Κάππας Ξενοφών
Παπαδοπούλου Εύη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/04/2018
Διάρκεια
14:09
Εκδήλωση
5η Συνάντηση Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα - Λαύριο»
Χώρος
Elefsina Hotel
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, Τριλογία της Αθήνας, Ελευσίνα, Αθήνα, Λαύριο, αρχαία Αθήνα
Το διήμερο της 21ης και 22ας Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 5ης Συνάντησης των Εταιρικών μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην Ελευσίνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «ELEFSINA HOTEL». Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο».
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τη δράση του επιθυμεί να συμβάλει στην ποικιλόμορφη σύνδεση της πόλης της Ελευσίνας με την ιστορία της και τους ανθρώπους της, προκειμένου η αναγόρευσή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 να μην είναι κάτι φευγαλέο και εφήμερο, αλλά να αποτελέσει προίκα για τους κατοίκους και την πόλη, αλλά και για την ίδια τη χώρα.
Τις εργασίες του διημέρου άνοιξαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου και η Επικεφαλής του Τμήματος Τύπου και Μ.Μ.Ε. της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη. Την Κυριακή, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου.
Η εκδήλωση οικοδομήθηκε σε δύο μέρη:
Την πρώτη μέρα των εργασιών παρουσιάστηκε η «Τριλογία της Αθήνας», μια προσπάθεια που καταβάλλεται από τους αρμόδιους φορείς και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος για την Αττική. Στόχος του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση στη σύγχρονη εποχή, της λειτουργικής σύνδεσης που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο με τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Οι πτυχές αυτές φώτιζαν το πολιτικό, πνευματικό, φιλοσοφικό, οικονομικό και εμπορικό μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας. Ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμμάτων που σχεδιάζουν από κοινού όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην πόλη της Ελευσίνας με στόχο την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξή της.
Τη δεύτερη μέρα παρουσιάστηκαν τα ολιστικά προγράμματα (Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, Αρχαιολογικό Πάρκο Ασκληπιείου Επιδαύρου, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Ηρακλείου και Διαδρομή Σαντορίνης), που υλοποιούνται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τους αρμόδιους φορείς και με την καταλυτική συμβολή των εταιρικών του μελών, τα οποία έχουν στόχο την ανάδειξη των μνημείων και τη συνάντησή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η διάρθρωση έγινε σε στρογγυλά τραπέζια (πάνελ) μέσω των οποίων αποτυπώθηκε η δύναμη των συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.
Στη συνάντηση καταγράφηκε η βιωματική πορεία του Σωματείου και το πνευματικό κεφάλαιο που έχει ως τώρα παραχθεί με όλους τους φορείς και τα εταιρικά του μέλη, καθώς και η αξία της δύναμης των συνεργειών, η οποία έχει επιτρέψει τη μόχλευση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την υλοποίηση των παραπάνω έργων πολιτισμού, που αποτελούν ένα τεράστιο αναπτυξιακό και οικονομικό όφελος για τη χώρα.
Ο Ξενοφώντας Κάππας γεννήθηκε το 1973. Από το 2011 εργάζεται ως Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη», με στόχο την προώθηση και στήριξη της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης στη Μεσσηνία. Η κύρια επαγγελματική του εμπειρία είναι πάνω στα αντικείμενα της προστασίας του περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σε Ευρωπαϊκές Σπουδές.
Έχει δραστηριοποιηθεί από νεαρή ηλικία ως εθελοντής σε θέματα διαχείρισης ΜΚΟ και θέματα της κοινωνίας των πολιτών. Υπήρξε μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος των ΜΚΟ στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης καθώς και για χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Bird Life και Πρόεδρός της.
Την παρούσα περίοδο η βασική εθελοντική του δράση είναι ως Ταμίας στο Διοικητικό Συμβούλιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, καθώς και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του WWF Hellas.
Η Δρ. Εύη Παπαδοπούλου είναι αρχαιολόγος, Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1996 υπήρξε ενεργό μέλος σε ανασκαφές στην Πάτρα, στη Ν. Όλυνθο Χαλκιδικής, στη Δωδώνη, στην Ιθάκη και στην Ιορδανία, εποπτεύοντας την αρχαιολογική έρευνα και εκπαιδεύοντας παράλληλα φοιτητές στην τεχνική της ανασκαφής.
Έχει εργαστεί στην Α΄ και Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανασκάπτοντας σε σωστικές ανασκαφές, καταγράφοντας ευρήματα, διοργανώνοντας εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και πραγματοποιώντας ξεναγήσεις υψηλών επισκεπτών. Στο πλαίσιο της αρχαιολογικής της δραστηριότητας εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Έχει μετάσχει σε αρχαιολογικά συνέδρια, δημοσιεύοντας άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Υπήρξε επιμελήτρια, μαζί με τους συναδέλφους Δρ. Αιγυπτιολογίας Βασίλη Χρυσικόπουλο και Δρ. Αρχαιολογίας Γιούλικα Χριστακοπούλου, του τόμου “ACHAIOS”, που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2016, από τις εκδόσεις ARCHAEOPRESS στην Οξφόρδη, προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων, Θανάση Ι. Παπαδόπουλου.
Στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δράσης γράφει Αρχαιολογικά Παραμύθια, με απώτερο σκοπό την προσέγγιση της αρχαιολογικής επιστήμης και τη μετάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο ευρύ κοινό.