Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Απομυθοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη

Μπλέτσας Μιχάλης

18 Μαρτίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:05:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 61
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μπλέτσας Μιχάλης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/03/2025

Διάρκεια
01:05:55

Εκδήλωση
Διαλέξεις της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πύρνα"

Χώρος
Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα"

Διοργάνωση
Πολιτιστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πύρνα

Κατηγορία
Πληροφορική, Τεχνολογία

Ετικέτες
τεχνητή νοημοσύνη, προκλήσεις

Οι συζητήσεις που γίνονται σήμερα για την ΤΝ χαρακτηρίζονται από υπερβολές σε όλες τις διαστάσεις: ελπίδες, φόβοι, δυνατότητες, επενδύσεις, συνέπειες. Η ομιλία αυτή προσπαθεί να εξηγήσει πώς δουλεύει αυτό που ονομάζουμε πλέον Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο να περιορίσει τις υπερβολές και να αναδείξει τις πραγματικές υποσχέσεις και προκλήσεις της ολοένα αυξανόμενης διείσδυσής της στην κοινωνία. Με βάση και τα φετινά βραβεία Νόμπελ, θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε σημαντικά ερωτήματα, όπως «Θα είναι η ΤΝ αρωγός ή αντικαταστάτης του ανθρώπου;» «Είναι “terminator ή calculator”, όπως πολύ εύστοχα το έθεσε πρόσφατα ο Oren Etzioni από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον;»

Μπλέτσας Μιχάλης Διευθυντής Πληροφορικής, Media Lab, ΜΙΤ

Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ερευνητής και διευθυντής πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab, όπου είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και την ασφάλεια όλης της ψηφιακής υποδομής του εργαστηρίου. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της One Laptop Per Child, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που σχεδίασε και κατασκεύασε ένα laptop πολύ χαμηλού κόστους, προκειμένου να συμβάλει στην εκπαίδευση των παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Πριν προσχωρήσει στο Media Lab, ήταν μηχανικός συστημάτων στην Aware, Inc., όπου σχεδίασε και έγραψε βιβλιοθήκες λογισμικού υψηλής απόδοσης για τους παράλληλους υπερυπολογιστές κατανεμημένης μνήμης της Intel, και ασχολήθηκε με την εφαρμογή της τεχνολογίας ADSL για παροχή διαδικτυακής πρόσβασης σε οικιακούς χρήστες. Έχει εκτεταμένη συμβουλευτική δραστηριότητα γύρω από θέματα τεχνολογίας και τεχνολογικής πολιτικής, ενώ τον Απρίλιο του 2024 ανέλαβε Διοικητής στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.

Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και MSc Μηχανικός υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Σχετικές ομιλίες