Πάντου Ευαγγελία
Τσούλη Μαρία
Μπένος Σταύρος
Δαβάκης Θανάσης
Βερούτης Θεόδωρος
Αγουρίδης Γιώργος
Κουγέας Σωκράτης
Δούκας Πέτρος
Καστάνης Δημήτρης
Γκενάκος Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/02/2023
Διάρκεια
01:13:43
Εκδήλωση
Κύκλος διαλέξεων του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
αρχαίο θέατρο Σπάρτης, αποκατάσταση, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, μνημείο
Το έργο “Α΄ φάση Αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Σπάρτης”, που χρηματοδοτείται από τη δωρεά του ιδρύματος Kaplan, και η ενταγμένη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Πράξη “Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Σπάρτης”, εκτελούνται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, συνιστώντας την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία και ανάδειξη ενός μνημείου – τοπόσημου, που συμπορεύεται με την αρχαία πόλη από την εποχή της κατασκευής του, τον 1ο αι. π.Χ., μέχρι τις μέρες μας.
Στελέχη της Εφορείας παρουσιάζουν τα επικαιροποιημένα αρχαιολογικά δεδομένα, το ιστορικό και το σκεπτικό των επεμβάσεων σε ένα μνημείο, η αποκατάσταση του οποίου θα το καταστήσει φορέα μνήμης και αυτογνωσίας και θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου και των κατοίκων του.
Συντονιστής
Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
Ομιλήτριες:
Ευαγγελία Πάντου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ)
“Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης: λίθου λευκοῦ, θέας ἄξιον. Ανακτώντας τις αξίες του μνημείου μέσα από το αρχαιολογικό έργο”
Μαρία Τσούλη, Αρχαιολόγος και τμηματάρχης του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑΛΑΚ και Χαρά Γιαννακάκη, Αρχαιολόγος της ΕΦΑΛΑΚ
“Από τον Ευρυκλή στον Όσιο Νίκωνα: Η διαχρονική ανθρώπινη παρουσία ως σημαντική παράμετρος και πρόκληση για το έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης”
Η Ευαγγελία Πάντου είναι Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Ο Θανάσης Δαβάκης γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα και ο τόπος καταγωγής της οικογένειάς του, είναι τα Κεχριάνικα της Κίττας, του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1980-1984) και της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1984-1986). Διετέλεσε μεταπτυχιακός υπότροφος στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1986-1988). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός (1984-1986).
Συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές του Απριλίου 1990, ως υποψήφιος βουλευτής Λακωνίας με τη Νέα Δημοκρατία, και εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1993, του 1996, του 2000, του 2004, του 2009, του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, και του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015.
Διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης στην κυβέρνηση Α. Σαμαρά από τις 26/6/2013 έως τις 10/6/2014.
Με απόφαση της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής με ομοφωνία, ορίσθηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΕΕΚΑ/ΔΗΜΗΤΡΑ (3/2008-9/2009).
Κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών του θητειών έχει εκλεγεί Γραμματέας και Κοσμήτορας της Βουλής, και έχει συμμετάσχει σε διάφορες Διαρκείς και Ειδικές Επιτροπές.
Είναι επίτιμο μέλος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών και της Εταιρείας των Φίλων του Λαού.
Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1986) και έχει εργασθεί κατά διαστήματα ως Δικηγόρος.
Του έχει απονεμηθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ο Σταυρός Αξίας και Τιμής για τις υπηρεσίες του κατά τη θητεία του ως Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.
Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.
Είναι έγγαμος και έχει μία κόρη.
Ο Γιώργος Αγουρίδης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος. Είναι δικηγόρος Αθηνών. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών "Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ"( (1980-1985), μέχρι την μεταβίβαση της εταιρείας στο Ελληνικό Δημόσιο, της Alpha Bank (2000 - 2014), μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος εταιρειών εισηγμένων στο ΧΑΑ (Alpha Finance, Δέλτα Πληροφορική και Unisystems μεταξύ άλλων) καθώς και μέλος ή Πρόεδρος πλήθους μη κερδοσκοπικών φορέων και οργανώσεων. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της μη κερδοσκοπικής ειδικού σκοπού Ανώνυμης Εταιρεία "Πρωτοβουλία για την Υγεία" η οποία υλοποιεί την ομώνυμη δράση του ΙΣΝ. Υπήρξε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ειδικού Σκοπού Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.", που χρηματοδότησε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ, μέχρι τη μεταβίβαση της ΚΠΙΣΝ Α.Ε. από το ΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο, τον Φεβρουάριο του 2017.