Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από τον κατανεμημένο υπολογισμό στην κατανεμημένη ευφυΐα

Γιαννακόπουλος Γιώργος, Φιλιππίδης Χρήστος

10 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 34:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1692
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Όταν κάποιος συνδυάζει πολλούς υπολογιστές, οι οποίοι μπορούν να βρίσκονται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και τους προβάλλει ως μία, ενιαία, εικονική (virtual) μηχανή, τότε η μηχανή αυτή ονομάζεται "κατανεμημένη υπολογιστική υποδομή". Τέτοιες υποδομές συχνά εκτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, Σήμερα εξελίσσεται η προσπάθεια ανάπτυξης του "παγκόσμιου υπερ-υπολογιστικού πλέγματος": μίας ισχυρής, παγκόσμιας, κατανεμημένης υπολογιστικής υποδομής με πληθώρα χρήσεων. Το πλέγμα αυτό θα διαμοιράζει υπολογιστικές μονάδες, αποθηκευτικό χώρο, αλλά και δεδομένα. Στην παρουσίαση γίνεται λόγος για τις βασικές αρχές των κατανεμημένων υπολογιστικών συστημάτων (HPC, HTC, Grid/Cloud computing, eXascale). Επίσης, γίνεται αναφορά σε νέες, κατανεμημένες αρχιτεκτονικές και προσπάθειες, που επιτρέπουν το διαμοιρασμό γνώσης μεταξύ συστημάτων. Περιγράφεται πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνδυαστεί με έννοιες κατανεμημένων συστημάτων, για να συνδυάσει πάμπολλα, διάσπαρτα κομμάτια ψηφιακής γνώσης και να υποστηρίξει μία κατανεμημένη ευφυία.

Γιαννακόπουλος Γιώργος Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" - Συνιδρυτής & CEO, SciFY

Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος είναι συνιδρυτής και CEO της SciFY καθώς και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εργαστήριο Μηχανικής Γνώσης και Λογισμικού (SKEL) του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".

Απόφοιτος Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, πήρε το διδακτορικό του στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το ΤΜΠ & ΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ασχολείται ερευνητικά (μεταξύ άλλων) με την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, τη μηχανική μάθηση, την εξόρυξη δεδομένων, το σημασιολογικό ιστό, τα προσαρμοστικά συστήματα και τη βιοπληροφορική. Έχει εργαστεί σε πληθώρα ερευνητικών έργων (OntoSum, OKKAM, SYNC3, NOMAD, SemaGrow), είναι ο οργανωτής της κοινότητας MultiLing (Multilingual Multi-document Summarization) και των αντίστοιχων workshops (TAC 2011, ACL 2013). Παράλληλα έχει εργαστεί πάνω από 15 χρόνια στη βιομηχανία της πληροφορικής.

Φιλιππίδης Χρήστος Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Σχετικές ομιλίες