Ρόκκου Ελένη
Μπένος Σταύρος
Χατζηνικολάου Μπέττυ
Σακκάς Βαγγέλης
Φρέγκογλου Ευδόκιμος
Παπανικολάου Εύη
Σταγκίκας Αριστοτέλης
Κιτσάκη Γεωργία
Λαμπρινουδάκης Βασίλειος
Νταής Παναγιώτης
Καχριμάνης Αλέξανδρος
Ζηρίνης Γιάννης
Σμύρης Γεώργιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
10/09/2023
Διάρκεια
01:51:23
Εκδήλωση
ΙΣΤ΄ Γενική Συνέλευση Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ - Ήπειρος: 10 χρόνια μετά
Χώρος
Ξενοδοχείο Βυζαντινό, Άρτα
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, αρχαίο θέατρο, Ήπειρος, πολιτιστική διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου
Οι εργασίες της ΙΣΤ΄ Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος, πραγματοποιήθηκαν στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023.
Το κύριο μέρος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει το BLOD, έλαβε χώρα την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» στη Φιλιππιάδα.
Ως κεντρικό θέμα της η φετινή Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» είχε την αποτίμηση της δεκαετούς πορείας από την «ιδέα» έως την υλοποίηση του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Η απόφαση για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου απορρέει από την επιθυμία των μελών και του διοικητικού συμβουλίου του Διαζώματος να βιώσουν την μεγάλη πρόοδο στα έργα αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια μέσω του προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) – Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Ένα καινοτομικό και ολιστικό πρόγραμμα για το οποίο συνεργάζονται υποδειγματικά όλοι οι αρμόδιοι φορείς, το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, η Περιφέρεια της Ηπείρου, η Ήπειρος Α.Ε. και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Τέλος, διερευνήθηκε η επόμενη μέρα της Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, εστιάζοντας στο τρίπτυχο:
1. λειτουργικότητα της διαδρομής,
2. βιωσιμότητα της διαδρομής και του φορέα λειτουργίας της και
3. καθιέρωση δεικτών αξιολόγησης.
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Η Ελισάβετ (Μπέττυ) Χατζηνικολάου είναι νομικός με μακρά παρουσία στον Δημόσιο Τομέα του Τουρισμού, αφού υπηρέτησε επί 35 χρόνια στον ΕΟΤ, του οποίου υπήρξε στέλεχος. Στον ΕΟΤ κατέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης και ειδικεύτηκε σε θέματα τουριστικής νομοθεσίας, έρευνας και ανάπτυξης και μάρκετινγκ. Εκπροσώπησε τον ΕΟΤ σε πλήθος τουριστικών εκθέσεων και συνεδρίων, καθώς και σε σημαντικά όργανα της ΕΕ, όπως η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.ά.. Παράλληλα, ανέπτυξε εκπαιδευτικό έργο, καθώς και συγγραφικό έργο στην τουριστική νομοθεσία. Το έργο της στο χώρο των μελετών του Τουριστικού Τομέα (κυρίως των αναπτυξιακών μελετών και μελετών μάρκετινγκ) συνδέεται με αξιόλογες και τιμητικές αναθέσεις, όπως του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), της ΕΤΒΑ, ΤΕΔΚ και Αναπτυξιακών Εταιρειών της Χώρας. Υπήρξε σύμβουλος της ΚΕΔΕ σε θέματα Τουρισμού. Από την 01.04.2015 έως και το Νοέμβριο του 2015 ήταν πρόεδρος του ΕΟΤ. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ-ΝΙΚΩΝ ΦΡΕΓΚΟΓΛΟΥ
3D Generalist
Γέννηση: 5 Ιουνίου 1987
Εκπαίδευση
2011-2012
Master of Arts in 3D Design for Virtual Environments
Glasgow Caledonian University, Γλασκώβη, Σκωτία
2005-2009
Πτυχίο Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη, Λέσβος
2002-2005
Απολυτήριο Λυκείου
1ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας
Εργασιακή Εμπειρία
Γενάρης 2015 – Σήμερα
Μη κερδοσκοπικό σωματείο "Διάζωμα"
Δημιουργικό τμήμα - Υπεύθυνος Πολυμεσικών εφαρμογών / Δημόσιες Σχέσεις
Γενάρης 2014 - Γενάρης 2015
Εταιρία οργάνωσης και παραγωγής εκδηλώσεων APG Δημιουργικό τμήμα - Δημιουργία 3D Μακετών / Παραγωγή Βίντεο / Event Planning
Μάρτης 2014 - Σεπτέμβρης 2014
Παροχή υπηρεσιών για το σωματείο "Διάζωμα" και για
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς - Project: Δημιουργία διαδραστικής εφαρμογής που βασίζεται στη σύγχρονη απεικονιστική τεχνολογία.
Μάιος 2013 - Δεκέμβρης 2013
διάγραμμα Π.ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε Τμήμα Μάρκετινγκ - Δημιουργία της εταιρικής ιστοσελίδας / Βελτιστοποίηση εταιρικού προφίλ στα Social Media.
Φλεβάρης 2013 - Μάιος 2013
Παροχή υπηρεσιών για το σωματείο "Διάζωμα"
Project: Τρισδιάστατη αναπαράσταση, σε μορφή οπτικοακουστικού υλικού, του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου
Μάρτιος 2011 - Ιούνιος 2011
Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας -Project: tρισδιάστατη αναπαράσταση του ναού των Αγίων
Θεοδώρων στην πόλη του Μυστρά. Στα πλαίσια του Γ' Διεθνούς
Συνεδρίου Φιλοσοφίας.
Διδακτική-Εκπαιδευτική εμπειρία
Φλεβάρης 2014 - Ιούνιος 2014
ΙΕΚ ΚΟΡΕΛΚΟ Καθηγητής Πληροφορικής Μαθήματα Επεξεργασίας εικόνας & Επεξεργασίας Βίντεο
Ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντεπιστέλλον μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres των Παρισίων και της Akademie der Wissenschaften της Βιέννης. Μέλος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ΔΙΑΖΩΜΑ και Επικεφαλής της Επιστημονικής ομάδας του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Θεάτρων. Διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων στη Νάξο, την Επίδαυρο και την Παλαιομάνινα. Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο αναφέρεται στην αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαία αρχιτεκτονική, την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την επιγραφική, την αρχαία θρησκεία και λατρεία, τη θεωρία της αρχαιολογίας, καθώς και την Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της ελληνικής αρχαιολογίας διεθνώς.
Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του ΥΠΠΟ (από το 1984). Μέλος της Academia Europea και ισόβιο μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, όπως επίσης τακτικό μέλος του Γερμανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1989, 1993-1995, 2003-2005), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟ (1998-2007), μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1981-2005) και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2006-2012). Είναι συνεκδότης του περιοδικού Αρχαιογνωσία, τόμων επιστημονικών συνεδρίων, τιμητικών επιστημονικών τόμων και Διεθνών Εγκυκλοπαιδικών Λεξικών (όπως του Lexikon Iconograpicum Mythologiae Classicae).
Ο Παναγιώτης Νταής γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1968.
ΣΠΟΥΔΕΣ:
1. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Α΄ Δημοτικό – Α΄ Γυμνάσιο – Α΄ Λύκειο Ηγουμενίτσας (1974 – 1986).
2. Πανεπιστημιακές προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές:
α) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών/ Πτυχίο Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (1986 – 1990) με κατεύθυνση Δημόσια Διοίκηση/ Τοπική Αυτοδιοίκηση.
β) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημόσια Πολιτική (1999 – 2001) με αντικείμενο πτυχιακής εργασίας την οργάνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κράτους.
3. Υπηρεσιακή Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση: Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (1995 – 1997).
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ:
α) Δημοσιογραφία σε Περιφερειακά Μ.Μ.Ε. (εφημερίδες, ραδιοφωνικοί σταθμοί) της Ηπείρου (1990 – 1991).
β) Ειδικός Σύμβουλος Νομαρχίας Θεσπρωτίας (1993 – 1995). Αρμοδιότητες σε θέματα εσωτερικής οργάνωσης, εποπτείας Ο.Τ.Α., τύπου και προγραμματισμού έργων (Β΄ Κ.Π.Σ.)
γ) Στέλεχος Διεύθυνσης Σχέσεων Κράτους – Πολίτη/ Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Δ.Δ. – Η.Δ) Υπουργείου Εσωτερικών (1997 – 2003). Ενασχόληση με θέματα πληροφόρησης και εξυπηρέτησης πολιτών (Κ.Ε.Π., τηλεφωνικές αιτήσεις 1502, κέντρα πληροφόρησης πολιτών, εφημερίδα «Δημοσιογραφικά» κ.α.), συμμετοχή στην οργάνωση της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», εφαρμογή Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ερμηνεία νομοθεσίας για την πρόσβαση σε διοικητικά έγγραφα, εκπρόσωπος Υπουργείου στις Ομάδες Εργασίας της Ε.Ε. για την διαμόρφωση της Οδηγίας για την περαιτέρω χρήση της δημόσιας πληροφορίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου στην Ομάδα Θεσμικής Ανανέωσης και Χρηστής Διακυβέρνησης του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
δ) Προϊστάμενος Τμήματος Προϋπολογισμού και Δημοσίων Επενδύσεων/ Διεύθυνσης Οικονομικού/ Γ.Γ.Δ.Δ. – Η.Δ. Υπουργείου Εσωτερικών (2003 – 2005). Αρμοδιότητα για την κατάρτιση, εκτέλεση και παρακολούθηση του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου (οικονομική διαχείριση έργων ενταγμένων στο Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας του Γ΄ Κ.Π.Σ.).
ε) Προϊστάμενος Τμήματος Τεκμηρίωσης και Βέλτιστων Πρακτικών/ Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποδοτικότητας/ Γ.Γ.Δ.Δ. – Η.Δ. Υπουργείου Εσωτερικών (2005 – 2006). Εφαρμογή συστημάτων ποιότητας, στοχοθεσίας και μέτρησης αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
στ) Προϊστάμενος Διεύθυνσης Οικονομικού/ Γ.Γ.Δ.Δ. – Η.Δ. Υπουργείου Εσωτερικών (2006 – 2008). Αρμοδιότητα για την κατάρτιση, εκτέλεση και παρακολούθηση του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου (οικονομική διαχείριση έργων ενταγμένων στο Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας του Γ΄ Κ.Π.Σ.). Προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για την αποτελεσματική λειτουργία του Υπουργείου. Διεκπεραίωση διαδικασιών παροχής πάσης φύσεων αμοιβών στο προσωπικό. Διαχείριση υλικού και εξοπλισμού του Υπουργείου. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας και διάθεσή της στο κοινό (Υπηρεσία «Ραπτάρχης»).
ζ) Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) Επιχειρησιακού Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Ε.Π.Δ.Μ.) του Ε.Σ.Π.Α. (2008 – 2010). Σχεδιασμός, διαχείριση, παρακολούθηση, έλεγχος και χρηματοδότηση των έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ε.Π.Δ.Μ.
η) Προϊστάμενος Διεύθυνσης Απλούστευσης Διαδικασιών και Παραγωγικότητας/ Γ.Γ.Δ.Δ. – Η.Δ. Υπουργείου Εσωτερικών (2010 – 2011). Αρμοδιότητα για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
θ) Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Ε.Σ.Π.Α. Τομέα Πολιτισμού/ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2011 – 2016). Σχεδιασμός, διαχείριση, παρακολούθηση, έλεγχος και χρηματοδότηση των έργων που υλοποιήθηκαν στα Ε.Π. του Ε.Σ.Π.Α., στον τομέα πολιτισμού (προστασία και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, προαγωγή σύγχρονου πολιτισμού).
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:
Εισηγητής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της κρατικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρουσιαστής του ελληνικού συστήματος εξυπηρέτησης πολιτών στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ποιότητας στη Δημόσια Διοίκηση (Κοπεγχάγη 2002). Ομιλητής σε επιστημονικά συνέδρια για θέματα δημόσιας διοίκησης (π.χ. 1ο Συνέδριο Διοικητικών Επιστημών του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ.ά.).
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ – ΑΡΘΡΑ:
Αρθρογραφία σε ειδικό επιστημονικό περιοδικό τύπο (περιοδικά «Διοικητική Ενημέρωση», «Δημόσιος Τομέας», «Επιθεώρηση Διοικητικής Επιστήμης» κ.α.) για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειακής πολιτικής, ελεγκτικών μηχανισμών, σχέσεων κράτους – πολίτη, δημοσιονομικού πλαισίου κ.τ.λ..
Ο Γιάννης Ζηρίνης είναι Hλεκτρολόγος - Μηχανικός, Εμπειρογνώμων σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων. Είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΤΗ Ζυρίχης, στέλεχος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Την περίοδο 2012-2015 συμμετείχε στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στα υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού. Είναι αναπληρωτής του επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας.
Ο Γεώργιος Σμύρης γεννήθηκε και διαμένει στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Νεάπολης Ιταλίας (1982) και διδάκτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ (2000). Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου διδάσκει Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Θεωρία των αποκαταστάσεων των μνημείων και των έργων τέχνης. Από το 1986 έως την εκλογή του εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου ασχολήθηκε συστηματικά με την αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Βορειοδυτικής Ελλάδας και των Ιονίων νήσων Κέρκυρας και Λευκάδας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα οθωμανικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων το κάστρο των Ιωαννίνων και ο οικισμός του, τα οθωμανικά τεμένη της πόλης και της υπαίθρου και τα οθωμανικά οχυρά της ευρύτερης περιοχής. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό επιστημονικών συνεδρίων σχετικών με την ιστορία και την αποκατάσταση των μνημείων και έχει συγγράψει ικανό αριθμό εργασιών για τα παραπάνω θέματα. Είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση του θεάτρου και των άλλων μνημείων του ιερού της Δωδώνης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και μέλος επιστημονικών επιτροπών με αντικείμενο τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για τη διαχείριση του μνημειακού πλούτου και την προβολή της ιστορικής αρχιτεκτονικής.