Διαμαντοπούλου Άννα
Γιαννίτσης Τάσος
Fornero Elsa
Hinrichs Karl
Βρακά Στέλλα
Νεκτάριος Μιλτιάδης
Καψής Παντελής
Βερνίκος Γεώργιος
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
18/01/2016
Διάρκεια
122:27
Εκδήλωση
Ασφαλιστικό: Δικαιοσύνη και πραγματισμός
Χώρος
Ξενοδοχείο Royal Olympic
Διοργάνωση
Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα, Οικονομία, Πολιτική
Ετικέτες
Ασφαλιστικό σύστημα, εργασία, απασχόληση, κοινωνική πολιτική, κοινωνική ασφάλιση, συντάξεις
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό με τίτλο «Ασφαλιστικό: Δικαιοσύνη και πραγματισμός», διοργάνωσαν τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016, το Friedrich Ebert Stiftung (FES) και το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε με ομιλία της η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ την εισαγωγή στο θέμα έκανε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης.
Στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε συμμετείχαν οι:
- Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής, πρώην μέλος της επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
- Elsa Fornero, καθηγήτρια οικονομικών, πρώην υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της κυβέρνησης Μόντι στην Ιταλία.
- Στέλλα Βρακά, ειδική σύμβουλος του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
- Karl Hinrichs, καθηγητής στο κέντρο για την έρευνα της κοινωνικής πολιτικής, Πανεπιστήμιο Βρέμης.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος και πρώην υφυπουργός Παντελής Καψής.
Η εκδήλωση έκλεισε με παρέμβαση του Γιώργου Βερνίκου, προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.).
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Τάσος Γιαννίτσης, τόνισε ότι η κακή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009 και υπογράμμισε πως η ρύθμιση του Ασφαλιστικού θα συμβάλλει ουσιαστικά στην υπέρβασή της. Η ρύθμιση όμως αυτή, όπως ανέφερε, θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης και την ανάπτυξη της χώρας.
Ανοίγοντας την εκδήλωση η Άννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι το ζητούμενο είναι «μία μεταρρύθμιση με πρόσημο δικαιοσύνης, αλλά και με κίνητρα για την απασχόληση» και επεσήμανε ότι «έχει μεγάλη σημασία αν αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή, κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικοί φορείς και ΜΜΕ, κατανοούσαν ότι μία πραγματική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος θα αποτελούσε καταλυτικό στοιχείο για την αξιοπιστία της χώρας…».
Η ειδική επιστημονική σύμβουλος του υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Στέλλα Βρακά, μίλησε για τη δομή και τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον οποίο προβλέπεται να ενσωματωθούν τα υφιστάμενα ταμεία.
Την πρότασή του για το ασφαλιστικό ανέλυσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο οποίος υποστήριξε ότι η παρέμβαση που προτείνεται σήμερα είναι άδικη για τις νεότερες γενιές καθώς επιβαρύνονται με μεγάλες εισφορές
Την εμπειρία της από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ιταλία κατά την θητείας της ως υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής στην κυβέρνηση Μόντι, μετέφερε η Elsa Fornero, Οικονομολόγος και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, ενώ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που υιοθέτησε Γερμανία, μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης Karl Hinrichs.
Κλείνοντας με την παρέμβαση του τη συζήτηση, ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργος Βερνίκος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια στις διαβουλεύσεις για το ασφαλιστικό.
Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.
Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).
Ο Τάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές-Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ξανά το 1993-1994 με υπουργό τον Γ. Γεννηματά, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου (1994), ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994-1995, και Κώστα Σημίτη, την περίοδο 1996-2000, και διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2000-2001), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-2004), Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004) στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και Υπουργός Εσωτερικών (2011- 2012). Μέλος περισσότερων Διοικητικών Συμβουλίων σε Οργανισμούς και επιχειρήσεις σε διάφορα έτη.
Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα (σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εκδόσεις) για θέματα ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης, διεθνών επενδύσεων, την παγκοσμιοποίηση, τα οικονομικά της τεχνολογίας, τη βιομηχανική και τεχνολογική πολιτική, το τραπεζικό σύστημα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ΟΝΕ.
Πιο πρόσφατα βιβλία του: "Το ασφαλιστικό και η κρίση" (2016, εκδ. Πόλις), "Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης" (2016, εκδ. Πόλις, με Στ. Ζωγραφάκη). Πρόσφατα άρθρα: "Reflections on Banking Union", "Fiskalkonsolidierung und Einkomensverteilung", "Industrial Policy in Times of Crisis: The Case of Greece" (με I. Kastelli).
Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Είναι ειδική στην κοινωνική πρόνοια και τις συντάξεις. Επιστημονικώς Υπεύθυνη του CERP - Κέντρο Έρευνας για τις συντάξεις και τις Πολιτικές Πρόνοιας, του πρώτου κέντρου στην έρευνα για τις συντάξεις στην Ιταλία (1999). Από το 2000 έως το 2010, εργάστηκε μαζί με το Turin Centre για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ιταλίας. Ιταλίδα πολιτικός, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο υπουργικό συμβούλιο της Κυβέρνησης Monti από τον Νοέμβριο του 2011 έως το 2013.
Επιστημονικός Συνεργάτης στο Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Βρέμης (από το 1990) και καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται κυρίως στην συγκριτική ανάλυση του κράτους πρόνοιας, την ανάπτυξη των κοινωνικών πολιτικών στη Γερμανία, και στη μελέτη των πολιτικών για τις συντάξεις γήρατος στις γηράσκουσες κοινωνίες.
Συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στον Τομέα του Δημοσίου Δικαίου.
Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου TEMPLE (Philadelphia USA), έχει ειδικευθεί στην ιδιωτική και κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια οικονομική. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στη Χρηματιστηριακή Β. Ελλάδος (1991-93) και στην Εθνική Ασφαλιστική (1993-99), Διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) καθώς και Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (1993-96) και της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004). Πρ. Μέλος της επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος (2015). Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τις περιοχές των εφαρμογών της θεωρίας διαχείρισης των κινδύνων, της σύγκλισης ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών αγορών, της κοινωνικής ασφάλισης για συντάξεις και των συστημάτων υπηρεσιών υγείας.
Σπούδασε Οικονομικά στο Λονδίνο. Διετέλεσε Διευθυντής των εφημερίδων "Τα Νέα" και "Το Βήμα". Διετέλεσε, επίσης, Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών και Λονδίνου. Είναι Πρόεδρος της Vernicos Yachts, εταιρίας που ιδρύθηκε το 1975. Είναι διοικητικό μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Μέλος Ολομέλειας της ΟΚΕ και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Είναι Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού.
Το 1990 συνίδρυσε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος. Στις 19 Οκτωβρίου 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.).