Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Άρης Κωνσταντινίδης (1913-1993). Το «οδοιπορικό» ενός Αρχιτέκτονα - Στοχαστή

Βλαχογιάννη Αιμιλία, Καταλειφός Δημήτρης, Ζησόπουλος Σωτήρης, Σαμπατακάκης Κυριάκος

27 Μαΐου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:42:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1677
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Δ.Σ του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής κάθε χρόνο επιλέγει να τιμήσει με αφιέρωμα μία σημαίνουσα προσωπικότητα που αποφοίτησε από το ιστορικό σχολείο.

Το φετινό αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2019, με τίτλο:

Άρης Κωνσταντινίδης (1913-1993)
Το «οδοιπορικό» ενός Αρχιτέκτονα – Στοχαστή

Το αφιέρωμα επιχειρεί να αναδείξει συνιστώσες της ζωής και του έργου του Αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, μέσα από εικόνα (ταινία με συνεντεύξεις) και αφήγηση δομημένη αιτιακά με επιλεγμένα αποσπάσματα από τα συγγράμματά του.

Το αφιέρωμα και το αφηγηματικό μέρος επιμελήθηκε η Αιμιλία Βλαχογιάννη (Επίτιμο μέλος Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής) και την ανάγνωση των αποσπασμάτων αποδίδει ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός (Απόφοιτος Βαρβακείου Προτύπου Σχολής).

Η αφήγηση συμπληρώνεται με προβολή συνεντεύξεων, στις οποίες εκφράζουν μνήμες και απόψεις ο Διονύσης Καψάλης, ο Σταύρος Πετσόπουλος, ο Γιάννης Σαΐτας, ο Αλέξης Χατζηδάκης, ο Γιώργος Χατζημιχάλης και τα παιδιά του Άρη Κωνσταντινίδη, Δημήτρης Κωνσταντινίδης και Αλεξάνδρα Τσουκαλά.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν για το Αρχειακό Υλικό:
την ΕΡΤ, τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων,

τις εκδόσεις ΑΓΡΑ:
Μελέτες + Κατασκευές, Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Αθήνα 1987
Η Αρχιτεκτονική της Αρχιτεκτονικής, Εκδόσεις ΑΓΡΑ , Αθήνα 1987
Για την Αρχιτεκτονική, Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Αθήνα 1987
Αμαρτωλοί και Κλέφτες ή η Απογείωση της Αρχιτεκτονικής, Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Αθήνα 1987,

τις ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ:
Τα Θεόχτιστα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Αθήνα 1994,

τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη, τη Λουκία Νομικού, τον Γιάννη Σαΐτα, και την Αλεξάνδρα Τσουκαλά, Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα.

Βλαχογιάννη Αιμιλία Ph.D ΕΚΠΑ - Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων - Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής

Η Αιμιλία Βλαχογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρακολούθησε  το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μεθοδολογία της Έρευνας στις Επιστήμες της Αγωγής», διάρκειας δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων, το οποίο οργανώθηκε από τον Τομέα της Παιδαγωγικής  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών(1992-93), με αντικείμενα:

Α) Μέθοδοι Έρευνας Παιδαγωγικών Θεμάτων.
Β) Στατιστική Εφαρμοσμένη στις Επιστήμες της Αγωγής.
Γ) Εισαγωγή στη χρήση του Η/Υ στην Παιδαγωγική Έρευνα

Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με άριστα στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Αθηνών (Ph.D, 1999, έκδοση Π.Α).

Δίδαξε σε δημόσια σχολεία της Δ.Ε, στην Ανώτερη (ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ) και Ανώτατη  Εκπαίδευση, στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε Διευθύντρια στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Γ΄ Αθήνας , Πρόεδρος  Βαθμολογικών Κέντρων στις Πανελλαδικές  Εξετάσεις, Πρόεδρος της Επιτροπής των Πολιτιστικών Προγραμμάτων Γ΄ Αθήνας, Αξιολογήτρια σχολικών εγχειριδίων και Αξιολογήτρια  στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.

Συμμετείχε σε πλείστα επιμορφωτικά προγράμματα μεταξύ των οποίων για τη Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Γαλλίας (Centre international d’ études pédagogiques- CIEP-Paris, Sèvres), για την Εκπαιδευτική Πολιτική στο Βέλγιο (Υπουργείο Παιδείας της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου), καθώς και στo πρόγραμμα για το Ερευνητικό Σχέδιο Σχολικής Ανάπτυξης σχετικά με την «Εθνική και την Ευρωπαϊκή ταυτότητα» στην Τσεχία.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά - εφημερίδες και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πανελλαδικά και παγκόσμια συνέδρια. Έχει διοργανώσει πλείστα εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επιμόρφωσε με δειγματική διδασκαλία στη λογοτεχνία τους Έλληνες καθηγητές του Ευρωπαϊκού Σχολείου στο Λουξεμβούργο (2009). Ένα από τα βιβλία της διδάσκεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ασχολείται με τη συγγραφή και με τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού. Είναι επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής.

Ενδεικτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις:
«Τίτος Πατρίκιος, ο αγωνιστής, ο ποιητής, ο άνθρωπος», αφιέρωμα (Αρχαιολογική Εταιρεία)
«Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, το βαρβάκι της Επιστήμης» αφιέρωμα στη θεωρία των παιγνίων (Μουσείο της Ακρόπολης)
Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη (Μουσείο Μπενάκη)
«Αναστοχασμοί» φιλοσοφικό συμπόσιο αφιερωμένο στον  Κώστα Αξελό (Μουσείο της Ακρόπολης)
«Δημήτρης Μητρόπουλος: ο Καλλιτέχνης, ο Άνθρωπος» Αφιέρωμα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) κ.ά..

Καταλειφός Δημήτρης Ηθοποιός

Ο Δημήτρης Καταλειφός γεννήθηκε στην Αθήνα.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θέατρο στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Από το 1975 εμφανίζεται στο θέατρο σε έργα του ελληνικού και ξένου δραματολογίου –κλασσικού και σύγχρονου.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της  «Σκηνής» (1980), του «Εμπρός» (1990) και τακτικός συνεργάτης του «Απλού Θεάτρου» στη δεκαετία του 2000. Εδώ και τρία χρόνια εμφανίζεται στο Θέατρο «Εμπορικόν».

Έχει τιμηθεί με το έπαθλο «Αιμίλιος Βεάκης» για τη διετία 2001-2003 για τις ερμηνείες του  στα έργα «Ξεριζωμός» του Μπράιαν Φρίελ και «Τρία βήματα πριν» (μία σύνθεση μονοπράκτων του Καμπανέλλη, Τσέχωφ και Μπέκετ).

Επίσης τιμήθηκε με το βραβείο κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα» για τις ερμηνείες του στα έργα «Ξεριζωμός», «Βρικόλακες» του Χένρικ Ίψεν και επιστάτης του  Χάρολντ Πίντερ.

Στον κινηματογράφο έχει εμφανιστεί σε ταινίες των Παντελή Βούλγαρη, Λάκη Παπαστάθη, Γιάννη Σμαραγδή, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Κατερίνας Ευαγγελάκου, Ηλία Γιαννακάκη, Jonathan Nossiter και άλλες.

Έχει τιμηθεί για την ερμηνεία του στην ταινία «Θεόφιλος» του Λάκη Παπαστάθη με  το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1987.

Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές «Το μινόρε της αυγής» του Φώτη Μεσθεναίου και στο «Δέκα» του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου.

Για το «Δέκα» τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου από την εφημερίδα Έθνος.

Διδάσκει υποκριτική εδώ και είκοσι χρόνια σε πολλές σχολές, τελευταία και στη  δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου.

Ζησόπουλος Σωτήρης Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής

Ο Σωτήρης Ζησόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο το 1978. Πήρε το πτυχίο στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1983.

Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του (M.Sc) και την ειδίκευση στην Περιοδοντολογία στο Πανεπιστήμιο του Bristol, Μεγάλη Βρεταννία το 1987.

Επιστημονικός συνεργάτης Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στο γνωστικό αντικείμενο της Περιοδοντολογίας 1989-1998. Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας (1997 – 2005,  2013 – 2017). Μέλος του ΔΣ της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδος από το 2016. Ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στο ιδιωτικό του οδοντιατρείο, στην ειδικότητα της Περιοδοντολογίας από το 1989.

Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής από το 1996 και πρόεδρος από τον Μάϊο 2017.

Είναι παντρεμένος με την Δήμητρα Κατσανδρή, που είναι οδοντίατρος και έχουν δυο γιούς.

Σαμπατακάκης Κυριάκος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Accenture Α.Ε. - Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής

Ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Accenture, της μεγαλύτερης εταιρείας consulting στην Ελλάδα, με ευθύνη για την ΝΑ Ευρώπη.

Στη θέση αυτή βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2003, έχοντας ηγηθεί πολλαπλών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα στρατηγικής, business transformation, τεχνολογίας, operations και ψηφιακής επιχειρηματικότητας σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από το 2003 μέχρι το 2008, είχε την ευθύνη στην Accenture παγκοσμίως για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ τώρα είναι υπεύθυνος των πελατών του κλάδου Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Πριν να έρθει στην Ελλάδα, εργάσθηκε επί σειρά ετών στην Andersen Consulting στη Ζυρίχη καθώς και σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελβετία.

Είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Yale, Dartmouth και Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Σχετικές ομιλίες