Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Β’ Ενότητα: Έμφυλη βία στην πανδημία

Παπαγιαννοπούλου Ματίνα, Πετράκη Γεωργία, Πετρουλάκη Κική

21 Οκτωβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:54:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 109
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου ως Φορέας Υλοποίησης, διοργάνωσε στις 21 Οκτωβρίου 2022, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αίθουσα “Σάκη Καράγιωργα ΙΙ” το δια ζώσης συνέδριο του έργου ProGender με θέμα «Η πανδημία από τη σκοπιά του φύλου: Τα αποτελέσματα του Προγράμματος ProGender».

Οι στόχοι του έργου ProGender ήταν η δημιουργία ενός ψηφιακού κόμβου για τις συνέπειες του Covid-19 στις έμφυλες σχέσεις, καθώς και η δημιουργία διακρατικών συζητήσεων με φορείς και εκπροσώπους και των τριών χωρών (Ελλάδα, Νορβηγία, Ισλανδία).

Το έργο ανέπτυξε δράσεις σε πέντε θεματικές ενότητες::
1. Φύλο, φροντίδα και εργασία. Ανέδειξε τις έμφυλες επιπτώσεις της πανδημίας στην φροντίδα και την εργασία. Απασχόλησαν ο τομέας της υγείας, τα επαγγέλματα φροντίδας καθώς και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων με τηλεργασία λόγω των περιοριστικών μέτρων.
2. Έμφυλη βία. Διερεύνησε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην έμφυλη βία, η οποία αυξήθηκε παγκοσμίως.
3. Γυναίκες και φύλο στην επιστήμη. Ανέδειξε τις ανισότητες φύλου στην επιστημονική έρευνα, λόγω μετατόπισης του χώρου εργασίας από το εργασιακό περιβάλλον στο οικογενειακό. Η εργασία φροντίδας αυξήθηκε σημαντικά και επεκτάθηκε η επισφάλεια των νέων επιστημόνων/ισσών.
4. Φύλο και κοινότητες. Ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μετανάστριες, προσφύγισσες και αιτούσες άσυλο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στη διάρκεια του εγκλεισμού, καθώς και τις κοινωνικές αναπαραστάσεις που δημιουργήθηκαν εις βάρος τους.
5. Γυναίκες στη διακυβέρνηση. Διερευνήθηκε ο αποκλεισμός των γυναικών από θέσεις λήψης αποφάσεων στη χάραξη πολιτικών για τον COVID-19 και για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από γυναίκες πολιτικούς.

Σκοπός του Συνεδρίου του έργου ProGender ήταν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου. Αφενός παρουσιάστηκε η συμβολή του «reCollective», εταίρου του έργου, που ανέπτυξε μια καινοτόμα ερευνητική και εκπαιδευτική προσέγγιση στην δημιουργία διαδραστικών δραστηριοτήτων: podcasts, εκπαιδευτικά υλικά και video workshop για τη θεματική ενότητα «Φύλο, φροντίδα και εργασία».

Αφετέρου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου στις τέσσερεις θεματικές ενότητες του έργου:
1. Φύλο, φροντίδα και εργασία
2. Έμφυλη βία
3. Φύλο και κοινότητες
4. Γυναίκες στη διακυβέρνηση

Σε κάθε θεματική ενότητα παρουσιάστηκε μια αναλυτική έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί από ερευνήτριες με πολυετή εμπειρία στους αντίστοιχους τομείς και ακολούθησε σχολιασμός των ερευνητικών εκθέσεων από μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Παπαγιαννοπούλου Ματίνα Εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου

Η Ματίνα Παπαγιαννοπούλου είναι κοινωνική επιστημόνισσα/ερευνήτρια με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Εγκληματολογία και στις Διεθνείς Σπουδές Ασφάλειας, ενώ έχει ειδικευτεί σε θέματα ισότητας και φύλου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην οργάνωση και στην επιστημονική εποπτεία συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γυναίκες, καθώς και στον συντονισμό και στη διεξαγωγή περίπου πενήντα ερευνών για θέματα φύλου, έμφυλης βίας, γυναικείας μετανάστευσης κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ είναι διδάσκουσα σε θέματα ισότητας των φύλων και έμφυλης βίας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Από το 2001 συνεργάζεται με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας των Φύλων, ενώ έχει αποτελέσει μέλος σε επιστημονικές επιτροπές για θέματα πολιτικών ισότητας των φύλων. Παράλληλα, έχει συγγράψει άρθρα, μελέτες και βιβλία για την ισότητα των φύλων και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα δράσης για την εκπαίδευση, την απασχόληση, την έμφυλη βία και τη συμβουλευτική γυναικών.

Πετράκη Γεωργία Καθηγήτρια Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Γεωργία Πετράκη, είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αθήνα (ΑΣΟΕΕ), και Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι, στην Ecole des Hautes Etudes En Sciences Sociales. Διετέλεσε διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου (2016-2021). Το ερευνητικό της έργο και οι δημοσιεύσεις της πραγματεύονται θέματα κοινωνιολογίας της εργασίας, έμφυλης βίας και σύγχρονων φεμινιστικών κινημάτων. Τα τελευταία χρόνια μελετάει το νέο εργασιακό μοντέλο, και τις νέες μορφές διαμαρτυρίας και συγκρούσεων. Έχει δημοσιεύσει 3 βιβλία και έχει επιμεληθεί 3 συλλογικούς τόμους Τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει ως επιστημονικά υπεύθυνη της ελληνικής ομάδας έχουν ιδιαίτερη έμφαση στη διάσταση του φύλου www.worksproject.be, www.rescueproject.eu. www.astrapi-project.eu.

Πετρουλάκη Κική Ψυχολόγος - Πρόεδροσ Δ.Σ., Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

Η Κική Πετρουλάκη είναι Ψυχολόγος με Διδακτορικό στην Πειραματική Ψυχολογία. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος Δ.Σ. στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ). Βασικοί στόχοι του Ε.Δ.κ.Β. είναι η πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής πρόληψη της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, με έμφαση στην ενδοοικογενειακή βία καθώς και η διαρκής προώθηση της εφαρμογής των διατάξεων της Εθνικής, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς νομοθεσίας στη χώρα μας. Από το 1997 έως το 2007 έχει διδάξει μαθήματα και Εργαστήρια Μεθοδολογίας της Έρευνας και Πειραματικής Ψυχολογίας στα Τμήματα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει ως Συντονίστρια σε σειρά ερευνητικών και άλλων προγραμμάτων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με τη Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων, την κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών, και είναι εκπαιδεύτρια επαγγελματιών. Έχει πολυάριθμες ανακοινώσεις σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια αλλά και δημοσιεύσεις στα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης/ παραμέλησης παιδιών.

Σχετικές ομιλίες