Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχιτεκτονική ιστορία και σύγχρονη πόλη

Γρατσία Ειρήνη, Μπακογιάννης Ευθύμιος, Νικηφορίδης Πρόδρομος, Τσιαμπάος Κώστας, Τσαούσης Κώστας, Σαμπατακάκη Μαρία

2 Νοεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:07:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 473

Η online συζήτηση με θέμα "Αρχιτεκτονική ιστορία και σύγχρονη πόλη" ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση στο πλαίσιο του "History+ Lab" για την αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής ιστορίας στις σύγχρονες ελληνικές πόλεις.

Την Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2020, η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσίασε online συζήτηση στο πλαίσιο του νέου, πρότυπου εργαστηρίου δημόσιας, εφαρμοσμένης ιστορίας History+ Lab. Η συζήτηση επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην ζωή της σημερινής ελληνικής πόλης: Πώς το αρχιτεκτονικό παρελθόν -βιομηχανικό, οικιστικό, πολεοδομικό- μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ή πυξίδα για την αναβάθμιση της καθημερινότητας; Μπορεί η ιστορία κτιρίων, δρόμων, δημόσιων χώρων να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο, παρέχοντας δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργικής ανασυγκρότησης σε τοπικό επίπεδο; Μπορεί να υπάρχει σχετικός σχεδιασμός;

Στόχος της συζήτησης είναι ο συγκερασμός απόψεων από την κοινωνία των πολιτών, μη κερδοσκοπικούς φορείς με σχετικό έργο, την πανεπιστημιακή κοινότητα και εκπροσώπους της επίσημης πολιτείας.

Συζητούν οι:
Ειρήνη Γρατσία, Αρχαιολόγος-Συντονίστρια MONUMENTA
Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αρχιτέκτονας, Nikiforidis/Cuomo Architects
Κώστας Τσιαμπάος, Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

Την συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης. Προλόγισε η ιστορικός Μαρία Σαμπατακακη, συντονίστρια του History+ Lab.

Γρατσία Ειρήνη Αρχαιολόγος - Συντονίστρια της MΟnuΜΕΝΤΑ

• Ιδρυτικό μέλος και Συντονίστρια της MΟnuΜΕΝΤΑ
• Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1968
• Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Προστασία Μνημείων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ
• Δραστηριοποιείται συστηματικά σε θέματα προστασίας δομημένου περιβάλλοντος
• Όνειρό της να αποκτήσουμε όλοι μας περιβαλλοντική συνείδηση και να τρέχουμε μαζί να σώσουμε τα κτίρια που κινδυνεύουν
• Ζει στη Ν. Φιλαδέλφεια

Μπακογιάννης Ευθύμιος Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας - Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

O Eυθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. πολεοδόμος-συγκοινωνιολόγος μηχανικός, είναι επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ-ΣΑΤΜ, Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού. Έχει 15 χρόνια εμπειρίας στον συντονισμό και την υλοποίηση πολεοδομικών και κυκλοφοριακών μελετών, την επίβλεψη κατασκευής έργων και τις διαδικασίες χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Έχει μετάσχει σε πλήθος μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ ή εθνικούς πόρους (υπουργεία – δήμους) σε περισσότερους από 50 φορείς. Έχει συγγράψει δεκάδες επιστημονικά άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια ως ομιλητής με σχετική θεματολογία.

Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία του έχει συμβάλει από διάφορες θέσεις στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα. Σήμερα είναι γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ιστότοπος του Ευθύμιου Μπακογιάννη

Νικηφορίδης Πρόδρομος Αρχιτέκτονας, Nikiforidis/Cuomo Architects

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης είναι αρχιτέκτονας.

Σπουδές:
Ανωτάτη Σχολή Βιομηχανικού Σχεδιασμού E.S.D.I. (Υποτροφία ΕΟΜΜΕΧ)
Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Μεταπτυχιακός τίτλος: D.E.A. Geographie de l’ amenagement
Πανεπιστήμιο Toulouse-le-Mirail. Μεταπτυχιακός τίτλος: D.E.A. Histoire et Civilisation
Αρχιτεκτονική Σχολή Τουλούζης. Πτυχίο Αρχιτεκτονικής

Συνεργάζεται από το 1986 με το Bernard Cuomo. Η κοινή πορεία τους ξεκίνησε από την αρχιτεκτονική σχολή της Τουλούζης στις αρχές της δεκαετίας του '80. Το 1986 συμμετείχαν στον πρώτο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Στα σημαντικότερα έργα τους μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται: Κτίριο κατοικιών στο Παρίσι (1992–1994), Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης (1997), η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης (2006–2009), η Ανάπλαση Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης (2000–2014) και το Κέντρο Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρηματικού (ΚΕΠΕΔΙΧ) της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (2001–2009).

Το 2009 τους απονεμήθηκε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής για την πενταετία 2004-2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το 2014 το βραβείο UIA -International Union of Architects- friendly spaces accessible to all για την Ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, το βραβείο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για την τετραετία 2010-2014, το βραβείο ΔΟΜΕΣ για το καλύτερο υλοποιημένο έργο των ετών 2010-2014, ενώ το 2015 το έργο της Νέας Παραλίας συγκαταλέχθηκε στους 40 φιναλίστ για το βραβείο Mies van der Rohe 2015 και έλαβε το βραβείο Archmarathon Awards 2015. Προηγήθηκαν άλλα βραβεία σε διεθνείς, πανευρωπαϊκούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς, όπως: το Α΄ Βραβείο στον διαγωνισμό EUROPAN 2, το Α΄ Βραβείο για τον ανασχεδιασμό του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους, το Α΄ Βραβείο για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, το Α΄ Βραβείο για την Ακαδημία Γραμμάτων και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, Έπαινος στο διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας “Rethink Athens”, το A΄ βραβείο για την Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Νεάπολης Μονεμβασιάς κ.ά.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις και συνέδρια.

Ιστότοπος του αρχιτεκτονικού γραφείου Νικηφορίδη - Cuomo

Τσιαμπάος Κώστας Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ο Κώστας Τσιαμπάος είναι αρχιτέκτονας, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ όπου διδάσκει ιστορία και θεωρία της αρχιτεκτονικής. Σπούδασε στην Αθήνα (ΕΜΠ) και τη Νέα Υόρκη (Columbia University). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάδειξη και χρήση εννοιών και ερμηνευτικών εργαλείων δανεισμένων από τη φιλοσοφία, την πολιτική θεωρία και την ψυχανάλυση στην ιστορία και θεωρία της μοντέρνας και σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους ενώ αρχιτεκτονικά έργα και μελέτες του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν τιμηθεί με διακρίσεις σε πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το 2010 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ποταμός" το βιβλίο του "Κατασκευές της Όρασης, από τη θεωρία του Δοξιάδη στο έργο του Πικιώνη". Το 2013 επιμελήθηκε, μαζί με τους Βάσω Κιντή και Παναγιώτη Τουρνικιώτη, το βιβλίο: "Το μοντέρνο στη σκέψη και τις τέχνες του 20ού αιώνα". Το 2017 κυκλοφόρησε μια πλήρης και αναθεωρημένη έκδοση της διδακτορικής διατριβής του στα αγγλικά, από τις εκδόσεις Routledge, με τίτλο: "From Doxiadis' theory to Pikionis’ work: Reflections of Antiquity in Modern Architecture".

Προσωπική Ιστοσελίδα του Κώστα Τσιαμπάου

Τσαούσης Κώστας Δημοσιογράφος

Αγαπά τρεις πόλεις - και οι τρεις έχουν τη θάλασσα στα πόδια τους. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα τον Νοέμβριο του 1960. Η καταγωγή και των δύο γονέων του από τη Χαλκίδα, όπου περνά ολοένα και περισσότερο χρόνο από τη ζωή του. Τέλος, η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη των σπουδών του, στην παλιά Βιομηχανική, ενσωματωμένη σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τις τελευταίες 4 δεκαετίες εργάζεται ως επαγγελματίας δημοσιογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η αρχή έγινε με το περιοδικό του Ρήγα, τον Θούριο, ακολούθησε η Αυγή επί Γιάνναρου και η Καθημερινή. Την ίδια περίοδο συνεργάσθηκε (στα πρώτα 2-3 τεύχη) με το Κλικ του Κωστόπουλου αλλά και του Γεωργελέ και συμμετείχε στην αρχική ομάδα του Αθήνα 9,84 ως οικονομικός συντάκτης και παραγωγός - παρουσιαστής σε 2 εκπομπές (μια πρωινή καθημερινή και μια εβδομαδιαία). Το '90 πήγε στο εβδομαδιαίο τότε Βήμα και έμεινε εκεί για 10 χρόνια. Στο διάστημα αυτό των χρόνων «πέρασε» και από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο ως σύμβουλος έκδοσης.

Το 2000 συνέπραξε μαζί με άλλους φίλους και συναδέλφους στο άδοξο εγχείρημα του Eco2day.gr που άνοιξε τον δρόμο για άλλα, αρκούντως επιτυχημένα θεματικά sites. Από το 2003 είναι συνεργάτης της Καθημερινής στο πλαίσιο της διαχείρισης ειδικών εκδόσεων – μεταξύ αυτών η μηνιαία ένθετη έκδοση με τα special reports του Economist αλλά και η ετήσια έκδοση του Κόσμου.

Συντονιστής του Forum ΑΓΟΡΑΙΔΕΩΝ, που τα τελευταία 10 χρόνια έχει οργανώσει και επιμεληθεί πλήθος περιοδικών εκδόσεων και θεματικών ημερίδων. Συμμετέχει στην ομάδα του management της εταιρείας M media A.E (το μηνιαίο περιοδικό Μetropolis, το site metropolispress.gr αλλά και τις δραστηριότητές της σε σχέση με την παραγωγή και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και τις τηλεοπτικές παραγωγές σε συνδρομητικά δίκτυα/πλατφόρμες αλλά και τα ελεύθερα κανάλια). Από το 2010 συνεργάζεται σε σταθερή βάση με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, διατηρώντας από το 2011 την επιτυχημένη στήλη Πρόσωπα στο Νέο Επιχειρείν στο Business Stories, το οικονομικό-επιχειρηματικό ένθετο της εφημερίδας.

Πηγή: bostanistas.gr

Σαμπατακάκη Μαρία Ιστορικός

Η Μαρία Σαμπατακάκη σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Η πορεία στην ιστορική έρευνα ξεκίνησε από το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει εργαστεί στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στην Αθήνα και σε διάφορες αποστολές στο εξωτερικό (Μεγάλη Βρετανία, Αίγυπτος) και στην Ελλάδα (Αρχεία της Ιταλικής Διοίκησης Δωδεκανήσων, Γενικά Κρατικά Αρχεία, Ρόδος).

Από το 2004 ασχολείται συστηματικά με τη Δημόσια Ιστορία ως αρθρογράφος και επιστημονική συνεργάτιδα σε εφημερίδες (Έθνος, Ελευθεροτυπία), περιοδικά (Ιστορία, Ιστορικά Θέματα) και εκδοτικούς οίκους. Έχει δημοσιεύσει μια σειρά μονογραφιών για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, καθώς και δύο βιβλία μαρτυριών. Το 2014 δημιούργησε την Ομάδα «hιστορισταί», ένα πρωτότυπο σχήμα που εκπονεί προγράμματα αξιοποίησης της πρωτογενούς ιστορικής έρευνας στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας και της εκπαίδευσης. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα σε θέματα Δημόσιας Ιστορίας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Είναι υπεύθυνη της αφιερωματικής ύλης του μηνιαίου περιοδικού Ιστορία. Έχει αναλάβει την συγκρότηση του Αρχείου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ).

Σχετικές ομιλίες