Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε!» - Μια διαδικτυακή συναυλία για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21.6.2020)

Χατζηνικολάου Τέτη, Πολυζώη Βασιλική, Ζαρίας Γιάννης, Καταχανάς Μιχάλης, Αρσένης Κώστας

21 Ιουνίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:52:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1367

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, με τη συνεργασία του ιστοτόπου BLOD του Ιδρύματος Μποδοσάκη, γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (Κυριακή 21 Ιουνίου 2020) και την επανέναρξη της λειτουργίας των μουσείων με την καθιερωμένη ετήσια μουσική εκδήλωση στο χώρο του Μουσείου, η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος χωρίς κοινό αλλά βιντεοσκοπήθηκε για να το συναντήσει «με ασφάλεια» μέσω του διαδικτύου. 

Για το νόημα της εκδήλωσης, που έχει τον τίτλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε!», μιλούν η Τέτη Χατζηνικολάου (Ιστορικός - Λαογράφος, Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ, Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων - ICOM) και η Βασιλική Πολυζώη (Διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων), ενώ το μουσικό μέρος καλύπτει το σύγχρονο τρίο εγχόρδων Frog String Trio (βιολί, βιόλα και κοντραμπάσο) που επιλέγει να κινηθεί στα όρια της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας και των Βαλκανίων, συνδυάζοντας τον κλασικό ήχο με ιδιαίτερες τεχνικές ερμηνείας και ενορχήστρωσης των εναλλακτικών εγχόρδων και με ποικίλα στοιχεία σύγχρονου αυτοσχεδιασμού.

Η εκδήλωση προσκαλεί το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον με στοιχεία παραδοσιακής μουσικής. Δημιουργώντας μια δυναμική συνέχεια του παλαιού με τον σύγχρονο τρόπο ερμηνείας των τοξωτών εγχόρδων, παρουσιάζει μια εναλλακτική μουσική πρόταση με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση και πειραματισμό.

To Τρίο Eγχόρδων Frog String Trio
Το μουσικό σχήμα Frog String Trio είναι ένα τρίο εγχόρδων (βιολί, βιόλα & κοντραμπάσο) που απαρτίζεται από τρεις μουσικούς με πλούσια και ποικίλα καλλιτεχνική δραστηριότητα. Στο ρεπερτόριό τους συνδυάζεται η μουσική παράδοση της Τζαζ, των Βαλκανίων και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, με τον κλασικό ήχο ενός σύγχρονου τρίο εγχόρδων. Η κύρια διάθεση των τριών μουσικών κατά την ερμηνεία τους, πέρα από την ανάδειξη διαφόρων ιδιαίτερων τεχνικών ερμηνείας και ενορχήστρωσης των εναλλακτικών εγχόρδων, είναι η διαρκής ανάπτυξη διαφόρων διαύλων μουσικής επικοινωνίας και διαδραστικότητας μεταξύ τους. Μια εναλλακτική μουσική πρόταση σύμπραξης τριών τοξωτών εγχόρδων με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση. Το Τρίο εμφανίζεται τακτικά στην Αθήνα και στη Ελληνική επαρχία σε διάφορες μουσικές σκηνές αλλά και μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους. Συχνά το σχήμα επεκτείνεται ως κουαρτέτο με την συμμετοχή ενός ακόμη βιολιστή ή τσελίστα. Μέλη του Frog String Trio είναι οι Γιάννης Ζαρίας (βιολί), Μιχάλης Καταχανάς (βιόλα) και Κώστας Αρσένης (κοντραμπάσο).

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και η επεξεργασία εικόνας έγινε από την ομάδα του BLOD και η ηχοληψία της μουσικής από τον Φώτη Παπαθεοδώρου.

Χατζηνικολάου Τέτη Ιστορικός - Λαογράφος - Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ - Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων)

Η Tέτη Xατζηνικολάου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ ’όπου έλαβε πτυχία Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και Ιστορίας- Αρχαιολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Τέχνης) και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Τέχνη και Πολιτισμός) με υποτροφίες του Ιταλικού και του Βελγικού Κράτους αντίστοιχα. Από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Ιστορίας (DEA). Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού στον τομέα προστασίας της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς (1978- 2011). Διετέλεσε προϊσταμένη τμήματος στη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του Υπουργείου με αρμοδιότητα τα Ιστορικά - Λαογραφικά Μουσεία και τις Συλλογές (1993-1997) και Διευθύντρια Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1997-2011). Άρθρα και εργασίες της σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα μουσεία νεοελληνικού πολιτισμού και τη μουσειοπαιδαγωγική έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει ειδικά ασχοληθεί με θέματα Διεθνών Οργανισμών.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Πολυζώη Βασιλική Διευθύντρια, Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Η Βασιλική Πολυζώη σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Μουσειολογία. Από το 1992 και για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού, δουλεύοντας για κάθε σχεδόν τομέα της δραστηριότητάς του. Σχεδίασε και υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικά είδη κοινού, διαχειρίστηκε μουσειακές συλλογές, χορηγικά προγράμματα, δημιούργησε και επιμελήθηκε εκδόσεις έντυπες και ψηφιακές. Συμμετείχε σε εκθέσεις άλλων Μουσείων (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο) επιλέγοντας τα μουσειακά αντικείμενα και συγγράφοντας τα σχετικά λήμματα για τους επιστημονικούς καταλόγους των εκθέσεων. Ως επιμελήτρια του Μουσείου συνεργάστηκε για τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία» και τη δημιουργία του συνοδευτικού υλικού της, όπως η μουσική ψηφιακή έκδοση «Είναι όμορφη η δουλειά μας. Επαγγέλματα στα παλιά τραγούδια» σε συνεργασία με τον μουσικολόγο Γιώργο Παπαδάκη. Από το 2019 προΐσταται στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης-Κέντρο Εθνομουσικολογίας. Έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τον παραδοσιακό χορό, μαθητεύοντας στο Λύκειο των Ελληνίδων, και με τα παραδοσιακά κρουστά με δάσκαλο τον δεξιοτέχνη μουσικό Μιχάλη Κλαπάκη (1994 έως σήμερα).

Ζαρίας Γιάννης Μουσικός - Βιολιστής

Ο Γιάννης Ζαρίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε κλασσικό βιολί στην Αθήνα και, μετά το δίπλωμά του, συνέχισε τις σπουδές στη τζαζ μουσική στο Conservatorium van Amsterdam, στην Ολλανδία. Είναι διδάκτορας της ειδίκευσης βιολιού του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και απόφοιτος της σχολής Ηλ/γων Μηχ/κών & Μηχ/κών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η διατριβή του, με θέμα «Η Διαποίκιλση στην Ελληνική Παραδοσιακή Βιολιστική Τέχνη», έχει δημοσιευτεί από τις εκδόσεις Ορφέως (2013).

Δραστηριοποιείται στο χώρο της ελληνικής μουσικής (παραδοσιακή, ρεμπέτικο, έντεχνη), ενώ παράλληλα ασχολείται με την ευρύτερη μουσική των Βαλκανίων και τον αυτοσχεδιασμό. Είναι μέλος των μουσικών σχημάτων Rebetien, Ρεμπέτικο Τρίο (με Β. Σκούτα & Δ. Μηταράκη), Κουαρτέτο ΖαΠαΤαΒου, και του σύγχρονου τρίο εγχόρδων Frog String Trio. Έχει επίσης συνεργαστεί ως βιολιστής με πολλούς σημαντικούς μουσικούς του χώρου, τόσο σε διάφορους μουσικούς χώρους της Αθήνας, όσο και σε διάφορες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι Επίκουρος καθηγητής βιολιού στην κατεύθυνση ελληνικής παραδοσιακής μουσικής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Από το 2015 διδάσκει βιολί και συντονίζει μουσικά σύνολα στο Μουσικό τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργήσει με τους φοιτητές των δυο παραπάνω τμημάτων δυο ορχήστρες τοξοτών εγχόρδων, αντίστοιχα, την «Ορχήστρα Βιολιώνε» και την «Ορχήστρα βιολιών ΕΜΠ», οι οποίες μελετάνε και παρουσιάζουνε ρεπερτόριο της ελληνικής μουσικής, των Βαλκανίων και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.

Καταχανάς Μιχάλης Μουσικός - Βιολίστας

Ο Μιχάλης Καταχανάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Ξεκίνησε μαθήματα κλασικού βιολιού σε ηλικία οκτώ ετών με τον Κώστα Καβάκο. Το 1990 εισήχθη στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το 1999 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου απ΄ όπου αποφοίτησε το 2006, υπό την επίβλεψη του Δήμου Δημητριάδη (Επικεφαλή του Τμήματος Jazz). Το 2008 έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Σύγχρονου Αυτοσχεδιασμού του New England Conservatory of Music στη Βοστώνη των Η.Π.Α, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright. Μαθήτευσε κοντά σε σημαντικούς καθηγητές, μεταξύ άλλων τον Charlie Banakos και Ran Blake. Στις αρχές του 2012 σχηματίζει το Michalis Katachanas Quartet και δίνει συναυλίες σε πολλές μουσικές σκηνές (Afrikana, Κεραμείο, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων κ.α.), φεστιβάλ (2ο Jazz Φεστιβάλ Σύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Πανόραμα Ελληνικής Jazz στην Στέγη, Λιπάσματα 2017, Φεστιβάλ στη θάλασσα κ.α.) και ηχογραφήσεις για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση (Τρίτο Πρόγραμμα, Ε.Ρ.Τ., Στο Κόκκινο κ.α.). Ως Jazz βιολίστας, συνθέτης και αυτοσχεδιαστής έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες, (Νίκο Ξυδάκη, Μίμη Πλέσσα, Κατερίνα Φωτεινάκη, κ.α) και ξένους μουσικούς (Jackie Leven, Antony Coleman, Joe Tornabene κ.α.) με συμμετοχές σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία, Μαρόκο, Τουρκία). Συνθέτει και παίζει μουσική για θεατρικές παραστάσεις (Όρνιθες, Πόλεμος Τοπίων, Ένα Καρφί στον Τοίχο, Τρισεύγενη). Έχει στο ενεργητικό του δύο προσωπικούς δίσκους: Μurderess (κυκλοφόρησε το 2014) και Το Τρίτο Χρέος (ηχογραφήθηκε το 2017) και πολυάριθμες συμμετοχές σε ηχογραφήσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Από το 2014 είναι διδάσκων στο Τμήμα Jazz του Ωδείου Αθηνών.

Αρσένης Κώστας Μουσικός

Ο Κώστας Αρσένης γεννήθηκε στη Λάρισα όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου, κλασικής κιθάρας και θεωρητικών μουσικής. Συνέχισε τις σπουδές στην κλασική κιθάρα και τα ανώτερα θεωρητικά στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Βουκουρεστίου και στη συνέχεια στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών . Έχει σπουδάσει ηλεκτρικό μπάσο στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» με καθηγητή τον Γιώτη Κιουρτσόγλου και κοντραμπάσο στο «Ωδείο Αθηνών» και στο «Παναρμόνιο Ωδείο» με τον Αναστάσιο Κάζαγλη. Από πολύ νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της μουσικής και υπήρξε μέλος μουσικών σχημάτων (Frog string quartet, Athens Tango Ensemble, ΑΛΚΜΑΝ, Ορχήστρα Κανών, Havana Tango trio, Taboo trio, Diminuita Swing Trio, Εκτός Εαυτού, Brasilentina, Swinging Cats, Swinging Tyranhas, κ.α.).

Εργάζεται ως session μουσικός κυρίως στη μουσική σκηνή της Αθήνας, σε τηλεοπτικές εκπομπές και στη δισκογραφία και έχει συνεργαστεί με πληθώρα τραγουδιστών και μουσικών: (Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Χατζής, Ορφέας Περίδης, Λιζέτα Καλημέρη, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Μαίρη Λίντα, Βασίλης Λέκκας, Μίμης Πλέσσας, Δημήτρης Καλατζής, Μανώλης Καραντίνης, Ζανέτ Καπούγια, Σάμι Αμίρης, Νένα Βενετσάνου, Γιώργος Θεοφάνους, Ευσταθία, Σοφία Κουρτίδου κ.α.). Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετοχές σε musicals (Annie, Μελωδία της Ευτυχίας, Adams Family, Mama Mia, ilda) και έχει λάβει μέρος σε συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Βέλγιο, Αίγυπτο, Ολλανδία, Γαλλία, Ρουμανία, Πολωνία. Από το 2009 διδάσκει ως αναπληρωτής δάσκαλος μουσικής σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας.

Σχετικές ομιλίες