Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Βήμα στον Jean-Pierre Siméon

Siméon Jean-Pierre, Γιανναράς Σπύρος, Θεοδώρου Έφη

3 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 99:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 487
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Siméon Jean-Pierre
Γιανναράς Σπύρος
Θεοδώρου Έφη

Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική

Ημερομηνία
03/10/2017

Διάρκεια
99:49

Εκδήλωση
Κύκλος εκδηλώσεων "Λέξεις επί σκηνής"

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
θέατρο, ποιητικός λόγος

Φέτος το φθινόπωρο ο κύκλος «Λέξεις επί σκηνής» τιμά ποιητές και δραματουργούς. Η πρώτη βραδιά του κύκλου είχε ως οικοδεσπότη τον Jean-Pierre Siméon.

Jean-Pierre Siméon

Ποιητής, συγγραφέας, δραματουργός, κριτικός, ο Jean-Pierre Siméon είναι ένθερμος μαχητής του ποιητικού λόγου. Ιδρύει το 1986 τη «Εβδομάδα της Ποίησης» στην Clermont-Ferrand και διευθύνει την «Άνοιξη των Ποιητών» από το 2001.

Παρακινημένος από τη φιλοσοφία ενός θεάτρου που είναι στην ουσία του ποιητικό, ο Jean-Pierre Siméon λυπάται που η ποίηση απουσιάζει από τη σκηνή. Ωστόσο το 2009 έλεγε:

«Το θέατρο είναι σήμερα το μόνο μέρος όπου μαζευόμαστε για να ακούσουμε ένα ποίημα». Αν το θέατρο είναι στην ουσία του ποιητικό, είναι τότε και βαθιά πολιτικό. Η ποίηση ως όχημα, αυτό ακριβώς «το προσπέρασμα του πολιτικού προς το εσωτερικό μυστήριο» για το οποίο κάνει λόγο ο Laurent Terzieff σχετικά με το θεατρικό έργο Φιλοκτήτης του J.-P. Siméon, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλή και εμπνευσμένο από το άγαλμα του Giacometti L’homme qui chavire.

(Πηγή: L’Atelier de l’écrivain, J.-P. Siméon)

Συντονισμός συζήτησης: Σπύρος Γιανναράς

Αναγνώσεις: Έφη Θεοδώρου

Siméon Jean-Pierre Ποιητής, Δραματουργός
Ο Jean-Pierre Siméon είναι ποιητής, συγγραφέας, δραματουργός και κριτικός. Ιδρύει το 1986 τη «Εβδομάδα της Ποίησης» στην Clermont-Ferrand και διευθύνει την «Άνοιξη των Ποιητών» από το 2001.
Γιανναράς Σπύρος Συγγραφέας

Ο Σπύρος Γιανναράς γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και θεωρία της λογοτεχνίας στο Παρίσι. Εργάστηκε για δέκα χρόνια στην εφημερίδα Καθημερινή γράφοντας κείμενα (κυρίως για το βιβλίο, τη φωτογραφία και τα εικαστικά) και παίρνοντας συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Έχει συνεργαστεί με αρκετά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως η "Νέα Εστία", το "Εντευκτήριο", η "Ευθύνη", το "Φρέαρ", "L'atelier du roman" κ.ά., δημοσιεύοντας κυρίως βιβλιοκριτικές και διηγήματα.

Ασχολείται με την κριτική βιβλίου και τη μετάφραση.

Έχει μεταφράσει Pierre Assouline, Paul Auster, Laurent Mauvignier, Michel Houellebecq.

Θεοδώρου Έφη Σκηνοθέτις
Η Έφη Θεοδώρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στη Γαλλία (Censier – Paris III). Έχει διατελέσει αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου.

Σχετικές ομιλίες

"Τι είναι η πατρίδα μας;": Απολογιστική συζήτηση για τις παραστάσεις της χρονιάς στο Εθνικό Θέατρο. 01:17:15

Απρ 04, 2012

"Τι είναι η πατρίδα μας;": Απολογιστική συζήτηση για τις παραστάσεις της χρονιάς στο Εθνικό Θέατρο.

Μαυρομούστακος Πλάτων Αβδελιώδης Δήμος Αρβανιτάκης Κωνσταντίνος Αρδίττης Βίκτωρ Ευαγγελάτος Σπύρος Κακλέας Γιάννης Καλαβριανός Γιάννης Μαργαρίτης Γιάννης Παλούμπης Γιώργος Παπαβασιλείου Βασίλης Ρέππας Μιχάλης Τζαμαργιάς Τάκης Χουβαρδάς Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική

Κάτι τρέχει με την ελληνική οικογένεια. Από την oικογένεια-κορνίζα στην oικογένεια-βραχυκύκλωμα 158:12

Απρ 28, 2015

Κάτι τρέχει με την ελληνική οικογένεια. Από την oικογένεια-κορνίζα στην oικογένεια-βραχυκύκλωμα

Δημητρακάκη Άντζελα Γαζή Έφη Τραμπούλης Θεόφιλος Περούλης Κώστας Καγγελάρη Δηώ Δημητριάδης Δημήτρης Γκοτζαμάνης Κώστας Παπανικολάου Δημήτρης

Γλώσσα: Ελληνική