Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχαίο θέατρο Καλυδώνας

Μπένος Σταύρος, Βικάτου Ολυμπία, Χατζηδάκης Νίκος, Ζαρκάδας Σπύρος, Δασκαλάκης Πάνος

2 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 78:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1961
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Megaron Plus, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ που, εδώ και μία δεκαετία σχεδόν, κάνει πράξη την αγάπη για τα αρχαία θέατρα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υποδέχθηκε δύο διακεκριμένους επιστήμονες την Πέμπτη 2 Ιουνίου, οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό το Αρχαίο θέατρο Καλυδώνος που ήρθε στο φως κοντά στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου. Μίλησαν η Ολυμπία Βικάτου, Δρ. αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας (τίτλος εισήγησης: «Το θέατρο της Καλυδώνος»), ο Νίκος Χατζηδάκης, αρχιτέκτων-μηχανικός (τίτλος ομιλίας: «Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνος») και ο Σπύρος Ζαρκάδας, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ευηνοχωρίου («Η Αρχαία Καλυδώνα»). Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης ο Πάνος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης». Συντόνισε ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα.

Το αρχαίο θέατρο Καλυδώνος…

… βρίσκεται κοντά στο Ευηνοχώρι του Δήμου Μεσολογγίου στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το μνημείο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων στην ανατολική κλιτύ του λόφου του Λαφρίου ή Λαφριαίου, όπου βρίσκεται το ιερό της Αρτέμιδος Λαφρίας και του Απόλλωνος Λαφρίου. Η πρωιμότερη χρήση του χώρου ήταν ίσως για κάποια μυστηριώδη λατρεία. Αυτό εξηγεί και την τετράγωνη κάτοψη της ορχήστρας. Όταν αργότερα κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή θεάτρου, τότε επεκτάθηκαν οι σειρές των εδωλίων. Οι νεότερες έρευνες στο μνημείο άρχισαν το 2001 και συνεχίστηκαν μέχρι και το 2013 από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας σε συνεργασία με την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων.

Ολυμπία Βικάτου 

«Το θέατρο της  Καλυδώνος»

Στη νότια πλαγιά του ιερού της Αρτέμιδος Λαφρίας βρίσκεται το θέατρο της Καλυδώνος. Εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων το έτος 1967, από τον Ευθ. Μαστροκώστα, ο οποίος θεώρησε ότι  επρόκειτο για «κοίλο βουλευτηρίου». Από το 2011 έως και το 2015 πραγματοποιήθηκε  συστηματική ανασκαφική έρευνα στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, που οδήγησε στην αποκάλυψη ολόκληρου του μνημείου. Η ιδιαιτερότητα του θεάτρου έγκειται στο γεγονός ότι η ορχήστρα του είναι τετράπλευρης κάτοψης, και οι κατώτερες εννέα σειρές του κοίλου ακολουθούν το περίγραμμά της.
 

Το σκηνικό οικοδόμημα διαθέτει τρία ισόχωρα δωμάτια, εκ των οποίων το κεντρικό επικοινωνεί με το προσκήνιο μέσω θυραίου ανοίγματος. Η κιονοστοιχία του προσκηνίου αποτελείτο από δέκα ιωνικούς ημικίονες με πλευρικές υποδοχές για την ανάρτηση των σκηνικών. Οι κίονες και οι τοίχοι της σκηνής στήριζαν τον όροφο του σκηνικού οικοδομήματος. Δυτικά και ανατολικά της σκηνής αποκαλύφθηκαν τα όρια των παρόδων.

Η χωρητικότητά του θεάτρου υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε τους 6.000 θεατές, και είχε περισσότερες από μία κατασκευαστικές φάσεις. Από τα έως τώρα δεδομένα έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση του μνημείου διαρκεί από τον 4ο αι. π.Χ. έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Νίκος Χατζηδάκης

«Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνος»

Η πρόταση αποκατάστασης αφορά στη συντήρηση και στερέωση όλων των ευπαθών δομικών στοιχείων του θεάτρου, την επούλωση των πληγών που προέκυψαν στο πρόσφατο παρελθόν και τη βελτίωση της αντίληψης της γεωμετρίας και του σχήματός του. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνει την αναβάθμιση της υφιστάμενης εισόδου, τη βελτίωση της επισκεψιμότητας και την ενοποίηση του θεάτρου με τα παρακείμενα μνημεία.

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Βικάτου Ολυμπία Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού

Η Ολυμπία Βικάτου είναι Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι Δρ. Αρχαιολόγος και έχει διατελέσει Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Χατζηδάκης Νίκος Αρχιτέκτων - Μηχανικός
Ο Νίκος Χατζηδάκης σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. όπου και απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην «προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού». Εργάζεται από το 1994 στον τομέα της τεκμηρίωσης και αναστήλωσης αρχαίων μνημείων είτε ως μελετητής είτε στην επίβλεψη εργασιών αναστήλωσης. Μεταξύ των μνημείων που έχει ασχοληθεί είναι τα θέατρα της Μαρώνειας Κομοτηνής, της Θάσου και της Απτέρας Χανίων.
Ζαρκάδας Σπύρος Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου «Η Αρχαία Καλυδώνα»
Δασκαλάκης Πάνος Πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης»

Σχετικές ομιλίες

6η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη «Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος» - Χαιρετισμοί 00:29:16

Απρ 05, 2019

6η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη «Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος» - Χαιρετισμοί

Μπένος Σταύρος Βαλιώτης Ευάγγελος Τζανετέα Αδαμαντία Βαρβιτσιώτης Γιάννης Δαβάκης Θανάσης

Γλώσσα: Ελληνική