Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχαία και παραδοσιακά λειτουργικά υλικά – Έμπνευση για σύγχρονα πολυ-λειτουργικά υλικά

Hein Anno

10 Ιουλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 41:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 602
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Hein Anno

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
10/07/2017

Διάρκεια
41:36

Εκδήλωση
52ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2017, αρχαία λειτουργικά υλικά, παραδοσιακά λειτουργικά υλικά

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 3 έως 14 Ιουλίου 2017 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.
 

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου κάλυψαν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

  • Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
  • Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις
  • Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
  • Επιστήμες Ζωής
  • Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου  πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού  και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.

Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μία Ημερίδα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης - Eurαxess - Marie-Currie, καθώς και τις επιστημονικές διαλέξεις του 5th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation (plenary sessions).

Περίληψη της ομιλίας

Η μελέτη των αρχαίων λειτουργικών υλικών μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμη έμπνευση για την ανάπτυξη και την παραγωγή σύγχρονων πολυ-λειτουργικών υλικών, όπως π.χ. οικοδομικών υλικών ή ανθεκτικών επιστρωμάτων. Σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα και τις διαθέσιμες τεχνολογικές επιλογές, οι αρχαίοι και οι παραδοσιακοί τεχνίτες εργαζόταν με πολύ πιο περιορισμένες επιλογές πρώτων υλών, μικρότερη ποικιλία πηγών ενέργειας, αλλά και πολύ πιο κοπιαστική προεργασία για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας. Οι τεχνολογικές επιλογές τους είχαν λοιπόν στο επίκεντρο τη βελτιστοποίηση των ιδιοτήτων των παραγόμενων προϊόντων, αξιοποιώντας στο έπακρο τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα, η κατανόηση των στρατηγικών και τεχνικών επιλογών των αρχαίων/ παραδοσιακών τεχνητών μπορεί να εμπλουτίσει τη σύγχρονη γνώση και να συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων υλικών, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις για μειωμένη κατανάλωση των φυσικών πηγών ενέργειας και της αποτροπής των φαινομένων κλιματολογικής αλλαγής. Η μελέτη των αρχαιών λειτουργικών υλικών περιλαμβάνει την εξέταση των μηχανικών και θερμικών ιδιοτήτων  τους με σχέση με τη μικροδομή, τη χημική και ορυκτολογική τους σύσταση. Αυτές οι παράμετροι μας δίνουν επίσης πληροφορίες για την προέλευση και επεξεργασία των πρώτων υλών, ώστε τα τελικώς παραγόμενα  προϊόντα να ικανοποιούν τα ποιοτικά κριτήρια και τις απαιτήσεις χρήσης τους (functionality).

Hein Anno Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Σχετικές ομιλίες