Μοροπούλου Αντωνία
Θεοφύλακτος Κωνσταντίνος
Καπλάνης Γεώργιος
Κυβέλου Στέλλα
Βασιλόπουλος Περικλής
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/06/2013
Διάρκεια
85:13
Εκδήλωση
Aστική καινοτομία στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης
Χώρος
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διοργάνωση
Διεθνής Ένωση SDMed
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον
Ετικέτες
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αστική καινοτομία, ενεργειακή αποδοτικότητα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οικογειτονιές, Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω
Πραγματοποιήθηκε, την 5η Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, εκδήλωση με θέμα : «Aστική καινοτομία στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η δημόσια αυτή συζήτηση ήταν πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης SDMed που εργάζεται για την αειφορική ανάπτυξη και κατασκευή στην περιοχή της Μεσογείου και που έχοντας ανοίξει, τον Ιούνιο του 2012, τον διάλογο για την αστική καινοτομία με την συνάντηση «Οικογειτονιές - Πράσινες γειτονιές : που βρισκόμαστε στην Ελλάδα;» επιχείρησε να διευρύνει αλλά και συγχρόνως να εμβαθύνει στα ζητήματα της πόλης στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης, επιθυμώντας να συμβάλει στην προαγωγή του διαλόγου για την ενεργειακή μετάβαση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων : κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, κοινωνίας των πολιτών αλλά και των επενδυτών.
Οργάνωσε, για το σκοπό αυτό, Στρογγυλό Τραπέζι με ομιλητές :
• την Αντιπρύτανη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Καθηγήτρια κ.Αντωνία Μοροπούλου
• τον Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.Κώστα Θεοφύλακτο
• τον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας κ.Γιώργο Καπλάνη
• την Επ.καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κ.Στέλλα Κυβέλου
Τη συζήτηση σχολίασαν επίσης :
- Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων και Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ) κ.Γιώργος Μπρούλιας
- Η Πρόεδρος της 1ης κοινότητας του Δήμου Αθηναίων κ.Μελίνα Δασκαλάκη
Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση κ.Περικλής Βασιλόπουλος.
Άξονες της συζήτησης ήταν :
- Η ενεργειακή μετάβαση ως ένα πολυδιάστατο ζήτημα με περιβαλλοντικές, κοινωνικο-οικονομικές και τεχνολογικές συνιστώσες
- Ενεργειακή αποδοτικότητα και ενεργειακή ένδεια
- Τα ενεργειακά σενάρια με ορίζοντα 2025, 2030, 2050
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, νέες ενεργειακές τεχνολογίες, και συνακόλουθες αναπτυξιακές στρατηγικές
- Κόστη, οφέλη και χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης με έμφαση στην πόλη και στην αστική καινοτομία
- Οικογειτονιές, Κτίρια μηδενικής ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων χαμηλού κόστους, εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης
- Ενεργειακή και περιβαλλοντική πιστοποίηση κτιρίων και γειτονιών
- Αναπτυσσόμενη στην Ελλάδα έρευνα για την αστική καινοτομία, πρωτοβουλίες και εφαρμογές από την τοπική αυτοδιοίκηση
- Η εμπειρία του Δήμου Αγίας Βαρβάρας από την πρώτη πιλοτική πράσινη γειτονιά.
Ο διάλογος έθεσε ως κεντρικό θέμα το ζήτημα της εφαρμογής αλλά και της καλής διακυβέρνησης του εγχειρήματος που σχετίζεται με την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης μέσω αστικών παρεμβάσεων και οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι το κράτος οφείλει να ενθαρρύνει τόσο την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις συμπράξεις μεταξύ τους για την υλοποίηση τέτοιων καινοτομιών. Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης επιβεβαίωσαν το ρόλο και την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προώθηση της αστικής αειφορίας τόσο στο επίπεδο της πόλης όσο και κυριότερα στο επίπεδο της γειτονιάς, με ζωντανό παράδειγμα την πράσινη γειτονιά που έχει αρχίσει να πραγματοποιείται στην Αγία Βαρβάρα Αττικής.
Η Αντωνία Μοροπούλου, Αναπληρώτρια Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) από το 2013 και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού από το 2010, είναι Καθηγήτρια στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Είναι μέλος του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Ε.Μ.Π. από το 1976 και Διευθύντρια Σπουδών της Κατεύθυνσης «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης» του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ε.Μ.Π. στην «Προστασία Μνημείων» από το 1998.
Έχει δημοσιεύσει 414 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή και επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές εκδόσεις και διεθνή επιστημονικά συνέδρια με κριτές. Έχει εκπονήσει περισσότερες από 180 έρευνες υλικών και επεμβάσεων συντήρησης σε σημαντικά μνημεία της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Αγιά Σοφιά, Βυζαντινά Μοναστήρια της Κρήτης και της Σερβίας, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, Κάστρα Ρεθύμνου και Κέρκυρας, Οχυρώσεις Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, Πανίερο Ναό Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, Λούξορ, Μνημεία Βενετίας, κ.ά.). Είναι συντονίστρια της Ερευνητικής Ομάδας «Προστασίας Μνημείων», η οποία έχει δημιουργήσει νέα μεθοδολογία αποτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα υλικά με έμφαση στη χρήση μη καταστροφικού ελέγχου και στην διεπιστημονική συνεργασία για την αποτίμηση της εισφοράς των δομικών υλικών στην αντισεισμική προστασία από το 1995. Συνεργάζεται με περισσότερα από 200 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα και Οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει την Επιστημονική Ευθύνη σε 61 Εθνικά Προγράμματα, σε 4 Διεθνή Προγράμματα, σε 12 Προγράμματα ΕΕ στο Περιβάλλον, στα Υλικά και στον Τομέα της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε 1 Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Διεργαστηριακών – Διασχολικών Υποδομών.
Είναι επιστημονικός σύμβουλος Διεθνών Οργανισμών και Εμπειρογνώμων Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κριτής σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της Ιταλίας, Πορτογαλίας και Κύπρου και μετέχει σε Διεθνείς Επιστημονικές Επιτροπές έκδοσης Διεθνών Επιστημονικών Περιοδικών και οργάνωσης Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων.
Είναι εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης των Πολυτεχνικών Σχολών της Ευρώπης - European Society for Engineering Education (SEFI) από το 2012. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή (ΕΠΕΤΚ) και μέλος της Ευρωπαϊκής (ECTP) από το 2004. Είναι μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) από το 1981 και υπήρξε Γενική Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. (2001-2004). Εκπροσωπεί το Τ.Ε.Ε. ως Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Έρευνα και την Κατασκευή στο Euro-Case Innovation Platform από το 2011.
Είναι μέλος της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. Ελληνικών Πανεπιστημίων από το 2010 και συντονίζει την Επιτροπή για το Αειφόρο Πανεπιστήμιο της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Υπήρξε εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε. στο Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του (2005-2010). Ως Αντιπρύτανις ΕΜΠ είναι Πρόεδρος ή αρμόδια για τις Συγκλητικές Επιτροπές Προπτυχιακών Σπουδών, Μεταπτυχιακών Σπουδών, Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Βιβλιοθήκης, Θεσμών και Στρατηγικής, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, e-learning, Ακαδημαϊκών Ισοτιμιών & Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, Επικοινωνίας, Εργαστηρίων, Διεθνών Ευρωπαϊκών Διμερών Πανεπιστημιακών Σχέσεων.
Έχει διακριθεί διεθνώς για την δράση της από Ελληνικές και Διεθνείς Ενώσεις και βραβεύτηκε από το Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων με το βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ» για την προσφορά της στην Επιστήμη, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό (2012).
Είναι σύμβουλος Ο.Τ.Α. ως προς τον Αειφόρο Σχεδιασμό της Ανάπτυξης με ολοκληρωμένη διαχείριση του φυσικού, δομημένου, πολιτιστικού περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της υψηλής τεχνολογίας, με την ενημέρωση της Κοινωνίας και την κοινωνική συμμετοχή. Ασχολείται με θέματα Παιδείας, Ακαδημαϊκής Πολιτικής, Έρευνας – Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας, Κατασκευής.
Ο Κωνσταντίνος Γρ. Θεοφύλακτος είναι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, με MSc και BSc στην Μηχανολογία από το University of Evansville, Indiana, ΗΠΑ, και επιμόρφωση σε θέματα διαχείρισης έργων και μάνατζμεντ από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης και το Harvard University.
¨Έχει εργασθεί επί σειρά ετών ως ενεργειακός εμπειρογνώμονας καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ, της Εξοικονόμησης Ενέργειας, των ενεργειακών διαγνωστικών μετρήσεων και της εφαρμογής των ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών σε κτήρια και στη βιομηχανία.
Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ορίστηκε εμπειρογνώμονας για την Ενεργειακή πολιτική, υπεύθυνος για τις ΑΠΕ και την ΕξΕ στο Αζερμπαϊτζάν, (2007), ολοκλήρωσε μεγάλα έργα ΑΠΕ και ΕξΕ στην Αλβανία και το Κόσοβο (2007-2011), ενώ έχει εργαστεί και σε έργα ΕξΕ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων-EBRD (2007-2013). Από το 2001 έως το 2004, υπήρξε σύμβουλος σε θέματα Ενέργειας του Ειδικού Γραμματέα Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ, που αφορούσαν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ανταγωνιστικότητα’ του Β’ ΚΠΣ. Το 2003, ορίστηκε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την Οδηγία για τη Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (1999-2013), μέλος του Executive Committee της COGEN EUROPE, (1998 -2013), εταίρος και μέλος της Δ.Ε. του ΙΕΝΕ (2012-σήμερα).
Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και είναι συγγραφέας του βιβλίου ‘Energy Efficiency in Industry’, που εκδόθηκε από την Directorate General of Energy (1996). Συμμετείχε στη συγγραφή των βιβλίων ‘Energy Retrofitting of Office Buildings’, και ‘Energy Conservation Strategies for Sports Centers’ (1997), καθώς και δυο βιβλίων για Θέρμανση και Κλιματισμό, που εκδόθηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2000). Υπήρξε υπεύθυνος της ομάδας έργου για τη συγγραφή των Τεχνικών Οδηγιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας «Μικρή ΣΗΘ/Ψ σε κτήρια», που εκδόθηκε το 2012.
Ο Γιώργος Καπλάνης γεννήθηκε το 1965 στην Αγία Βαρβάρα, με καταγωγή από πατέρα, από την Ηλεία και από μητέρα, από την Αρκαδία. Κατοικεί στην Αγία Βαρβάρα, είναι παντρεμένος με τη Μαρία Δρακουλάκη και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Είναι διοικητικός υπάλληλος στο Δήμο Χαϊδαρίου και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια δημόσιας διοίκησης, σε ημερίδες και συνέδρια για το περιβάλλον, την αυτοδιοίκηση, τη δημόσια διοίκηση και τη δημόσια υγεία.
Το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος και από το 1995 έως το 2009 διετέλεσε Αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας.
Το Σεπτέμβριο του 2009 εκλέκτηκε Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας αντικαθιστώντας τον πρώην δήμαρχο κ. Λάμπρο Μίχο ο οποίος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2009.
Το Νοέμβριο του 2010 έλαβε μέρος στις Δημοτικές Εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος και εξελέγη Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας από την πρώτη Κυριακή των αναμετρήσεων.
Με πολύχρονη συνδικαλιστική δράση διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής και συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών.
Είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης της Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας «Άρηξις».
Είναι μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).
Η Στέλλα Κυβέλου είναι Αρχιτέκτων-Μηχανικός (ΕΜΠ, 1981) με μεταπτυχιακές Σπουδές Χωροταξίας, Περιφερειακού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας στο Παν.Paris I-Panthéοn-Sorbonne, 1982-1983. Είναι, επίσης, Διδάκτωρ Χωροταξίας, Περιφερειακού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας από το Παν.Paris I-Panthéοn-Sorbonne, 1983-1988. Έχει εξειδικευθεί σε ζητήματα τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (EIPA, Maasticht, 1996).
Έχει διατελέσει Ειδική επιστήμων του Υπουργείου Προεδρίας και κατόπιν ΥΠΕΣΔΔΑ (1988-2002) και στέλεχος της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής (1990-1994) του ίδιου Υπουργείου. Στο πλαίσιο της θητείας της, ήταν υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, προγραμμάτων ενεργειακής διαχείρισης και περιβαλλοντικής ποιότητας δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και διετέλεσε Σύμβουλος Υπουργών και Υφυπουργών Δημόσιας Διοίκησης για τα θέματα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και υποδομής.
Την περίοδο 1996-2000 ήταν Επίκουρη καθηγήτρια (Π.Δ.407/80) στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ. Σήμερα είναι Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει «Χωρoταξία», «Χωρικό σχεδιασμό και βιώσιμη ανάπτυξη», «Πολεοδομική και Οικιστική Ανάπτυξη και Πολιτική» και «Πολιτική γης και Κατοικίας». Διδάσκει επίσης «Στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό» και «Αστική Περιβαλλοντική διαχείριση» στο Μεταπτ. Κύκλο Σπουδών του ΤΟΠΑ ( 2002- σήμερα).
Διετέλεσε επιστ. υπεύθυνη του Εθνικού Σημείου Επαφής ( ΕΣΕ) ESPON 2000-2006 και μελετήτρια σε πολλά έργα ESPON ( Ευρωπαικό Δίκτυο Παρατήρησης για την χωρική ανάπτυξη και συνοχή). Σήμερα είναι Διευθύντρια-Επιστημονική Υπεύθυνη του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 ( 2007 – σήμερα) που αποτελεί Σύμβουλο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με πλούσια ερευνητική και πολιτική δραστηριότητα επικεντρωμένη, μεταξύ άλλων, στην εδαφική συνοχή στην περιοχή της Μεσογείου.
Είναι Πρόεδρος της Eλληνο-Γαλλικής και Διεθνούς ΜΚΟ SDMed “Ένωση για την συνεργασία με αντικείμενο την αειφορική ανάπτυξη και κατασκευή στην Μεσόγειο» (2004- σήμερα), Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας αειφορικής αστικής ανάπτυξης και οικοκαινοτομίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Διεθνούς ΜΚΟ EUROPA ( Entretiens Universitaires Reguliers pour l’administration en Europe) .
Είναι Επιστημονική υπεύθυνη πολλών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «Χωρικού σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης» και αντίστοιχων διεθνών εκδηλώσεων. Έχει υπάρξει Εξωτερική συνεργάτης της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενο τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων ( 2004-2007).
Έχει συγγράψει βιβλία, δημοσιεύσεις και άρθρα σε περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πολλά εκ των οποίων έχουν αντικείμενο την ενεργειακή απόδοση του δομημένου περιβάλλοντος και τους καινοτόμους χρηματοδοτικούς και επενδυτικούς μηχανισμούς στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας (XAT, EPC), τα συστήματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής πιστοποίησης κτιρίων και οικογειτονιών καθώς και γενικότερα την αειφορία στις πόλεις και στις γειτονιές. Έχει εκπονήσει έρευνες με αποτελέσματα σημαντικές μεθοδολογίες αειφορικής αξιολόγησης κτιρίων (SDMed Process for buildings) και οικογειτονιών ( SDMed- econeighborhoods) .
Το 2011 βραβεύθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση ως «Chevalier à l’ordre de Palmes Académiques”.
Ο Περικλής Βασιλόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπουδές: 1975-1981: Πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. 1982-1984: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα DEA Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris I Sorbonne – Pantheon/IEDES. 1985: Μεταπτυχιακά σεμινάρια δημοσιογραφίας στο Centre de Journalism, Paris ΧΙΙ Levalloirs – Perret και στο Centre de Journalism Européen, Επαγγελματική και Κοινωνική Δραστηριότητα: Μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ και του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών ΠΟΕ (1975-1979). Ανταποκριτής Ξένου Τύπου, Παρίσι (1984-1986), Λονδίνο (1993-1996). Συνεργάτης στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" 1985- 2002. Διευθυντής Τύπου του Πρωθυπουργού στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα. Παραγωγός–παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα Δικαιώματα μου" ΑΘΗΝΑ 9,84 (1987-1993) και ΕΡΑ / ΝΕΤ 105,8 (1997-σήμερα). Παρουσίαση–επιμέλεια της τηλεοπτικής εκπομπής "ΠΟΛΙΤΗΣ 2000" ΝΕΤ (1998-2002) και της εκπομπής ΕΥΡΩΠΗ 2013 στην ΕΤ-1 (2008-2009). Συντονιστής του Κέντρου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Πολιτών της ΕΡΤ (2006-σήμερα), υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της ΕΡΤ και εκλεγμένος εκπρόσωπος στο ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ιδρυτικό μέλος, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1997-σήμερα), ενός ανεξάρτητου, μη κομματικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου ενεργών πολιτών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.