Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Behind the documents: past, present and future of Nikos Skalkottas Archive

Βράκα Βάλια

29 Νοεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:22:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 117
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής με τη Μουσική Βιβλιοθήκη του, το Μέγαρο Μουσικής, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου - Μαρίκας Παπαϊωάννου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συνδιοργάνωσαν το τριήμερο 29, 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο με τίτλο «Skalkottas today».

Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες του εικοστού αιώνα, με αφορμή την 70η επέτειο του θανάτου του και την παραχώρηση του Αρχείου του στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Ο Νίκος Σκαλκώτας είναι αντιπροσωπευτικός συνθέτης της ευρωπαϊκής μουσικής δημιουργίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Η ζωή και το έργο του αναδεικνύουν βασικά στοιχεία της σύγχρονης μουσικής. Είναι πρωτοπόρος, καινοτόμος, και συμμετέχει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής μουσικής της εποχής του, καθώς και στην ανάπτυξη της ιστορίας της ελληνικής μουσικής σύνθεσης, ενώ παραμένει απομονωμένος στην δική του τέχνη. Πίστευε στον εαυτό του, ανεξάρτητα από την ανταπόκριση του κοινού, θεωρούσε τον εαυτό του Ευρωπαίο, αλλά ήθελε επίσης να γράψει πολλά έργα μεγάλης κλίμακας, ώστε η χώρα του να έχει έναν σπουδαίο συνθέτη. Μπορούμε να αναρωτηθούμε τι είδους μουσική θα έγραφε ο Σκαλκώτας εάν ζούσε σήμερα.

Το συνέδριο διοργανώθηκε Σήμερα διότι, 70 χρόνια μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, οι διοργανωτές πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν έχουμε ακόμα αποκαλύψει όλο το μέγεθος της ιδιοφυΐας του! Αν και πρόκειται για έναν από τους πιο παιγμένους συνθέτες του περασμένου αιώνα, ο οποίος έχει μελετηθεί πολύ, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να επιτευχθούν για να αποκαλύψουμε το έργο του και την τεχνική των συνθέσεών του. Επιπλέον, το συνέδριο πραγματοποιείται Σήμερα, ένα χρόνο μετά την παραχώρηση του αρχείου του συνθέτη στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λιλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι Μουσικής από το Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου - Μαρίκας Παπαϊωάννου, για τη φύλαξη, τεκμηρίωση, αλλά και για να είναι διαθέσιμο για έρευνα υπό ιδανικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, περισσότεροι από 45 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες έθιξαν ζητήματα που αφορούν το αρχείο του Νίκου Σκαλκώτα, την περίοδο της παραμονής του στην Ελλάδα και στο Βερολίνο, τη σύνδεσή του με άλλους Έλληνες και ξένους συνθέτες της ίδιας εποχής, καθώς και την μουσικολογική ανάλυση των έργων του.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρίας και του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του 2019 - Έτους Σκαλκώτα.

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις 3 θεματικές συνεδρίες της διεθνούς διοργάνωσης.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής συνεδρίας "The Nikos Skalkottas Archive at the Music Library of Greece".

Βράκα Βάλια Μουσικολόγος - Μουσικός - Υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη

Η Βάλια Βράκα είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας και πτυχιούχος πιάνου. Εργάζεται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» από το 2002, αρχικά ως βοηθός μουσικολόγου στο Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη και από το 2006 έως σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής. Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών συμμετείχε σε προγράμματα ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού, όπως το πρόγραμμα «Δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας τεκμηρίωσης και προβολής της ελληνικής μουσικής» που χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και εν συνεχεία υπήρξε επικεφαλής της ομάδας που εργάστηκε για τον εμπλουτισμό της ψηφιακής συλλογής που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος. Επιπλέον συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα «Ευτέρπη: Ελληνικά τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση – Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο», έχοντας αναλάβει τη διαλεύκανση των πνευματικών δικαιωμάτων των τραγουδιών. Το διάστημα 2014-2016 ήταν υπεύθυνη της ομάδας ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «ARCH Archival Research and Cultural Heritage: The Theatre Archive of Romeo Castellucci and Societas Raffaello Sanzio». Ήταν μέλος της ομάδας διαχείρισης οπτικοακουστικού υλικού στα Ευρωπαϊκά προγράμματα Europeana Sounds και EuScreenXL. Είναι μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας του έργου «Το Αρχείο του Δημήτρη Παπαϊωάννου» και Υποψήφια Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

Valia Vraka works at the Music Library of Greece ‘Lilian Voudouri’ since 2002. In the period 2002-2006 she worked as an assistant musicologist for the Mikis Theodorakis Archive and since 2006 she has been working as a musicologist, head of the Greek Music Archive, having as main object the collection, classification and documentation of the Greek archival material. More specifically, she participated in the group that implemented the programme Creation of a unit of documentation and promotion of Greek music, which was funded by the operational programme ‘Information Society’ (3rd Community Support Frame/CSF, 2000-2006), and, following that, she became the head of the group which worked for the enrichment of the digital collection which was accomplished thanks to a donation of the National Bank of Greece. She has also worked for other digital projects such Εuterpe: Songs for schools - Digital Music Anthology and the European projects Europeana Sounds and EuScreenXL. In the period 2014-2016 she was member of the project ARCH-Archival Research and Cultural Heritage: the Archive of Soc`ιetas Raffaello Sanzio, and since 2018 she is member of the ‘Creative Europe’ project CREARCH: Creative European ARCHives as innovative cultural hubs. Currently, she is a member of the main research team of the project The Archive of Dimitris Papaioannou and a Ph.D. candidate at the Department of Theater Studies of the University of Peloponnese.

Σχετικές ομιλίες