Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρτηριακή υπέρταση ο σιωπηλός δολοφόνος

Ζαμπούλης Χρύσανθος, Κόκκινος Διονύσιος, Αχείμαστος Απόστολος

22 Ιανουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 111:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3088
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Είναι ύπουλη, κάνει την καρδιά να χοροπηδάει, μια επίμονη απειλή μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, απρόβλεπτη στις συνέπειές της και υπεύθυνη για σοβαρές παθήσεις και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα.
 

Η υπέρταση, ένας σιωπηλός και αργός δολοφόνος, πλήττει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κοστίζει δισεκατομμύρια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μειώνει δραματικά το προσδόκιμο της ζωής.

Γι αυτό το τεράστιο και σοβαρό πρόβλημα υγείας μιλούν από το βήμα του Megaron Plus και στο πλαίσιο του κύκλου, Η Επιστήμη στη Ζωή μας, οι καθηγητές: παθολογίας, Απόστολος Αχείμαστος και καρδιολογίας Διονύσιος Κόκκινος ενώ τη συζήτηση συντονίζει ο καθηγητής παθολογίας Χρύσανθος Ζαμπούλης.

Ο πληθυσμός των ανθρώπων που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνεται συνεχώς καθώς οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα στον Δυτικό κόσμο. Η παχυσαρκία, οι συνήθειες του δυτικού τρόπου ζωής, που υιοθετούνται και από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, η επιβαρυμένη με λίπη και τοξίνες διατροφή, επιδεινώνουν διαρκώς το πρόβλημα και δημιουργούν δυσοίωνες προοπτικές και για την προσωπική υγεία, αλλά και για τα συστήματα υγείας.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι χρόνιο πρόβλημα, κάνει την καρδιά να δουλεύει πιο εντατικά και ευθύνεται για τα εγκεφαλικά, τα εμφράγματα, την καρδιακή ανεπάρκεια, τα ανευρύσματα των αρτηριών και τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από παθήσεις που οφείλονται στην υπέρταση, ενώ το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι εξίσου θανατηφόρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, τα άμεσα και έμμεσα έξοδα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης κατά το 2010 στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 76 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από υπέρταση δεν το γνωρίζουν, αλλά και όσοι το γνωρίζουν δεν εγκαταλείπουν εύκολα τον τρόπο ζωής που προκάλεσε το πρόβλημά τους. Οι γιατροί συνιστούν μια δίαιτα φτωχή σε νάτριο (αλάτι) και πλούσια σε πρωτεΐνες, λαχανικά και φρούτα, απώλεια βάρους, αεροβική σωματική άσκηση και διαζύγιο με το τσιγάρο. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ έχει υιοθετήσει και προτείνει τη δίαιτα DASH, που βασίζεται στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Παράλληλη με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι η φαρμακευτική θεραπεία με φάρμακα που θεωρούνται αποτελεσματικά και έχουν λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η σωστή χρησιμοποίησή τους, υποστηρίζουν οι γιατροί, όσο το δυνατόν νωρίτερα και ταχύτερα περιορίζει δραστικά τις επιπλοκές και τις απειλές της υπέρτασης.
 

Σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα έχει από χρόνια αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης κοινού και γιατρών για τη σύγχρονη αυτή πανδημία, που μέχρι πριν από μερικές δεκαετίας ονομαζόταν «ασθένεια υψηλών παλμών» και αντιμετωπιζόταν με αφαιμάξεις ή με τη χρήση βδελλών.

Ζαμπούλης Χρύσανθος Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Κόκκινος Διονύσιος Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών - Πρόεδρος, Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών - Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Ένωση Ομοτίμων Καθηγητών

Ο Διονύσιος Κόκκινος είναι Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομοτίμων Καθηγητών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοέμβριος  1957-1963. Πτυχίο με Αριστα (93/8)

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ειδικότης Παθολογία: Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Αθήνα, Δεκ. 1963 – Ιούνιος 1967
Ειδικότης Καρδιολογία: Baylor University, Houston, Texas, Ιούλιος 1967 – Ιούνιος 1968
Βραχεία μετεκπαίδευση: British Heart Institute, London, Ιούνιος 1967
Επιμελητής Καρδιολογία: St. Luke’s Hospital, Texas Heart Institute, Houston, Texas, Ιούλιος 1968 – Οκτ. 1970
Ειδικός Ερευνητής: St. Luke’s Hospital, Texas Heart Institute, Ιούνιος – Αύγουστος 1981, Ιούνιος 1982, Οκτ-Νοέμβριος 1982, Ιούλιος-Αύγουστος και Οκτώβριος 1983

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Επιμελητής Καρδ. Κλινική: Νοσοκομείο Βασ Παύλος, Αθήνα, Νοέμβριος 1970 – Μάρτιος 1973
Διευθυντής Καρδ. Κλινικής: Κρατικό Νοσοκομείο Κορίνθου, Κόρινθος, Μάρτιος 1973, Απρίλιος 1974
Επιστημονικός Συνεργάτης: Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 2α Πανεπιστημιακή Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Μάιος 1974 – Οκτώβριος 1975
Επιμελητής Καρδ. Κλινική: Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Αθήνα, Νοέμβριος 1975- Μάιος 1978, Αθήνα
Διευθυντής Καρδ. Κλινικής: Τζάνειο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πειραιώς, Μάιος 1978 – Ιούλιος 15, 1993
Διευθυντής Α’ Καρδ. Κλινικής Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: Αθήνα, Απρίλιος 1993
Αναπληρωτής Καθηγητής: Πανεπιστήμιο Αθηνών, 21 Ιανουαρίου 1992, Ορκωμοσία 23 Φεβρουαρίου 1993
Τακτικός Καθηγητής: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εκλογή: Σεπτέμβριος 1998
Ομότιμος Καθηγητής: Αύγουστος 2005
Συντονιστής Καρδιολογικού Τομέως: Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Αθήνα,1993 έως Φεβρουάριο 2007
Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας: Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Αθήνα, Αύγουστο 2004 έως Φεβρουάριο 2007

ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ – ΤΙΜΗΤΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
• Qualifying Examination – Internal Medicine – American Board of Internal  Medicine, Οκτ. 20, 1970 
• Physician’s Recognition Award, AMA Ιούλιος 1969
• Diplomate of the Amercan Board of Internal Medicine, subspecialty of Cardiovascular Disease, Νοέμβριος 1983
• Επίτιμο Μέλος Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου

Αχείμαστος Απόστολος Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Σχετικές ομιλίες