Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Ηρακλείου

Κουρουπός Γιώργος, Μοχιανάκης Κώστας, Κούτουλας Δημήτρης, Δρακωνάκης Νίκος, Σμπώκου Αγάπη

22 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 80:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 438
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το διήμερο της 21ης και 22ας Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 5ης Συνάντησης των Εταιρικών μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην Ελευσίνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «ELEFSINA HOTEL». Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο».

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τη δράση του επιθυμεί να συμβάλει στην ποικιλόμορφη σύνδεση της πόλης της Ελευσίνας με την ιστορία της και τους ανθρώπους της, προκειμένου η αναγόρευσή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 να μην είναι κάτι φευγαλέο και εφήμερο, αλλά να αποτελέσει προίκα για τους κατοίκους και την πόλη, αλλά και για την ίδια τη χώρα.

Τις εργασίες του διημέρου άνοιξαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου και η Επικεφαλής του Τμήματος Τύπου και Μ.Μ.Ε. της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη. Την Κυριακή, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου.

Την πρώτη μέρα των εργασιών παρουσιάστηκε η «Τριλογία της Αθήνας», μια προσπάθεια που καταβάλλεται από τους αρμόδιους φορείς και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος για την Αττική. Στόχος του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση στη σύγχρονη εποχή, της λειτουργικής σύνδεσης που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο με τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Οι πτυχές αυτές φώτιζαν το πολιτικό, πνευματικό, φιλοσοφικό, οικονομικό και εμπορικό μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας. Ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμμάτων που σχεδιάζουν από κοινού όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην πόλη της Ελευσίνας με στόχο την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξή της.

Τη δεύτερη μέρα παρουσιάστηκαν τα ολιστικά προγράμματα (Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, Αρχαιολογικό Πάρκο Ασκληπιείου Επιδαύρου, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Ηρακλείου και Διαδρομή Σαντορίνης), που υλοποιούνται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τους αρμόδιους φορείς και με την καταλυτική συμβολή των εταιρικών του μελών, τα οποία έχουν στόχο την ανάδειξη των μνημείων και τη συνάντησή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η διάρθρωση έγινε σε στρογγυλά τραπέζια (πάνελ) μέσω των οποίων αποτυπώθηκε η δύναμη των συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.

Στη συνάντηση καταγράφηκε η βιωματική πορεία του Σωματείου και το πνευματικό κεφάλαιο που έχει ως τώρα παραχθεί με όλους τους φορείς και τα εταιρικά του μέλη, καθώς και η αξία της δύναμης των συνεργειών, η οποία έχει επιτρέψει τη μόχλευση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την υλοποίηση των παραπάνω έργων πολιτισμού, που αποτελούν ένα τεράστιο αναπτυξιακό και οικονομικό όφελος για τη χώρα.

Στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Ηρακλείου» συμμετείχαν οι:

Κώστας Μοχιανάκης, Διευθυντής Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Ηρακλείου

Δημήτρης Κούτουλας, μελετητής του έργου «Πρόγραμμα Τουριστικού Μάρκετινγκ για το Ηράκλειο»

Νίκος Δρακωνάκης, μελετητής του έργου «Αστική Επιχειρηματικότητα για τη δημιουργία συστάδας επιχειρήσεων (Cluster) στο Δήμο Ηρακλείου», νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας ΕΤΑΜ

Αγάπη Σμπώκου, Managing Director της “Sbokos Hotel Group”.

Συντονιστής: Γιώργος Κουρουπός, συνθέτης, ταμίας Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» .

Κουρουπός Γιώργος Συνθέτης

Ο Γιώργος Κουρουπός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών (1953-1965, δίπλωμα πιάνου) και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο διάστημα 1959-1968 συμμετείχε ως πιανίστας σε όλες τις ηχογραφήσεις και τις συναυλίες του Μάνου Χατζιδάκι. Την ίδια περίοδο έγραψε τις πρώτες του μουσικές για το θέατρο. Μετά την αποφοίτηση του από την μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έγραψε  το έργο Αντιφωνίες σε κείμενα από τους ψαλμούς VI, XXII, XLVI του Δαβίδ. Εργάστηκε για έξι περίπου μήνες ως βοηθός του Γιάννη Χρήστου, ενώ την ίδια περίοδο έγραψε τη μουσική για τον Ρήσο του Ευριπίδη που ανέβηκε από το Εθνικό θέατρο στην Επίδαυρο, το καλοκαίρι του 1968. Αμέσως μετά έφυγε για το Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης.
 
Στη διάρκεια της τετράχρονης μελέτης του με τον Ολιβιέ Μεσσιάν στο Κονσερβατουάρ (1968-1972) αφομοίωσε τα τελευταία ρεύματα της σύγχρονης τεχνικής και έγραψε έργα με ιδιαίτερη έμφαση σε δύο θεματικούς άξονες: στο τραγούδι και στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Σημαντικότερα έργα της περιόδου αυτής: Ελληνικό τραγούδι (Παρίσι, 1970) Αffrontement (Royan, 1972) και το μουσικό πολυθέαμα Ερμής και Προμηθεύς (Créteil 1972-1973).

Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Κονσερβατουάρ, ενώ από το 1972 μέχρι το 1976 ήταν υπεύθυνος μουσικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού κέντρου τού Παρισινού προαστίου Κρετέιγ. Δύο μουσικά θεάματα που παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ της Αβινιόν είναι τα βασικότερα έργα αυτής της περιόδου: Dieu le veut σε συνεργασία με τον J.M.Ribes και τον Γιάννη Κόκκο και Grisélidis σε συνεργασία με τον Antoine Vitez.
 
Το 1977 επέστρεψε στην Ελλάδα, όταν η σταδιοδρομία του στη Γαλλία βρισκόταν  στο υψηλότερο σημείο της. Σημαντικότερα έργα του μετά το 1977: Η συνέλευση των ζώων (1981, κείμενο Π. Κοροβέση), Εισαγωγή στο Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου (1987), Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο (1990), Ο Μικρός Ναυτίλος (1990, ποίηση Ο. Ελύτη), Πυλάδης (1991, όπερα σε συνεργασία με τους Γ. Χειμωνά και Δ. Φωτόπουλο), Οδύσσεια (συμφωνικό μπαλέτο σε χορογραφία J. Neumeier· βραβείο Benois de la Dance 1996 για τη μουσική), Στου πόθου το καμίνιν (1993, κυπριακή ποίηση 16ου αι.), Οι δραπέτες της σκακιέρας (1998, όπερα, λιμπρέτο Ε. Τριβιζά), Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα (2000), Ιοκάστη (2002, λυρική τραγωδία, ποίηση Ι. Ηλιοπούλου), Το Μονόγραμμα (2004, σκηνική καντάτα, ποίηση Ο. Ελύτη), Το κίτρινο ποτάμι (2007, κινεζική ποίηση), Η σκηνή των θαυμάτων (2007, όπερα δωματίου, κείμενο Μ. Θερβάντες), Lamento – concerto grosso (2013, για ορχήστρα με όργανα εποχής), Φωνή Δρυός (2016, τελετουργικό δράμα), Επτά αθάνατες αρετές (2018, αφιέρωμα στον Δ. Μητρόπουλο, έργο για συμφωνική ορχήστρα) κ.ά.

Έχει βραβευτεί με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης (1984) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2015) για τη μουσική του προσφορά. Το 2017 τιμήθηκε με τον τίτλο Chevalier de la Légion d’Honneur της Γαλλικής Δημοκρατίας. Έχει χρηματίσει υπεύθυνος μουσικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Créteil, αναπληρωτής διευθυντής του Τρίτου προγράμματος της ΕΡΤ, επί διευθύνσεως Μ. Χατζιδάκι και διευθυντής του μουσικού τομέα της Δημοτικής πολιτιστικής επιχείρησης Καλαμάτας. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε CD δύο έργα του σε ποίηση Ο. Ελύτη: Το Μονόγραμμα και Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!

Μοχιανάκης Κώστας Διευθυντής Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Ηρακλείου

Ο Κώστας Μοχιανάκης είναι Διευθυντής προγραμματισμού, οργάνωσης & πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου. Επίσης, είναι Διευθυντής του κέντρου προώθησης του δημοκρατικού διαλόγου, της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας “ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΟ” του Δήμου Ηρακλείου.

Μέχρι το 2015 ήταν προϊστάμενος πληροφορικής του Δήμου .

Έχει ασχοληθεί με το concept της “έξυπνης πόλης”. Το Ηράκλειο ήδη αναγνωρίζεται ως μια από τις τρεις “έξυπνες” πόλεις της χώρας (μαζί με Αθήνα και Θεσσαλονίκη) από έκθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ενώ ο οργανισμός Intelligent Community Forum κατέταξε το Ηράκλειο στις smart21communities of the year για τα έτη 2014, 2013, 2012.

Έχει επίσης εργασθεί στον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου και το ΤΕΙ Κρήτης.

Είναι δημιουργός της ιστοσελίδας www.citybranding.gr που προβάλει θέματα αστικού σχεδιασμού και πως διαμορφώνεται η ταυτότητα, η εικόνα και η θέση των πόλεων στην διεθνή ανταγωνιστική αγορά.

Έχει διατελέσει μέλος πολλών επιτροπών σχεδιασμού πολιτικών όπως το Περιφερειακό συμβούλιο Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης, η επιτροπή Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, του Υπουργείου Εσωτερικών, του ΣΕΒ, της Wikipedia κτλ

Κούτουλας Δημήτρης Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών - Σύμβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ

Ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και διδακτορική διατριβή στο Τουριστικό Μάρκετινγκ, διδάσκει από το 2014 στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο τη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων. Από το 1990 εργάζεται ως σύμβουλος και ως project manager σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού και μάρκετινγκ επιχειρήσεων και χωρών. Έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σχεδιασμού τουριστικής πολιτικής και επικοινωνιακές ενέργειες παγκόσμιας εμβέλειας σε διάφορες χώρες, ενώ τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης για το επιστημονικό του έργο. Το πελατολόγιό του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εθνικούς και περιφερειακούς οργανισμούς τουρισμού στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Κύπρο, τη Βρετανία, το Ομάν κ.ο.κ., ελληνικούς δημόσιους οργανισμούς (Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, Helexpo, Ο.Ε.Ο.Α. «Αθήνα 2004», Επιμελητήρια, Περιφέρειες κοκ.), την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Τουρκία, την Ισπανία κλπ. που δραστηριοποιούνται τόσο στον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, πάροχοι τουριστικών δραστηριοτήτων κοκ.) όσο και σε άλλους κλάδους της οικονομίας (τρόφιμα και ποτά, εστίαση, εκδόσεις κοκ.). Έχει επίσης εργαστεί από το 1986 στο χώρο της οργάνωσης εκδηλώσεων έχοντας, μεταξύ άλλων, διοργανώσει συναυλίες, παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, ρεσιτάλ, εταιρικά events και επίσημους κρατικούς εορτασμούς σε δεκάδες χώρες. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε ως παραγωγός σε μερικά από τα σημαντικότερα mega events διεθνώς όπως λ.χ. στον εορτασμό του Millennium στην Ακρόπολη της Αθήνας, το Ferropolis Event της Expo 2000 στη Γερμανία και την καθέλκυση του κρουαζιερόπλοιου AIDAdiva στο Αμβούργο το 2007 που αποτέλεσε το μεγαλύτερο corporate event παγκοσμίως. Αυτά τα events προσέλκυσαν αθροιστικά ζωντανό κοινό άνω των 10 εκ. ατόμων, η δε συνολική τηλεθέασή τους έφτασε τα 7,3 δισ. άτομα σε όλες τις ηπείρους. Διδάσκει από το 2002 το γνωστικό αντικείμενο του Τουριστικού Μάρκετινγκ και του Τουριστικού Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επίσης διδάσκει Μάρκετινγκ στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών του δραστηριοτήτων, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες έρευνες στον τουρισμό και έχει δημοσιεύσει εργασίες του σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και συλλογικούς τόμους. Παράλληλα έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε δεκάδες επιχειρηματικά και τουριστικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αρθρογραφεί στον ελληνικό και διεθνή κλαδικό τύπο.

Δρακωνάκης Νίκος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΤΑΜ Α.Ε.

Ο Νίκος Δρακωνάκης είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά (σήμερα Πανεπιστήμιο Πειραιά).

Είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΜ και από το 1988 έως σήμερα, έχει συμμετάσχει, ως υπεύθυνος έργου, στην υλοποίηση περισσότερων των 200 έργων (μελέτες και υπηρεσίες) στους τομείς: Περιφερειακή Ανάπτυξη, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αγροτική Ανάπτυξη, Τουρισμός, Υγεία, Business Plans, Ανθρώπινοι Πόροι, Περιβάλλον, Αξιολόγηση, Διαχείριση & Τεχνική Υποστήριξη Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων.

Διαθέτει υψηλή εξειδίκευση σε πολυθεματικούς τομείς δράσης φορέων δημόσιας διοίκησης, με έμφαση στον τομέα της συμβουλευτικής υποστήριξης φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, της διαγνωστικής ανάλυσης, του στρατηγικού σχεδιασμού.

Παράλληλα, μέσα από την πολυετή επαγγελματική του πορεία, έχει αποκτήσει υψηλή τεχνογνωσία στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών και μελετητικών υπηρεσιών στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων έργων και παράλληλα έχει άριστη γνώση του περιβάλλοντος της οικονομίας και του αναπτυξιακού περιβάλλοντος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Σμπώκου Αγάπη Διευθύνουσα Σύμβουλος, Phāea Resorts

Η Αγάπη Σμπώκου είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της Phāea Resorts, μιας από τις κορυφαίες ξενοδοχειακές εταιρείες της Ελλάδας που έχει στην ιδιοκτησία της και διαχειρίζεται 6 resorts στην Κρήτη και στη Ρόδο. Υπήρξε για πάνω από 12 χρόνια διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ της SHG, αναλαμβάνοντας επίσης την ανάπτυξη προϊόντων και τη στρατηγική για τα ξενοδοχεία του ομίλου, με ιδιαίτερη έμφαση στο Blue Palace, a Luxury Collection Resort & Spa. Η εμπειρία της καλύπτει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει franchise, management, time sharing, all inclusive, μεγάλες και μικρές μονάδες, τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Από το 2011 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Marketing Greece, υπήρξε μέλος του συμβουλίου της EAME Resort Advisory Group των Starwood Hotels & Resorts μεταξύ 2004-2009 και πρόσφατα του Marriot Business Council στην Ελλάδα.

Μεταξύ 1998 και 2002 εργάστηκε επίσης στην Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΒΑ) και στη δικηγορική εταιρεία Δρυλλεράκης και Συνεργάτες.

Είναι κάτοχος Μ.Β.Α. του Cass Business School, City University του Λονδίνου και απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και ελληνικά.

Σχετικές ομιλίες