Βιτοπούλου Αθηνά
Κατσαβουνίδου Γαρυφαλλιά
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/05/2022
Διάρκεια
00:19:56
Εκδήλωση
"Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ" Μια μεγάλη χειρονομία για τη Θεσσαλονίκη: 1. Διερευνήσεις
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς
Διοργάνωση
Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
Θεσσαλονίκη, Πλατεία Αριστοτέλους, Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, 17η διεθνής Biennale, 17η διεθνής Biennale Architettura
Ι. Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ
Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας παρουσιάζονται ορισμένες από τις επιστημονικές και σχεδιαστικές διερευνήσεις που επιχειρήθηκαν για τον Άξονα της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.
Αρχικά, αναπτύσσονται τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στο ΑΠΘ, στο ΚΙΘ και στην Πολεοδομία της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή επιλεγμένων φοιτητών από την Ελλάδα. Παρουσιάζονται τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν προπλάσματα, εικονογραφήσεις και αποτυπώσεις και οι σχετικές συνθετικές απεικονίσεις.
Συμπληρωματικά, περιλαμβάνονται εισηγήσεις με διερευνήσεις των οικολογικών, κοινωνικών και χωρικών διασταυρώσεων στην περίοδο της πανδημίας, θεωρητικές προσεγγίσεις για την ιδανική πλατεία Αριστοτέλους, τον αστικό δημόσιο χώρο ως καθιστικό της πόλης και ιστορικές αποτιμήσεις για τις πολεοδομικές μορφές της ενότητας.
Οι περισσότερες διερευνήσεις έχουν προκύψει από εργαστήρια με έρευνες αρχείου ή πεδίου. Παρουσιάζονται επίσης, σημαντικά πειραματικά εργαστήρια με σχεδιαστικές προσπάθειες για τον «Αδρανή Άξονα» και την αναβίωσή του, η «Αριστοτέλους Ανάβασις» και διερευνήσεις για το «Μετά-παλίμψηστο».
H Αθηνά Βιτοπούλου είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στις θεωρίες και τους μηχανισμούς του Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού (DEA Projet architectural et urbain : théories et dispositifs, Ecoles d'Architecture και Institut Français d'Urbanisme-Université Paris 8) και διδακτορικό δίπλωμα στον τομέα της Ιστορίας και των Πολιτισμών (EHESS, Paris, βραβείο «Grand Prix de Thèse sur la Ville 2011»). Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ. Από την κτήση του πτυχίου της δραστηριοποιείται στους τομείς του Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ενώ έχει συμμετάσχει ως μέλος ομάδας έργου σε μελέτες και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο σε θέματα που σχετίζονται με τη θεωρία και την πρακτική του βιώσιμου αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, τις αστικές πολιτικές, τις πολιτικές γης, τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες διαμόρφωσης του αστικού χώρου, την ιστορία των πόλεων και του πολεοδομικού σχεδιασμού, το θεσμικό πλαίσιο του χωρικού σχεδιασμού, την προστασία και ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
H Γαρυφαλλιά (Φυλλιώ) Κατσαβουνίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Πολεοδομικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα Master of Science in Architecture Studies (SMArchS) στην κατεύθυνση Architecture & Urbanism, από το Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), όπου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Η μεταπτυχιακή της διατριβή “Invisible Parentheses: Mapping (out) the city and its histories” έλαβε το βραβείο καλύτερης διεπιστημονικής εργασίας του ΜΙΤ (Ralph Cram Adams Award for best interdisciplinary thesis). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή («Το παιδί, η πόλη, το παιχνίδι: Μια πολυφωνική βιογραφία») στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με υποτροφία ‘Ηράκλειτος ΙΙ’.
Πυρήνας της φιλοσοφίας της είναι η διεπιστημονική προσέγγιση των χωρικών ζητημάτων. Τα ειδικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: ανθρωποκεντρικές και κοινωνικές προσεγγίσεις του σχεδιασμού της πόλης / μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα και αστικός χώρος / ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης / περιβαλλοντική ποιότητα του δημόσιου χώρου / σχεδιασμός για το παιδί στην πόλη / βιώσιμη αστική κινητικότητα. Το μελετητικό της έργο περιλαμβάνει διαμορφώσεις χώρων παιχνιδιού, πλατειών και αναπλάσεις οδών, βιοκλιματικές παρεμβάσεις, μελέτες αναπτυξιακού προγραμματισμού και στρατηγικού σχεδιασμού.
Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα διεθνή περιοδικά Journal of Urbanism, Journal of Planning Education and Research, TEMA Journal of Land Use, Mobility and Environment, και Migrance. Διετέλεσε Editor του περιοδικού Thresholds του ΜΙΤ. Έχει γράψει το βιβλίο Αόρατες Παρενθέσεις: 27 πόλεις στη Θεσσαλονίκη (Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2004). Μετέφρασε και επιμελήθηκε (με την Π. Ταράνη) την ελληνική έκδοση του κλασικού βιβλίου του Jan Gehl Η ζωή ανάμεσα στα κτήρια: Χρησιμοποιώντας το δημόσιο χώρο (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος 2013), με χορηγία του Danish Culture Fund. Ετοιμάζει το νέο της βιβλίο Παιδί, Πόλη και Σχεδιασμός: Το Spielraum (Εκδόσεις Κριτική, υπό έκδοση), καθώς και το διδακτικό σύγγραμμα Η Πόλη στην Κλίμακα του Ανθρώπου (Ηλεκτρονικά συγγράμματα Κάλλιπος).