Pearson Dan
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
30/09/2013
Διάρκεια
53:54
Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον
Ετικέτες
αρχιτεκτονική τοπίου, Ιαπωνία
Το Megaron Plus, σε συνεργασία με το "Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου" (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.), εγκαινίασε τις εκδηλώσεις της περιόδου 2013-2014, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου με τη διάλεξη του Νταν Πήρσον «Αποτυπώνοντας έναν ανάλαφρο βηματισμό», στην οποία ο διάσημος βρετανός αρχιτέκτονας τοπίου παρουσίασε τη δική του άποψη για το σχεδιασμό και τη δημιουργία κήπων. Tον ομιλητή παρουσίασε στο κοινό του Megaron Plus, o Θωμάς Δοξιάδης, αρχιτέκτων-αρχιτέκτων τοπίου ASLA (American society of Landscape Architects).
Σε μία πραγματική όαση, ξενάγησε το κοινό ο Νταν Πήρσον, μια όαση που βρίσκεται στο βορειότερο νησί του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους, το Hokaido, και ονομάζεται Millennium Forest, όπου ο καταξιωμένος και πολυβραβευμένος αρχιτέκτων διαμόρφωσης κήπων και υπαίθριων χώρων έχει δημιουργήσει ένα οικολογικό πάρκο, με στόχο να προκαλέσει το κοινό να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τη φύση και το τοπίο.
Ο Νταν Πήρσον άρχισε να δουλεύει πάνω στο φιλόδοξο σχέδιο του Millennium Forest το 2000. Η εταιρία του DPS (Dan Pearson Studio) ανέλαβε να εκπονήσει το masterplan στο Hokaido, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ιαπωνίας, που βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας με το αεροπλάνο από το Τόκιο. Το Millennium Forest αποτελείται από 400 εκτάρια δασικής έκτασης, αγρών και ανοιχτού υπαίθριου χώρου και σχεδιάστηκε από τον Πήρσον, έτσι ώστε να είναι βιώσιμο για μία ολόκληρη χιλιετία. Η μακροβιότητα του πάρκου έχει άμεση σχέση με την εκπαίδευση των επισκεπτών του και το μυστικό γι’ αυτό είναι η πεποίθηση ότι το πάρκο τους ανήκει.
Ο ίδιος ο Πήρσον αντιμετώπισε τη σχεδίαση του Millenium Forest σαν μια τεράστια πρόκληση. Το να προσελκύσεις το κοινό να έρθει στη φύση, σε μία χώρα που ο αστικός τρόπος ζωής έχει ριζώσει βαθιά στην καθημερινότητα, δεν ήταν εύκολο. Το δάσος υποδέχεται το κοινό και του αποκαλύπτεται μέσα από μονοπάτια εύκολης πρόσβασης, πλωτά περάσματα, ένα υπέροχο λιβάδι σπαρμένο με 35.000 πολυετή φυτά, κήπους με καλλωπιστικά φυτά αλλά και ένα μπαξέ με φρούτα και λαχανικά από Ανατολή και Δύση.
Το Blod ευχαριστεί το Tokachi Millennium Forest και ιδιαίτερα το φωτογράφο κ. Syogo Oizumi, δημιουργό των συνοδευτικών διαφανειών, για την παραχώρηση άδειας χρήσης του οπτικού υλικού της διάλεξης.
Ο Dan Pearson (Νταν Πήρσον) είναι αρχιτέκτονας τοπίου και διαμόρφωσης κήπων διεθνούς φήμης, με εξαιρετικές διακρίσεις. Η επιτυχία του έγκειται στην κηπουρική του δεινότητα, στην ενστικτώδη αλλά και καταρτισμένη προσέγγιση στην οργάνωση του χώρου και στη χρήση οικολογικών και βιώσιμων σχεδιαστικών αρχών.
Οι υποτροφίες που κέρδισε, σαν φοιτητής, του έδωσαν την ευκαιρία, να ταξιδεύσει και να μελετήσει την πανίδα άγριων λουλουδιών της περιοχής Picos de Europa, στην Ισπανία αλλά και τα Ιμαλάια ενώ τα δύο χρόνια που εργάστηκε στην Ιερουσαλήμ και το Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου, του πρόσφεραν τη δυνατότητα να κατανοήσει σε βάθος τη σχέση των φυτών με τον χώρο που τα περιβάλλει καθώς και τις φυσικές συνθήκες ανάπτυξης τους. Η γνώση αυτή σε συνδυασμό με την εκτίμηση των φυσικών τοπίων και της διαμόρφωσης του εδάφους, είναι κάθε φορά η πρώτη του έμπνευση.
Ο Νταν Πήρσον ξεκίνησε την καριέρα του σαν αρχιτέκτονας τοπίου, το 1987. Αρθρογραφεί κάθε εβδομάδα στον Observer, ενώ παλαιότερα διατηρούσε εβδομαδιαία στήλη στην Daily Telegraph και τους Sunday Times. Ανήκει στη συντακτική ομάδα του περιοδικού Gardens Illustrated και συνέγραψε το βιβλίο The Essential Garden Book μαζί με τον Sir Terence Conran. Με πολλές παρουσιάσεις και εμφανίσεις σε Σειρές της τηλεόρασης του BBC2, Channel 4 και Channel 5 και στο ραδιόφωνο, ο διάσημος αρχιτέκτονας τοπίου δίνει διαλέξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αλλά και σε διάφορα σημεία της υφηλίου: στη Χιλή, την Αργεντινή, τη Νότιο Αφρική, την Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Έχει βραβευτεί για το σχεδιασμό πέντε κήπων για την Έκθεση Λουλουδιών του Τσέλσυ τα έτη 1992,’93, ’94, ’95, ’96 & 2004.