Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχιτεκτονικά μέλη των μνημείων της Ακρόπολης στο Βρετανικό Μουσείο και η αντικατάστασή τους κατά την επέμβασή της ΕΣΜΑ/ΥΣΜΑ

Ιωαννίδου Μαρία

24 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 867
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές – μηχανικοί και έγκριτοι νομικοί παρουσίασαν τα αποτελέσματα των νεώτερων ερευνών και των τελευταίων εξελίξεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 14 Εθνικές Επιτροπές χωρών που υποστηρίζουν την επιστροφή τους, στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από τον «Σύλλογο των Αθηναίων» στο Μουσείο της Ακροπόλεως (24 & 25 Σεπτεμβρίου 2016) υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Νέα στοιχεία από τα αρχεία του Λόρδου Ελγιν, ο τρόπος που τεμαχίστηκε η Ζωφόρος του Παρθενώνος, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρεταννικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικαταστάσεως τους, το ναυάγιο του Μέντορα και η έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινουπόλεως είναι μερικά από τα θέματα των επιστημονικών παρουσιάσεων. Επίσης παρουσιάστηκαν το πλήθος των νομικών πτυχών του θέματος. Οι διαλέξεις αναζωογόνησαν καθοριστικά τις συζητήσεις περί του υπέρτατου Μνημείου της Αθηναϊκής Ακροπόλεως. 

Για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες παρέστησαν εκπρόσωποι από 14 Εθνικές Επιτροπές και, επιπλέον, ανανεώθηκε -μέσω αρχαιρεσιών και σε διεθνές επίπεδο- η λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεκδίκηση και Επιστροφή των Γλυπτών, γνωστή ως IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Sculptures).


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις δημοσιεύσεις των ομιλιών του Συνεδρίου δεν περιλαμβάνεται η ανακοίνωση της αρχαιολόγου Τατιάνας Πούλου, με τίτλο "Ο Giovanni Batista Lusieri, ο άνθρωπος του Λόρδου Έλγιν και ο ρόλος του στην αποκοπή των Μαρμάρων του Παρθενώνα", επειδή περιέχει αδημοσίευτο υλικό. Σχετική ομιλία της κ. Πούλου, με τίτλο "Οι ανασκαφές του Λουζιέρι στην Αθήνα την εποχή του Λόρδου Έλγιν", υπάρχει καταχωρημένη στο Blod και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.


Ιωαννίδου Μαρία Πολιτικός Μηχανικός - Επίτιμη Διευθύντρια ΥΣΜΑ

Η Μαρία Ιωαννίδου είναι πολιτικός μηχανικός, διπλωματούχος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Εργάσθηκε στις αναστηλωτικές επεμβάσεις των μνημείων της Ακρόπολης από το 1975 ως μέλος της επιστημονικής ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη αποκαταστάσεως του Ερεχθείου. Από το 1978 είχε την ευθύνη των μελετών και των εργασιών αποκατάστασης των Προπυλαίων.

Τον Σεπτέμβριο 2000 ανέλαβε την Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχει την ευθύνη της εκτέλεσης των αναστηλώσεων της Ακρόπολης, θέση που διατήρησε έως τον Νοέμβριο του 2011 οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Ως Διευθύντρια της ΥΣΜΑ είχε την ευθύνη του συντονισμού, του προγραμματισμού και της παρακολούθησης του μεγάλου αναστηλωτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε  την περίοδο 2000 – 2011 στον Παρθενώνα, τα Προπύλαια και τον ναό της Αθηνάς Νίκης   με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Από το 2012 μέχρι έως το 2014 εργάσθηκε ως ειδική σύμβουλος της ΥΣΜΑ για την υποστήριξη του νέου αναστηλωτικού προγράμματος στα μνημεία της Ακρόπολης.

Έχει εκπονήσει πλήθος μελετών για τις επεμβάσεις στα  μνημεία της Ακρόπολης. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις σε θέματα των μνημείων της Ακρόπολης και των αναστηλώσεών τους. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Φίλων Ακροπόλεως.

Σχετικές ομιλίες