τεχνητή Μουσική Νοημοσύνη

Γιαννακόπουλος Θοδωρής, RSLG Quartet

17 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:27:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 480
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ 1/85
Ομιλητές
Γιαννακόπουλος Θοδωρής
RSLG Quartet

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
17/05/2022

Διάρκεια
01:27:11

Εκδήλωση
Κύκλος: Γέφυρες

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κατηγορία
Τεχνολογία, Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
τεχνητή νοημοσύνη, τεχνητή μουσική νοημοσύνη, τέχνη και επιστήμη

Η σειρά Γέφυρες, που προωθεί, εδώ και περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια, την ώσμωση ανάμεσα στους πολιτισμούς, στις ηλικίες, τις τέχνες, τα είδη της μουσικής και τις διαφορετικές εκφάνσεις της τεχνολογίας, μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε σε έναν συναρπαστικό κόσμο, όπου η τέχνη συναντά την επιστήμη. Πρόκειται για τη συναυλία-διάλεξη «Από τον Δημόκριτο στην τεχνητή μουσική νοημοσύνη», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος και το Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό και την επιμέλεια της σειράς Γέφυρες έχει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάζεται η διάλεξη με θέμα («Τεχνητή νοημοσύνη και μουσική») και ομιλητή τον Θεόδωρο Γιαννακόπουλο, ερευνητή του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Τον διαδέχεται επί σκηνής το Κουαρτέτο RSLG, (Βασίλης Ρούπας-πιάνο, Γιάννης Λελούδας-τύμπανα, Στέλιος Γιαννουλάκης- ηλεκτρονικά και Νίκη Κοκκόλη-σαξόφωνο), σε μια συναυλία πειραματικής τζαζ και ηλεκτροακουστικής μουσικής. Τη μουσική ενότητα της βραδιάς πλαισιώνουν οπτικά παράλληλες ψηφιακές προβολές από τον Κωνσταντίνο Τηλιγάδη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου (βιογραφικό σημείωμα). Eπίσης, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται στην εκδήλωση, δημιουργεί τη δική του μικρή σύνθεση, με βάση το μουσικό και εικαστικό υλικό του συναυλιακού μέρους.


Γιαννακόπουλος Θοδωρής Ερευνητής Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών RSLG Quartet Κουαρτέτο πειραματικής μουσικής

To κουαρτέτο RSLG κινείται στον χώρο της πειραματικής μουσικής, με επιρροές από την τζαζ (post-jazz, abstract jazz), την ηλεκτρονική (electroacoustic) και τη σύγχρονη (contemporary) μουσική δημιουργία. Από το 2014 μέχρι σήμερα, το κουαρτέτο έχει εμφανιστεί σε πλήθος χώρων και φεστιβάλ στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την εμφάνισή του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στα τέλη του 2018, ενώ έχουν κυκλοφορήσει και τρία άλμπουμ.

Βασίλης Ρούπας
Συνθέτης, πιανίστας, αυτοσχεδιαστής, δραστηριοποιείται μέσα από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ) του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος και το κουαρτέτο RSLG, αλλά και ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης.

Γιάννης Λελούδας
Σπούδασε τύμπανα με τον Νίκο Τουλιάτο και τον Γιάννη Φλώρο. Έχει συνεργαστεί με τον Δημήτρη Καμαρωτό και το Studio 19 σε θεατρικές παραστάσεις του Μιχαήλ Μαρμαρινού (π.χ. Πεθαίνω σαν Χώρα), καθώς και με τον κιθαρίστα Γιώργο Μουλουδάκη.

Στέλιος Γιαννουλάκης
Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Βιοιατρική Τεχνολογία και κιθάρα. Master στην Μουσική Τεχνολογία, PhD στην Ηλεκτροακουστική Σύνθεση. Έχει συνθέσει μουσική για παραστάσεις και εφαρμογές. Διεθνείς παρουσιάσεις, συνεργασίες, αναθέσεις και βραβεία.

Νίκη Κοκκόλη
Σαξοφωνίστρια, με ενεργή συμμετοχή σε σχήματα Jazz και Αυτοσχεδιαστικής Μουσικής στην Ελλάδα. Έχει δραστηριοποιηθεί επίσης στο εξωτερικό με συναυλίες/festivals σε Λονδίνο, Στοκχόλμη κ.ά.. Έχει συνεργαστεί στα πλαίσια συναυλιών με τους Maggie Nicols, Markus Stockhausen, Christer Bothén, Martin Küchen, Bram De Looze κ.ά..


Σχετικές ομιλίες