Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Απολογισμός του Προγράμματος ΕΣΠΑ (MIS: 370545) “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία”

Χαρμανδάρη Ευαγγελία

14 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 958
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Στην Ελλάδα το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει πλέον το  30-35%. Η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία οδηγεί συχνά σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή, συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, και ευθύνεται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας. Κατά συνέπεια, είναι απολύτως απαραίτητο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας.

Η Α ́ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο πλαίσιο του επιστημονικού της έργου, έχει αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Πρόκειται για το Πρόγραμμα με τίτλο: “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’ και σύνθημα “Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή” (MIS 370545), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ) 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους.

Ο βασικός πυλώνας του έργου είναι η λειτουργία Ηλεκτρονικής Διαδικτυακής Εφαρμογής (Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία), η οποίο καθοδηγεί τους Παιδιάτρους και τους Γενικούς Ιατρούς πανελλαδικά για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διακινούν τα παιδιά και εφήβους με αυξημένο βάρος σώματος. Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλη της Επιστημονικής Ομάδας είναι, επίσης, ο κ. Γεώργιος Π. Χρούσος, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ο κ. Ιωάννης Μανιός, Αν. Καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο κ. Ανδρέας Μαργιωρής, Ομότιμος Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης. Συντονίστρια Υλοποίησης του Έργου είναι η κ. Πηνειώ Κάσσαρη, Βιομηχανικός/Οργανωσιακός Ψυχολόγος και Συστημικός Αναλυτής Διαχείρησης Έργων.

Μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού, και προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, αναπτύχθηκε το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, το οποίο λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» (Κεντρικό Κτίριο, 6ος όροφος, τηλ. 213.2013.666). Το Ιατρείο είναι στελεχωμένο με Ιατρικό προσωπικό, Διατροφολόγο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο. Τα παιδιά και οι έφηβοι που παρακολουθούνται από εμάς, αξιολογούνται κλινικά και εργαστηριακά ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς οικονομική επιβάρυνση (για ασφαλισμένους.

Από την έναρξη λειτουργίας του Ιατρείου αυτού, τον Απρίλιο του 2013, μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί και αντιμετωπισθεί 2000 περίπου παιδιά και έφηβοι. Με την εφαρμογή των κατάλληλων παρεμβάσεων, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους ελαττώθηκαν τα ποσοστά παχυσαρκίας κατά 30% και της υπερβαρότητας κατά 40%. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι το Έργο αυτό μπορεί πραγματικά να δώσει λύσεις οριστικές και αποτελεσματικές στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του Προγράμματος λήγει στο τέλος Νοεμβρίου 2015, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την οικονομική στήριξη τόσο του Εθνικού Μητρώου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία, όσο και του Ιατρελιου Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο:  213 2013 666  

E-mail: childhood-obesity@med.uoa.gr 

 childhood-obesity@paidon-agiasofia.gr
 

Για περισσότερες πληροφορίες 

http://www.childhood-obesity.gr

https://www.facebook.com/ChildhoodObesity.gr

https://www.linkedin.com/in/childhoodobesity

https://twitter.com/GrObesity

https://instagram.com/grobesity

Χαρμανδάρη Ευαγγελία Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας Α' Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" - Επιστημονική Υπεύθυνη Προγράμματος ΕΣΠΑ "Χάνω βάρος - Κερδίζω ζωή"

Η Ευαγγελία Χαρμανδάρη ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Γενικής Παιδιατρικής στην Αγγλία και εξειδικεύθηκε στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία στα Νοσοκομεία Great Ormond Street Hospital for Children και University College Hospital του Λονδίνου. Οι ακαδημαϊκές της σπουδές περιλαμβάνουν Μάστερ Επιστημών στην Κλινική Παιδιατρική και Διδακτορική Διατριβή στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία, τα οποία χορηγήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University of London). Πραγματοποίησε τις μεταδιδακτορικές της σπουδές στη Μοριακή Ενδοκρινολογία και Κυτταρική Βιολογία στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (National Institute of Child Health and Human Development) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (National Institutes of Health, Bethesda, Maryland) στις ΗΠΑ. Επίσης εργάστηκε ως Διευθύντρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας στα Νοσοκομεία St. James' University Hospital και Leeds General Infirmary, Leeds, UK. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνα παραμονής στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.

Από το 2011, είναι μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’. Τον Ιούλιο του 2015 εξελέγη στο βαθμό του Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο ‘Παιδιατρική-Παιδιατρική Ενδοκρινολογία’. Επίσης, είναι επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η κ. Χαρμανδάρη είναι Πρόεδρος της Επιτροπής έγκρισης χορήγησης Αυξητικής Ορμόνης του Νοσοκομείου Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’ και μέλος Ευρωπαΐκών Εταιρειών σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης Αυξητικής Ορμόνης σε παιδιά και εφήβους. Επίσης, είναι μέλος των Clinical Practice Committee και ESPE Science School της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας (European Society for Pediatric Endocrinology, ESPE).

Έχει δημοσιεύσει 80 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, οι οποίες έχουν λάβει ~2500 αναφορές (h-index=28, total impact factor=450). Επίσης, έχει δημοσιεύσει 1 βιβλίο, 40 κεφάλαια σε βιβλία, και 120 περιλήψεις σε διεθνή συνέδρια. Το 2007 τιμήθηκε για την έρευνά της με το "Henning Andersen Prize" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας (European Society for Pediatric Endocrinology, ESPE).


Προσωπική Ιστοσελίδα της κ. Χαρμανδάρη

Σχετικές ομιλίες