Μαρκαντωνάτος Νίκος
Μεταξάς Όμηρος
Νανάς Νίκος
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
16/06/2021
Διάρκεια
00:54:16
Εκδήλωση
AI Industry Connect Talks by SKEL
Χώρος
Διαδικτυακές διαλέξεις
Διοργάνωση
SKEL (Software & Knowledge Engineering Lab), Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Κατηγορία
Πληροφορική, Τεχνολογία
Ετικέτες
τεχνητή νοημοσύνη, έρευνα, ακαδημαϊκή έρευνα, δημοσίευση
Η τέταρτη εκδήλωση της σειράς μηνιαίων ομιλιών AI Industry Connect, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 με προσκεκλημένους ομιλητές από την εταιρεία Atypon:
Νίκος Μαρκαντωνάτος, Director of Engineering – Head of Operations in Greece
Όμηρος Μεταξάς, Senior Product Manager & Solutions Architect
Νίκος Νανάς, Product Manager – Artificial Intelligence and Personalised Discovery
Η πρωτοβουλία του κύκλου διαλέξεων ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 από το SKEL | Τhe Artificial Intelligence Lab του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και στοχεύει να φέρει στο προσκήνιο, τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης όταν αξιοποιείται από τη Βιομηχανία, σε διάφορους τομείς. Μέσω αυτής της σειράς των διαδικτυακών ομιλιών, το ευρύτερο κοινό έχει την ευκαιρία να μάθει για τις καινοτομίες κάθε εταιρείας στον τομέα της και να ακούσει περιπτώσεις πρακτικής εφαμοργής σε πραγματικές συνθήκες από επαγγελματίες.
Τέλος, επισημαίνονται οι πιθανοί δεσμοί μεταξύ της βιομηχανίας και της επιστημονικής κοινότητας για να γίνουν γνωστές σχετικά με τις ανάγκες της βιομηχανίας για εφαρμόσιμα επιστημονικά αποτελέσματα.
Ο Νίκος Μαρκαντωνάτος εργάζεται στην Atypon από τις πρώτης μέρες της ίδρυσής της και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας. Έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας σε τεχνολογίες SGML/XML, επιβλέπει την ομάδα Content Migration της Atypon. Έχει εργαστεί στην NISO JATS DTD Standardization Committee, την Book Interchange Tag Suite (BITS) Committee και την NISO Standards Tags Suite Committee. Είναι, επίσης, μέλος της πρωτοβουλίας JATS4R (JATS for Reuse). Έχει πτυχίο στα Μαθηματικά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο New York University με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright.
Ο Νίκος Νανάς σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ακολούθησε το ενδιαφέρον του για την τεχνητή νοημοσύνη, αποκτώντας μεταπτυχιακό στα έξυπνα συστήματα από το Πανεπιστήμιο του Sussex και διδακτορικό από το Britain's Knowledge Media Institute (KMi). Το 2006 ήταν ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ) και, παράλληλα, δίδασκε τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες διαδικτύου και ψηφιακή επιχειρηματικότητα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Η έρευνά του εστιάζει στην εφαρμογή βιολογικά εμπνευσμένων υπολογισμών στο πρόβλημα της προσωποποίησης της πληροφορίας. Το 2011, ίδρυσε τη Noowit, της οποίας το λογισμικό δημιούργησε έξυπνες εφημερίδες και περιοδικά προσαρμοσμένα για κάθε μεμονωμένο αναγνώστη. Η Atypon εξαγόρασε τη Noowit το 2017.