Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Απορρίμματα στις Ελληνικές Θάλασσες: Το δικό μας πρόβλημα

Ζέρη Χριστίνα

6 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 15:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 910
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ζέρη Χριστίνα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
06/06/2015

Διάρκεια
15:21

Εκδήλωση
Η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά: Παρόν και μέλλον (ημερίδα)

Χώρος
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο "Γαία" (Αμφιθέατρο "Άγγελος Γουλανδρής)

Διοργάνωση
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
Θάλασσα, θαλάσσια απορρίμμάτα, θαλάσσια ρύπανση, θαλάσσιο περιβάλλον, θαλάσσια οικοσυστήματα, Μεσόγειος Θάλασσα

Τα απορρίμματα στις θάλασσες αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς από τη στιγμή που θα βρεθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον μπορούν να μεταφερθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Συγχρόνως όμως, τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν και τοπικό πρόβλημα διότι στη πλειονότητά τους προέρχονται από τη ξηρά. Η χώρα μας περιβάλλεται από θάλασσα και έχει ~12.000 χλμ. ακτών, χαρακτηριστικά που την καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη στο πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων. Πόσο όμως συμβάλλουμε εμείς οι ίδιοι σε αυτό; Η κακοδιαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην ξηρά και η υστέρηση της Ελλάδας στην κατάκτηση των στόχων που θέτει η ΕΕ αποτελούν κοινή γνώση. Παρουσιάζεται η κατάσταση του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων στον ελληνικό χώρο, ενώ παράλληλα επιχειρείται μια εκτίμηση της συνεισφοράς των παράκτιων περιοχών στο πρόβλημα. 

Ζέρη Χριστίνα Χημικός Ωκεανογράφος - Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
Η Χριστίνα Ζέρη είναι Χημικός Ωκεανογράφος (Δρ), Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. Είναι Μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Ι.Ω./ ΕΛΚΕΘΕ από το 2015. Κατά τα έτη 2008-2011, διδάσκουσα μερικής απασχόλησης (Π.Δ. 407) για το μάθημα της Χημείας Περιβάλλοντος στο Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα: βιο-γεωχημεία ιχνοστοιχείων στο θαλάσσιο νερό, διαλυτή οργανική ύλη, ρύπανση από μέταλλα, ρύπανση από θαλάσσια απορρίμματα και πλαστικά. Tην τρέχουσα περίοδο, συμμετοχή στο πρόγραμμα CLAIM (H2020-ΕU), «Cleaning Marine Litter by Developing and Applying Innovative Methods in European Seas», το οποίο στοχεύει στην πρόληψη και επιτόπια διαχείριση της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο και τη Βαλτική. Συμμετοχή σε άλλα προγράμματα: IPA-Adriatic «Derelict Fishing Gear Management in the Adriatic Sea-DeFishGear», FP7- CLEANSEA, Seas ERA-MERMAID. Συντονίστρια σε 4 επιστημονικά προγράμματα. Συμμετοχή σε 54 εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα με αντικείμενο την θαλάσσια ρύπανση και τους βιο-γεωχημικούς κύκλους στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ενεργή συμμετοχή στις δράσεις του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης για την εφαρμογή της Οδηγίας για τα Ύδατα, αρμόδια για τα στοιχεία «επικίνδυνες ουσίες – βαρέα μέταλλα». Επίσης ενεργή συμμετοχή στην ομάδα εργασίας του ΕΛΚΕΘΕ για την εφαρμογή της Οδηγίας για την Θαλάσσια Στρατηγική. Το δημοσιευμένο της έργο περιλαμβάνει 45 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά – βιβλία - ειδικές εκδόσεις, περισσότερες από 100 συμμετοχές σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών και πάνω από 70 τεχνικές εκθέσεις.

Σχετικές ομιλίες