Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από τους Δελφούς στην Επίδαυρο και την ολιστική αντιμετώπιση της υγείας στα ιερά του Ασκληπιού

Λαμπρινουδάκης Βασίλειος, Ρούντος Γιάννης

8 Απριλίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:03:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 569
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού “Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024”, που αναπτύχθηκαν κατά το τριήμερο 7, 8 και 9 Απριλίου με θεματική εστίαση εφέτος στην Υγεία και τη Διπλωματία των Πόλεων, παρουσιάστηκε το θέμα “Από τους Δελφούς στην Επίδαυρο και την ολιστική αντιμετώπιση της Υγείας στα ιερά του Ασκληπιού” από τον Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμο καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του αρχαιολογικού ερευνητικού έργου στην Επίδαυρο.

Ο κ. Λαμπρινουδάκης ανέπτυξε οπτικοακουστικά το αφήγημα των Ασκληπιείων της αρχαιότητας με λεπτομερή αναφορά στο ιερό της Επιδαύρου, που αποτέλεσε το λίκνο της Υγείας κατά την αρχαιότητα και εξελίχθηκε σε ένα πολυδύναμο κέντρο περί το 400 π.Χ.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αφετηρία της θεουργικής Υγείας - στη θεογονία από τον Απόλλωνα στον Ασκληπιό, στην καθαρτήρια και ιαματική χρήση του ύδατος, στην ανάπτυξη της οργανωμένης λατρείας της Υγείας στην Επίδαυρο και στην ολιστικότητα της θεραπευτικής αγωγής -ψυχής και σώματος- μέσω της δραματοθεραπείας.

Όπως τόνισε, η λατρεία του Ασκληπιού διαδόθηκε και σε άλλα κέντρα με την ίδρυση ιερών στη λεκάνη της Μεσογείου, με πρώτο αυτό της Αθήνας. Το δίκτυο αυτό χαρακτηριζόταν από κοινές πρακτικές των Ασκληπιείων στη θεραπευτική προσέγγιση καθώς επίσης από κοινές πολιτικές αλλά και οικονομικές σχέσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Λαμπρινουδάκης υπογράμμισε πως το μοντέλο λειτουργίας των Ασκληπιείων θα μπορούσε να εμπνεύσει τα σύγχρονα Συστήματα Υγείας προς μια ανθρωποκεντρική κατεύθυνση, με δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιάννης Ρούντος, σύμβουλος εταιρικών υποθέσεων, επικοινωνίας και βιωσιμότητας με ειδικότερη δραστηριότητα σε θέματα πολιτισμού. Στην εισαγωγή του θέματος, επεσήμανε πως η Υγεία στη σύγχρονη εποχή αποτελεί κορυφαίο ζήτημα Βιωσιμότητας συνδεδεμένο άρρηκτα με τους πιο σημαντικούς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της παγκόσμιας ατζέντας του Ο.Η.Ε. (UN Sustainable Development Goals 2030). Ο κ. Ρούντος χαρακτήρισε την Υγεία ως καθρέφτη του Κοινωνικού Πολιτισμού και φορέα διαχρονικών φιλοσοφικών, ηθικών και πρακτικών αξιών για την ευημερία.

Οι “Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024”, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδος και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, οργανώθηκαν από την ΑΜΚΕ “Δελφική Κληρονομιά”, με φορέα υλοποίησης τη MINDVIEW.

Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντεπιστέλλον μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres των Παρισίων και της Akademie der Wissenschaften της Βιέννης. Μέλος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ΔΙΑΖΩΜΑ και Επικεφαλής της Επιστημονικής ομάδας του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Θεάτρων. Διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων στη Νάξο, την Επίδαυρο και την Παλαιομάνινα. Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο αναφέρεται στην αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαία αρχιτεκτονική, την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την επιγραφική, την αρχαία θρησκεία και λατρεία, τη θεωρία της αρχαιολογίας, καθώς και την Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της ελληνικής αρχαιολογίας διεθνώς.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του ΥΠΠΟ (από το 1984). Μέλος της Academia Europea και ισόβιο μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, όπως επίσης τακτικό μέλος του Γερμανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1989, 1993-1995, 2003-2005), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟ (1998-2007), μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1981-2005) και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2006-2012). Είναι συνεκδότης του περιοδικού Αρχαιογνωσία, τόμων επιστημονικών συνεδρίων, τιμητικών επιστημονικών τόμων και Διεθνών Εγκυκλοπαιδικών Λεξικών (όπως του Lexikon Iconograpicum Mythologiae Classicae).

Ρούντος Γιάννης Public Relations & Communication, Business Ethics & Human Values, Responsibility & Sustainability Expert - Ambassador of Culture, Ideas & Actions - Writer

Στέλεχος σε θέσεις διευθυντικής ευθύνης του ιδιωτικού τομέα έως τον Ιανουάριο του 2022. Στον όμιλο Interamerican, από το 1994 σύμβουλος δημιουργικής Επικοινωνίας και από το 2002 διευθυντής των Εταιρικών Υποθέσεων, της Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας & Βιωσιμότητας, συμβάλλοντας στη θεμελίωση της σύγχρονης Διακυβέρνησης και της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός και οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την Επιχειρηματική Υπευθυνότητα, ειδικότερα και παράλληλα με τη δημόσια εικόνα του brand και της ηγεσίας, δημιούργησε ένα πρότυπο για την ασφαλιστική αγορά, με ιδιαίτερη δραστηριότητα στον Πολιτισμό. Στην επαγγελματική του διαδρομή, έχει εργαστεί και ως δημιουργικός της Εικόνας και του Λόγου στην Επικοινωνία και Διαφήμιση (1980-1994). ´Εχει σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών, Εικόνας και Λόγου και έχει ασχοληθεί δημιουργικά κατά περιόδους και με τη λογοτεχνία, τις πλαστικές τέχνες και τη σκηνογραφία. Μετά την ολοκλήρωση της επαγγελματικής διαδρομής του, δραστηριοποιείται με πρωτοβουλίες στον τομέα του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και Τεχνών και αρθρογραφεί.

Σχετικές ομιλίες

9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - Χαιρετισμοί και εισαγωγικές ομιλίες 00:21:02

Σεπ 17, 2016

9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - Χαιρετισμοί και εισαγωγικές ομιλίες

Γκάτζιος Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος Βαγγέλης Μασσέλος Κωνσταντίνος Πετρόπουλος Ιωάννης Γκιόλας Ιωάννης Μανιάτης Γιάννης Παπαδημητρίου Άλκηστις Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Μπένος Σταύρος

Γλώσσα: Ελληνική