Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχιτεκτονική και ένδυση - Οικοδομική και ραπτική

Παλυβού Κλαίρη

13 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 39:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1600
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

«Η αρχιτεκτονική και η ένδυση έχουν μια πανάρχαια πρωταρχική σχέση» (G. Semper, 1860). Πρόκειται για τεχνολογίες που έχουν ως αφετηρία βασικές ανάγκες του ανθρώπου, με κυριότερη την ανάγκη προστασίας. Ό,τι μεσολαβεί για να μονώσει, να προστατεύσει και να διαχωρίσει, είναι συγχρόνως μέσον επικοινωνίας και, ως εκ τούτου, μέσον δήλωσης της ταυτότητας.

Και οι δύο χαρτογραφούν τα όρια του σώματος σε δυναμική κατάσταση κίνησης, με μόνη διαφορά την κλίμακα χώρου και χρόνου: «Η αρχιτεκτονική είναι το ευρύτερο ένδυμα που μας περιβάλλει»  (Adam Muthesius, 1890).

Και ο δύο είναι τέχνες της απόκρυψης και της αποκάλυψης -και κάποτε της προβολής και της επίδειξης.

Οι συγγένειες είναι ιδιαίτερα έκδηλες στο επίπεδο της μορφής (στυλ, μόδα), αλλά ανιχνεύονται και στο τεχνικό επίπεδο: τόσο η οικοδομική (για την αρχιτεκτονική) όσο και η ραπτική (για την ένδυση) είναι ασκήσεις χωρικού σχεδιασμού που βασίζονται στην γεωμετρία, την εργονομία, την διαίρεση και την σύνθεση. Παραδείγματα από την προϊστορική και την κλασική εποχή αναδεικνύουν δύο διαφορετικές κατασκευαστικές αντιλήψεις στην ένδυση και την αρχιτεκτονική: την τεκτονική και την γλυπτική αντιστοίχως.

Παλυβού Κλαίρη Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Κλαίρη Παλυβού είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου.

Διδάσκει Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Διαχείριση Μνημείων Πολιτισμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι Θήρας και έχει εκπονήσει μελέτες στερέωσης και ανάδειξης σε Κνωσό, Μυκήνες, Θέατρο Θορικού, κ.α. Έλαβε το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου, (σύμπραξη 4 μελετητών). Σύμβουλος-εμπειρογνώμων σε θέματα προστασίας και ανάδειξης μνημείων (UNESCO, ICOMOS, Council of Europe).

Το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει στην αρχιτεκτονική και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου και έχει αναγνωριστεί με διεθνή βραβεία και υποτροφίες. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πάνω από 200 διαλέξεις, ημερίδες και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε συνεντεύξεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (History Channel, Discovery, BBC). Έχει εκδώσει 8 βιβλία και πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Eταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Tεχνολογίας, έχει επιμεληθεί σχετικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα Πρακτικά δύο Διεθνών Συνεδρίων, καθώς και το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού Αρχαιολογία στην Ελληνική Τεχνολογία, από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Σχετικές ομιλίες