Διαμαντόπουλος Δημήτρης
Μπιλής Θεµιστοκλής
Μαγνήσαλη Μαρία
Μπένος Σταύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/05/2015
Διάρκεια
01:36:25
Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον
Ετικέτες
αποκατάσταση αρχαιολογικών χώρων, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, Ορχομενός Βοιωτίας, Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, αρχαίο θέατρο Ορχομενού Βοιωτίας, Παναγία η Σκριπού Ορχομενού Βοιωτίας, Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, αρχαίο θέατρο, μνημείο, αποκατάσταση αρχαίων μνημείων, Θησαυρός του Μινύου
Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» συνεχίζοντας το έργο της αποκατάστασης και ανάπλασης των αρχαιολογικών ευρημάτων, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προωθεί τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στον Ορχομενό Βοιωτίας, όπου θα συνδέονται σε ένα ενιαίο σύνολο τρία κορυφαία μνημεία: το αρχαίο θέατρο, το μυκηναϊκό ταφικό μνημείο (γνωστό κα ως «Θησαυρός του Μινύου») και ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Σκριπούς (10ος αιώνας). Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, θα συμβάλει αφενός στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των τριών σημαντικών μνημείων, αφετέρου στη σύνδεσή τους με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Το πρώτο σκέλος της συζήτησης έχει θέμα «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένταξη των αρχαιοτήτων της περιοχής του θεάτρου στη ζωή της πόλης». Ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Δημήτρης Διαμαντόπουλος, εκ μέρους του Αρχιτεκτονικού Γραφείου «ΠΛΕΙΑΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΙΓΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ, ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ» που έχει αναλάβει τη γενική μελέτη του αρχαιολογικού πάρκου και την πολεοδομική μελέτη τροποποίησης της περιοχής, παρουσιάζει στο κοινό την περιοχή με το αρχαίο θέατρο, τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο («Θησαυρό του Μινύου») και τη βυζαντινή εκκλησία. Τα ευρήματα βρίσκονται μαζί με άλλες αρχαιότητες στις ανατολικές υπώρειες του Ακόντιου Όρους και στις παρυφές της σημερινής πόλης. Ο ομιλητής αναδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού –αλλά και αρχαιολογικών πάρκων γενικώς– και τονίζει την καταλυτική τους συμβολή στην πολύπλευρη πολιτισμική, κοινωνική, περιβαλλοντική πολεοδομική και οικονομική αναβάθμιση. Περιγράφει επίσης τα αναγκαία διεπιστημονικά μελετητικά και διαδικαστικά θέματα για την υλοποίηση του έργου. Τέλος, παρουσιάζει τις μελέτες για το αρχαιολογικό πάρκο και την ανάπλαση του τμήματος της πόλης που γειτνιάζει με αυτό.
Στο δεύτερο σκέλος με θέμα «Παρουσίαση μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας» συμμετέχουν οι μελετητές αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, αρχιτέκτονες-μηχανικοί Θέμης Μπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη. Οι ομιλητές παρουσιάζουν αναλυτικά το μνημείο, την κατάσταση διατήρησής του και τα προβλήματα που εμφανίζει. Η συζήτηση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της πρότασης αποκατάστασής του, τις βασικές αρχές της επέμβασης και την επιδιωκόμενη μορφή του μνημείου μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Ο Δρ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Από το 1965 έως το 1967 συνεργάστηκε με τον Αλέξανδρο Τομπάζη και συμμετείχε σε πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μεταξύ 1971 και 1976 εργάστηκε για τα πρώτα κτίρια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Από το 1973-1992, σε συνεργασία με άλλους αρχιτέκτονες, εργάστηκε για την ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων και την ενίσχυση των ανοικτών δημόσιων χώρων. Ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που σχεδίασε τους πεζόδρομους γύρω από την Ακρόπολη (Δ Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου), από το 1998 έως το 2001. Έχει αποσπάσει βραβεία για πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με πιο σημαντικό το πρώτο βραβείο για το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το 1976. Έχει επίσης διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής για πολλούς Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
Ο Θεµιστοκλής Μπιλής (γεν. 1967) Αρχιτέκτονας Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc Ε.Μ.Π. και η Μαρία Μαγνήσαλη (1968) Αρχιτέκτονας Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc Ε.Μ.Π. ξεκίνησαν την κοινή επαγγελματική τους πορεία ιδρύοντας αρχιτεκτονικό γραφείο το 1993. Αντιμετωπίζοντας την αρχιτεκτονική ως µια ενιαία στο χρόνο δημιουργική δραστηριότητα προσανατολίστηκαν από νωρίς σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που περιελάμβανε την μελέτη και την κατασκευή έργων σχετικών τόσο µε τη σύγχρονη όσο και µε την ιστορική αρχιτεκτονική παραγωγή. Και οι δύο είναι υποψήφιοι διδάκτορες στο ΕΜΠ. To 2003 βραβεύτηκαν µε το Α’ Πανευρωπαϊκό βραβείο της Europa Nostra για το υλοποιημένο έργο τους: «Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Σαγκρί Νάξου». Εργοδότες : Υπουργείο Πολιτισμού, Αρχαιολογική Εταιρεία, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μουσείο Μπενάκη, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μητροπόλεις και ιδιώτες.
Η Μαρία Μαγνήσαλη (1968) Αρχιτέκτονας Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc Ε.Μ.Π. και ο Θεμιστοκλής Μπιλής (1967) Αρχιτέκτονας Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc Ε.Μ.Π. ξεκίνησαν την κοινή επαγγελματική τους πορεία ιδρύοντας αρχιτεκτονικό γραφείο το 1993. Αντιμετωπίζοντας την αρχιτεκτονική ως µια ενιαία στο χρόνο δημιουργική δραστηριότητα προσανατολίστηκαν από νωρίς σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που περιελάμβανε την μελέτη και την κατασκευή έργων σχετικών τόσο µε τη σύγχρονη όσο και µε την ιστορική αρχιτεκτονική παραγωγή. Και οι δύο είναι υποψήφιοι διδάκτορες στο ΕΜΠ. To 2003 βραβεύτηκαν µε το Α’ Πανευρωπαϊκό βραβείο της Europa Nostra για το υλοποιημένο έργο τους: «Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Σαγκρί Νάξου». Εργοδότες: Υπουργείο Πολιτισμού, Αρχαιολογική Εταιρεία, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μουσείο Μπενάκη, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μητροπόλεις και ιδιώτες.
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».