Δανέζης Μάνος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
30/09/2012
Διάρκεια
21:45
Εκδήλωση
Διάλογοι Ελλήνων Νευροεπιστημόνων για τη Νευροαισθητική
Χώρος
Ξενοδοχείο Royal Olympic
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών
Ιατρική Σχολή – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Νευροεπιστήμες, Φυσικές επιστήμες
Ετικέτες
ναυροαισθητική, αστροφυσική
Όπως μπορεί να αποδείξει πλέον πειραματικά η σύγχρονη επιστημονική σκέψη, μέσα στο Σύμπαν δεν υπάρχουν υλικές μορφές, και σχήματα, ούτε ήχοι, γεύσεις ή οσμές, μέσα στο Σύμπαν υπάρχει μόνο ένας κοχλάζον ωκεανός ενέργειας.
Η ανθρώπινη φυσιολογία, μέσω των αισθητηρίων οργάνων της συλλέγει επιλεκτικά περιοχές του ενεργειακού χείμαρρου, μεταφέρει την ενέργεια αυτή σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά κέντρα, τα οποία την μετατρέπουν σε μορφές, σχήματα, ήχους ,οσμές. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η ψευδαίσθηση της υλικής πραγματικότητας. Αντιλαμβανόμαστε, όχι το πραγματικό Σύμπαν, αλλά μια εικόνα που η φυσιολογία μας δημιουργεί.
Με λίγα λόγια αυτό το οποίο μπορούμε να αποδείξουμε σήμερα είναι ότι ο άνθρωπος είναι ένας ισχυρός δέκτης ενεργειακών συμπαντικών σημάτων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σήμερα, μέσω μιας σειράς επιστημονικών εφαρμογών, έχει αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος είναι συγχρόνως και ένας ισχυρός πομπός ενεργειακών σημάτων. Μπορεί μέσω της σκέψης τοθ να κινεί μεταλλικούς βραχίονες, ή να θέτει σε λειτουργία μηχανήματα που βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων κα.
Είναι λοιπόν α άνθρωπος όχι μόνο ένας δέκτης, αλλά και ένας πομπός. Η ανθρώπινη σκέψη δεν είναι μόνο μια εσωτερική ενεργειακή λειτουργία, αλλά μια ευρύτερη λειτουργία εκπομπής ενεργειακών σημάτων σε αδιευκρίνιστα μεγάλες αποστάσεις.
Είναι δυνατόν τα εκπεμπόμενα αυτά εγκεφαλικά ενεργειακά σήματα, τα οποία μπορούν να συλλαμβάνονται και να κινούν μηχανές και ηλεκτρονικές συσκευές, να γίνουν αντιληπτά από έναν άλλο ανθρώπινο εγκέφαλο δέκτη, και με ποιόν τρόπο; Με ποιόν τρόπο όλα τα προηγούμενα επηρεάζουν την πολιτισμική μας αντίληψη για το τι είναι ο άνθρωπος; Ποιον αντίκτυπο έχει στη δομή ενός πολιτισμού μια τέτοια νέα αντίληψη περί της φύσης του ανθρώπου.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι: Φασματοσκοπική μελέτη θερμών αστέρων εκπομπής στην ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και στο υπεριώδες (UV) μέσω δορυφορικών δεδομένων (IUE, HST), Φασματοσκοπική μελέτη Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων (AGNs) στην ορατή και υπεριώδη φασματική περιοχή, Αστρικές ατμόσφαιρες, Διπλά συστήματα αστέρων και Ιστορία και Φιλοσοφία των Θετικών Επιστημών.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 180 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά με κριτές και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργασθεί στα Αστεροσκοπεία του Παρισιού και της Haute Provence (Γαλλία), της Τεριέστης (Ιταλία), του Konkoly (Ουγγαρία), του Βελιγραδίου (Σερβία) και του Κρυονερίου (Ελλάδα).
Έχει εκπονήσει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο με περισσότερα από 15 βιβλία Φυσικής Αστροφυσικής και Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών Στο βιβλίο "Η Κοσμολογία της Νόησης - Εισαγωγή στην Κοσμολογία" απονεμήθηκε το βραβείο "Αρώνη" από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004).
Επίσης, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 8 Διδακτικών Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων, έχει κάνει την επιστημονική επιμέλεια 6 βιβλίων και 12 στατιστικές μελέτες. Ακόμη, είναι συγγραφέας 850 επιστημονικών άρθρων και άρθρων κοινωνικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
Τα τελευταία 4 χρόνια, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Ε. Θεοδοσίου, είναι δημιουργός, παρουσιαστής και επιστημονικός υπεύθυνος της συνεχιζόμενης τηλεοπτικής επιστημονικής σειράς "Το Σύμπαν που αγάπησα", που έχει ήδη συμπληρώσει 110 επεισόδια. Για την τηλεοπτική αυτή σειρά του απονεμήθηκε το "Hellenic-American University prize" στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών.
Έχει τιμηθεί από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών για τη συνολική επιστημονική και εκπαιδευτική του δράση.
Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Κοινότητας (E.A.S.), Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας (Hel.A.S.), της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, του "Συλλόγου Διατήρησης της Γλωσσικής Κληρονομιάς" και του "Συλλόγου Ιστορικών Σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών".