Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αριστοτέλους: το ρήγμα που έγινε γέφυρα

Καιρίδης Δημήτρης

5 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:11:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 18

ΙΙ. Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ: Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στη δεύτερη ενότητα τα θέματα εκκινούν από την προβληματική της ακαδημαϊκής προσέγγισης του άξονα της Αριστοτέλους ως εκθεσιακού γεγονότος και στους τρόπους με τους οποίους η πλατεία λειτουργεί ως τόπος και δημόσιο σπίτι. Η πολιτική γεωγραφική θεώρηση της Αριστοτέλους ως ρήγματος που έγινε γέφυρα συμπληρώνει το γενικότερο σχολιασμό.

Η ημερίδα ολοκληρώνεται με την ευρύτερη ανάπτυξη, από τους Επιμελητές και τον Εθνικό Επίτροπο των παραμέτρων της Μεγάλης Χειρονομίας της Θεσσαλονίκης και της εκθεσιακής της ανάδειξης, στο πλαίσιο του επίκαιρου κεντρικού ερωτήματος της τελευταίας Biennale Architettura «Πως θα ζήσουμε μαζί;». Αιτιολογείται η κεντρική ιδέα και οι σχεδιαστικές επιλύσεις της διπλής έκθεσης και των δύο εκδόσεων που τη συνοδεύουν. Παρουσιάζονται συνοπτικά οι ιστορικές αφετηρίες του αρχιτεκτονικού οράματος, οι πολιτικές – ιδεολογικές διαστάσεις, η ατελής υλοποίηση, η περιβαλλοντική λειτουργία και η σύγχρονη λειτουργία της Αριστοτέλους, ως παλίμψηστο με κοινωνικές, πολιτικές, συμβολικές και ψυχαγωγικές παραμέτρους.

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Σχετικές ομιλίες