Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από τον Παρθενώνα στην Πενταποταμία. Σκέψεις για την Ελλάδα, την Ινδία και τον συγκρητισμό

Clark Bruce, Αρβανιτόπουλος Σταύρος

17 Ιανουαρίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:33:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 214
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025, ημέρα της ονομαστικής εορτής του ιδρυτή του Μουσείου Μπενάκη, οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά τη διάλεξη εις μνήμην του Αντώνη Μπενάκη.

Θέμα διάλεξης: «Από τον Παρθενώνα στην Πενταποταμία. Σκέψεις για την Ελλάδα, την Ινδία και τον συγκρητισμό»

Ομιλητής: HENRY BRUCE GREER CLARK, συγγραφέας και συντάκτης του περιοδικού Economist και πολλών γραπτών και οπτοακουστικών μέσων παγκοσμίου βεληνεκούς με αντικείμενα τον πολιτισμό, την αρχαιολογία και την ιστορία των ιδεών, Επίτιμος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Άρχων Διερμηνεύς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κάτοχος του Μεγάλου Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικα σε αναγνώριση των έργων του για την ελληνική ιστορία.

Clark Bruce Συγγραφέας - Συντάκτης, The Economist

Ο Henry Bruce Greer Clark είναι συγγραφέας και συντάκτης του περιοδικού Economist και πολλών γραπτών και οπτοακουστικών μέσων παγκοσμίου βεληνεκούς με αντικείμενα τον πολιτισμό, την αρχαιολογία και την ιστορία των ιδεών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε θέματα διεθνούς ειδησεογραφίας για περισσότερα από 40 χρόνια με έδρα το Παρίσι, την Αθήνα, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Γεννήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία το 1958, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Καίμπριτζ και είχε πάντοτε έντονο ενδιαφέρον για την ιστορία τόσο της αρχαίας όσο και της σύγχρονης Ελλάδας. Το βιβλίο του “Twice A Stranger”, ένας απολογισμός της Συνθήκης της Λωζάνης για την ανταλλαγή των πληθυσμών και τις συνέπειες της, κέρδισε το Βραβείο Runciman το 2007. Τον Οκτώβριο του 2021 εξέδωσε το “Athens: City of Wisdom”, μια αφήγηση της ιστορίας της πόλης από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τις μέρες μας. Υπήρξε ο πρώτος ανταποκριτής του Reuters στην Ελλάδα μεταξύ των ετών 1982 και 1986. Αργότερα έκανε πολλά ταξιδιωτικά ρεπορτάζ στην Ελλάδα για λογαριασμό των Financial Times και του Economist. Συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε περιβαλλοντολογικά θέματα. Το Σεπτέμβριο του 2022 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας. Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και Άρχων Διερμηνεύς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αρβανιτόπουλος Σταύρος Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham (Master of Arts, Byzantine Studies). Είναι Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο “Θετική Αγωγή-Αποστολοπούλου”, Ιστορία Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Βυζαντινή Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Π.Δ. 407/80). Διδάσκει Αρχιτεκτονική της βυζαντινής περιόδου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συμμετέσχε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της 1ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Εργάστηκε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ως επιμελητής κειμένων, στο Μουσείο Μπενάκη ως μέλος της ομάδας επεξεργασίας της Συλλογής Ε. Φινόπουλου και στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία ως μέλος της ομάδας τεκμηρίωσης και δημιουργίας λημμάτων του αρχείου της. Από το 2007 ως το 2012 κατείχε τις θέσεις του γενικού επιμελητή και του υπεύθυνου προσωπικού του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία. Από το 1993 έχει αναλάβει την ξενάγηση μαθητών, φοιτητών (Ελλήνων και ξένων), αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, αρχαιοφίλων σε μουσεία και μνημεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινουπόλεως, της Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Αιγύπτου και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες διαλέξεις και κύκλους μαθημάτων για τη βυζαντινή, μεταβυζαντινή, οθωμανική και νεώτερη τέχνη και αρχιτεκτονική και για τον καθημερινό βίο στην ύστερη αρχαιότητα και το Βυζάντιο. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και τιμητικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σχετικές ομιλίες