Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχαίο θέατρο Σικυώνας. Η καρδιά μιας πόλης ξανακτυπά

Κασίμη Παναγιώτα, Ανδρίκου Δήμητρα, Μπένος Σταύρος, Φωτοπούλου - Καραμπέτσου Μαρία, Σταματόπουλος Σπύρος, Δήμας Χρίστος, Κόρκα - Κώνστα Αθηνά

22 Απριλίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:32:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 224
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το αρχαίο θέατρο έχει οικοδομηθεί στη φυσική κλιτύ της ακρόπολης του υψιπέδου της Σικυώνος με προσανατολισμό βορειοανατολικό. Μαρτυρείται στις γραπτές πηγές για πρώτη φορά στην εξιστόρηση της δράσεως του Αράτου κατά το έτος 251 π.Χ. (Πλουτάρχου, Άρατος, 8). Στη νεώτερη έρευνα η πρώτη ουσιαστική χαρτογράφηση και σχεδίαση μερών του μνημείου έγιναν από την επιστημονική αποστολή του Μορέως υπό τον Guillaume – Abel Blouet. Η πρώτη ανασκαφή έγινε ήδη από τη δεκαετία του 1880 από την Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, η οποία αποκάλυψε το σκηνικό οικοδόμημα, την ορχήστρα, και μέρος από τις κατώτατες σειρές του κοίλου. Εν συνεχεία, το 1954 ο Αναστάσιος Ορλάνδος έκανε καθαρισμούς στο σκηνικό οικοδόμημα, τη βόρεια θολοσκεπή δίοδο και σε ορισμένους θρόνους και εδώλια. Το 1984 η Κ. Κρυστάλλη-Βότση με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία έκανε δοκιμαστικές τομές στο κοίλον. Γεωαρχαιολογική επιφανειακή έρευνα έγινε το 2015 από τους Ch. Haward και Γ. Λώλο.

Η χρονολόγηση της πρώτης οικοδομικής φάσης του λίθινου θεάτρου δεν μπορεί να τοποθετηθεί πριν το τελευταίο τρίτο του 4ου αι. π.Χ. Δεν αποκλείεται να υπήρχε στην περιοχή, πριν την οικοδόμηση του λίθινου θεάτρου, πρωιμότερος χώρος θέασης και θεατρική δραστηριότητα, σχετιζομένη και με λατρευτική δραστηριότητα.

Σκοπός των τελευταίων αρχαιολογικών ερευνών (2014-2019) ήταν η γεωμετρική τεκμηρίωση μερών του θεάτρου, η αποκάλυψη τεκμηρίων χρονολόγησης, η ενδελεχής καταγραφή, αποτύπωση και αποτίμηση όλων των αρχιτεκτονικών στοιχείων των μερών του αρχαίου θεάτρου και η προετοιμασία εκπόνησης μελετών προστασίας, αποκατάστασης και επανάχρησης του μνημείου. Παράλληλα αντιμετωπίστηκαν με ειδικές μελέτες επιμέρους θέματα όπως η διευθέτηση των υδάτων αλλά και η σύνδεση του αρχαίου θεάτρου με τα υπόλοιπα μνημεία της αρχαίας Σικυώνας.

Κασίμη Παναγιώτα Αρχαιολόγος - Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας
Ανδρίκου Δήμητρα Αρχαιολόγος
Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Φωτοπούλου - Καραμπέτσου Μαρία Παιδίατρος
Σταματόπουλος Σπύρος Δήμαρχος Σικυωνίων
Δήμας Χρίστος Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο Χρίστος Δήμας είναι δικηγόρος και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία. Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1980. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Πήρε το Μεταπτυχιακό του στη Συγκριτική Πολιτική από το London School of Economics and Political Science (LSE).

Στη συνέχεια τελείωσε το διδακτορικό του (PhD) στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το LSE, με υποτροφία από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: «Η σημασία του εθνικού θεσμικού πλαισίου και της εγχώριας διαβούλευσης κατά τη διάρκεια προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Η περίπτωση της ιδιωτικοποίησης των εθνικών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και την Ιρλανδία».

Παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν ως ανταποκριτής στο Λονδίνο της εφημερίδας «Η Απογευματινή» ενώ έκανε και πρακτική άσκηση στη δημοσιογραφία στο BBC. Σε ηλικία 25 ετών δίδασκε, ως βοηθός καθηγητή, στο LSE σε πρωτοετείς φοιτητές το μάθημα της «Εισαγωγής στις Πολιτικές Επιστήμες». Επίσης έχει διδάξει και στο κολέγιο ICON του πανεπιστημίου του Leicester σε μεταπτυχιακούς φοιτητές το μάθημα «Κοινωνικές Επιπτώσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας» και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet. Έχει κάνει πληθώρα δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε εγνωσμένης αξίας Ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Πριν θέσει υποψηφιότητα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην The Boston Consulting Group (BCG). Εξελέγη βουλευτής Κορινθίας με την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και έκτοτε εκλέγεται συνεχώς ως πρώτος βουλευτής του νομού.

Συμμετέχει στις Επιτροπές Παραγωγής-Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής και είναι Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.

Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο και μπάσκετ και να διαβάζει βιβλία ιστορίας. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Νικολέτα Συρεγγέλα και έχουν μία κόρη και έναν γιο.

Κόρκα - Κώνστα Αθηνά Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σχετικές ομιλίες

6η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη «Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος» - Χαιρετισμοί 00:29:16

Απρ 05, 2019

6η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη «Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος» - Χαιρετισμοί

Μπένος Σταύρος Βαλιώτης Ευάγγελος Τζανετέα Αδαμαντία Βαρβιτσιώτης Γιάννης Δαβάκης Θανάσης

Γλώσσα: Ελληνική