Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αστροφυσική υψηλών ενεργειών και κοσμικοί επιταχυντές

Βλάχος Λουκάς

31 Μαΐου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:01:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 212
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η αστροφυσική υψηλών ενεργειών είναι η μελέτη των πιο ενεργητικών φαινομένων στο σύμπαν, όπως οι ηλιακές εκλάμψεις και ηλιακές καταιγίδες στο δικό μας ηλιακό σύστημα, οι σουπερνόβα, οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα, τα πάλσαρ, τα κβάζαρ, οι σχετικιστικές ροές και οι μαύρες τρύπες. Αυτά τα γεγονότα δημιουργούνται από την βίαιη απομάκρυνση των αστροφυσικών πηγών από την ισορροπία και τη δημιουργία ισχυρής τύρβης που αποτελεί τη βάση για τους περισσότερους κοσμικούς επιταχυντές, που επιταχύνουν σωματίδια κοντά στην ταχύτητα του φωτός και παράγουν έντονη ακτινοβολία σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Σε αυτή την ομιλία, θα επανεξετάσω μερικές από τις τρέχουσες θεωρίες και παρατηρήσεις των κοσμικών επιταχυντών και θα συζητήσω τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για μελλοντική έρευνα σε αυτό το συναρπαστικό πεδίο.

(Σημείωμα του ομιλητή)

Βλάχος Λουκάς Διατελέσας Καθηγητής Αστροφυσικής ΑΠΘ

Ο Καθηγητής Λουκάς Βλάχος γεννήθηκε στη Λιβαδειά και ολοκλήρωσε το εξατάξιο 1ο Γυμνάσιο. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (1967-1972) από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (MSc, PhD) στις ΗΠΑ με υποτροφία (1974-1989).

Εργάστηκε σαν ερευνητής στα Πανεπιστήμια της πολιτείας του Maryland στις ΗΠΑ στο College Park και Johns Hopkin’s στη Βαλτιμόρη (1980-1986). Επέστρεψε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ το 1986. Στο ΑΠΘ δίδαξε Μαθηματικά και Αστρονομία για περισσότερα από 30 χρόνια.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 120 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και έχει δώσει σειρά προσκεκλημένων διαλέξεων σε πανεπιστήμια, συνέδρια και θερινά σχολεία. Έχει οργανώσει πάνω από τριάντα θερινά σχολεία και συνέδρια στη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο ΑΠΘ δημιούργησε ερευνητική ομάδα με την οποία επεξεργάστηκε και συνεχίζει να επεξεργάζεται ανοικτά προβλήματα σε θέματα Αστροφυσικής και Διαστημικής φυσικής. Στην ομάδα αυτή εκπαιδεύτηκαν πάνω από 50 φοιτητές και φοιτήτριες οποίοι στη συνέχεια ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές με υποτροφία σε μεγάλα πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Σήμερα οι νέοι και οι νέες με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια κατέχουν θέσεις καθηγητικές ή ερευνητικές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Από το 2016 είναι συνταξιούχος Καθηγητής αλλά συνεχίζει να εργάζεται με την ερευνητική του ομάδα στο ίδιο ίδρυμα.

Σχετικές ομιλίες