Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αθλητισμός, ένα εργαστήριο της κοινωνικής αλλαγής στην Ελλάδα του '80

Μένεγος Παναγιώτης, Θεοδωρόπουλος Δημήτρης, Σαργκάνης Νίκος, Καρπετόπουλος Αντώνης, Παναγιωτόπουλος Παναγής

26 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:34:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1127
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ανοιχτή συζήτηση με τίτλο "Αθλητισμός, ένα εργαστήριο της κοινωνικής αλλαγής στην Ελλάδα του ‘80" έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτιστικής-αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που διοργανώνεται, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.

Αθλητισμός, ένα εργαστήριο της κοινωνικής αλλαγής στην Ελλάδα του ‘80

Μια χώρα που αλλάζει μέσα από μια δίωρη αναδρομή στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που τη σημάδεψαν.

Ιστορίες από τη βραδιά που γεννήθηκε το φάντομ, η αγωνία στα ντέρμπι του ΟΑΚΑ, ο Σαργκάνης και ο Γκάλης, οι κορυφαίες στιγμές από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ στις 14 Ιουνίου 1987 και οι πανηγυρισμοί. Ο Καμπούρης, ο Καπετάνιος, ο Αναστόπουλος και οι τηλεοπτικές διαφημίσεις. Το ποδόσφαιρο, ο Ντέταρι, η διαιτησία και τα παρασκήνια στους αγώνες. Τα γήπεδα και ο αθλητικός Τύπος στη δεκαετία του 80. Η μπάλα και η πολιτική. Οι αθλητές-σταρ. Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 1982, Σακοράφα και Βερούλη στην κορυφή της Ευρώπης αλλά και του κόσμου.  Ο αθλητισμός στην Ελλάδα τη δεκαετία του Ογδόντα μέσα από μια συζήτηση με συντονιστές τους Δημήτρη Θεοδωρόπουλο και Παναγιώτη Μένεγο. Στο πάνελ ο Νίκος Σαργκάνης και ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Μένεγος Παναγιώτης Δημοσιογράφος

Ο Παναγιώτης Μένεγος είναι συνιδρυτής και αρχισυντάκτης της Popaganda και ραδιοφωνικός παραγωγός της εκπομπής Λατέρνατιβ στον Εν Λευκώ 87.7. Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Ζει στην Αθήνα, γράφει για την Αθήνα και αγαπάει να τη μισεί. Αγαπάει επίσης την Κόρδοβα και λατρεύει το Μπράιτον, τις άλλες δύο πόλεις που έζησε για μικρά ή μεγάλα διαστήματα. Το πρώτο του πτυχίο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έγραφε Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, αλλά γρήγορα ανακάλυψε ότι σε αυτά τα επαγγέλματα δουλεύεις πολύ και ξυπνάς νωρίς. Έτσι αποφάσισε να γράφει και κατέληξε στο University of Sussex κάνοντας μεταπτυχιακό σε Media and Cultural Studies. Εκεί διατύπωσε τις δικές του, όχι ιδιαίτερα πρωτότυπες, αλλά σίγουρα παθιασμένες θεωρίες για τις νεανικές υποκουλτούρες. Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας της AthensVoice και συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά (Ταχυδρόμος, Soul, Sonik) γράφοντας για τις εμμονές του: την αστική κουλτούρα και ανθρωπογεωγραφία, τη μουσική και τα σπορ, τις διάφορες πτυχές της ποπ κουλτούρας που τελικά μας καθορίζουν.

Θεοδωρόπουλος Δημήτρης Δημοσιογράφος

Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος είναι Managing Editor στο Vice Greece. Ξεκίνησε ως αθλητικός συντάκτης στο Έθνος, υπήρξε αρχισυντάκτης του ΒΗΜΑgazino, έχει συνεργαστεί με ελληνικά περιοδικά και έχει ασχοληθεί με το ραδιόφωνο.

Σαργκάνης Νίκος Πρώην Διεθνής Ποδοσφαιριστής

Ο Νίκος Σαργκάνης γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1954 στην περιοχή της Ραφήνας. Στα 20 του χρόνια ξεκινά η επαγγελματική του καριέρα στο ποδόσφαιρο στην ομάδα του Ηλυσιακού. Αν και αρχικά έπαιζε στην θέση του αμυντικού, σύντομα άλλαξε πόστο και καθιερώθηκε στη θέση του τερματοφύλακα. Το παλμαρέ του τα επόμενα χρόνια είναι αξιοσημείωτο. Στον Ηλυσιακό για μια σεζόν, δεν δέχθηκε γκολ. Στην επόμενη ομάδα που έπαιξε, στην Καστοριά κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Νίκος Σαργκάνης με τη φανέλα του Ολυμπιακού κατέκτησε τρία πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο Ελλάδας, ενώ την ίδια εποχή κλήθηκε και στην εθνική ομάδα. Το 1985 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό και κέρδισε άλλα δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Ελλάδας. Για δύο χρόνια, από το 1990 έως το 1992, έπαιζε στον Αθηναϊκό. Η ποδοσφαιρική του καριέρα έκλεισε στον ΠΑΟΚ. Στην ομάδα του Βραδυποριακού αγωνίζεται σαν παλαίμαχος. Ο Σαργκάνης, μαζί με τον Ηλία Μπέριο, έχει στο Γουδί ακαδημία ποδοσφαίρου για παιδιά και έφηβους. Ο πρώην τερματοφύλακας συμμετέχει και σε σεμινάρια ποδοσφαίρου.


Καρπετόπουλος Αντώνης Δημοσιογράφος, Αθλητικογράφος

O Αντώνης Καρπετόπουλος γεννήθηκε στο Βόλο τον Αύγουστο του 1969. Σπούδασε νομικά και δημοσιογραφία στη Ρώμη. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, του ΠΣΑΤ και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Απο το 1991 έχει δουλέψει σε πλήθος αθλητικών και πολιτικών εφημερίδων. Έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και με περιοδικά και ιστοσελίδες. Εχει εργαστεί, επίσης, στην κρατική τηλεόραση και έχει υπάρξει παρουσιαστής εκπομπών για τα κανάλια Μega και Αlpha. Σήμερα είναι μέρος του δημοσιογραφικού επιτελείου της Nova και είναι αρθρογράφος στις εφημερίδες "Καθημερινή" και Sport Day. Δεν είναι παντρεμένος και δεν έχει παιδιά.

Παναγιωτόπουλος Παναγής Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε το 1971. Το 1993 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Το 1994 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην κοινωνιολογία από την École des Hautes Études en Sciences Sociales. Το 2000 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο «Κομμουνιστική ηθική: Γαλλία, Σοβιετική Ένωση, Ελλάδα» στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre υπό την επίβλεψη του Étienne Balibar. Από το 2000 μέχρι το 2007 υπηρέτησε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Είναι επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επιμελήθηκε (με τον Β. Βαμβακά) την έκθεση «GR80S. Η Ελλάδα του Ογδόντα» στην Τεχνόπολη (2017).

Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Το γεγονός. Βαναυσότητα, πόλεμος και πολιτική μετά την 11η Σεπτεμβρίου", (εκδ. Βιβλιόραμα, 2003) και "Τεχνολογικές καταστροφές και πολιτικές του κινδύνου. Παλινδρομήσεις του κοινωνικού εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα, 1947-2000". Είναι συνεπιμελητής του συλλογικού τόμου "Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80. Κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό λεξικό", (εκδ. To Πέρασμα, 2010• εκδ. Επίκεντρο, 2014).

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς σε συλλογικούς τόμους.

Σχετικές ομιλίες