Βογιατζής Σωτήρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/03/2019
Διάρκεια
00:34:28
Εκδήλωση
Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής - Διαλέξεις της Πέμπτης
Χώρος
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Διοργάνωση
Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
καμπαναριό, βυζαντινά καμπαναριά, κωδωνοστάσιο, βυζαντινή περίοδος, άξονας, Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ναός, εκκλησία
Όλοι οι ναοί ή εν πάσει περιπτώσει οι ιεροί χώροι των μεγάλων θρησκειών έχουν κάποιο χαρακτηριστικό από το οποίο ακόμα και αλλόθρησκοι μπορούν με μια ματιά να τους εντοπίσουν. Είναι οι κιονοστοιχίες και τα αετώματα για τους αρχαίους ελληνικούς, η στούπα για τους βουδιστικούς ναούς, οι δίδυμοι πύργοι της φωτιάς για τους ζωροαστριστές, τα κωδωνοστάσια για τους χριστιανικούς ναούς και οι μιναρέδες (πού είναι λίγο-πολύ ίδιας λογικής) για τους ισλαμικούς. Τα κωδωνοστάσια κατασκευάστηκαν σε διάφορες θέσεις είτε σε επαφή με τους ναούς, είτε ελεύθερα στον χώρο, κυρίως στα μοναστήρια. Από τα κωδωνοστάσια που κατασκευάστηκαν εξ αρχής πολύ λίγα έφθασαν στις μέρες μας. Στην παρούσα ανακοίνωση θα ασχοληθούμε με ένα συγκεκριμένο είδος: τα κωδωνοστάσια που κατασκευάστηκαν κατά την βυζαντινή περίοδο και βρίσκονται στον άξονα του ναού σε επαφή με την δυτική όψη. Εντοπίστηκαν 50 περίπου παρόμοιες κατασκευές διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια της αυτοκρατορίας.
(Σημείωμα του ομιλητή)
Ο Σωτήρης Βογιατζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954.
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 1972-1977 και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Σκωτία (1972-1979) όπου πήρε δίπλωμα Μάστερς στην Αποκατάσταση Κτηρίων. Το 1997 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής από το ΕΜΠ με θέμα την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα στην Κεντρική Ελλάδα.
Μετά σύντομη ενασχόληση με την αποκατάσταση παραδοσιακών κτηρίων στις Αραβικές χώρες ως μέλος του Γραφείου Δοξιάδη (1981-1983) προσλήφθηκε στο Δημόσιο στο Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς στην Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με την συντήρηση των παραδοσιακών κτηρίων στο Άγιον Όρος, αλλά και αργότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1993, μετά από 10 χρόνια θητείας στο Δημόσιο, παραιτήθηκε και ίδρυσε το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Ειδικών Μελετών «Σωτήρης Βογιατζής και Συνεργάτες» και μέχρι σήμερα ασχολείται, ιδιωτικά, με μελέτες αποκατάστασης παραδοσιακών κτηρίων και αναπλάσεις παραδοσιακών κέντρων πόλεων. Θεωρεί δε ότι οι σημαντικότερες μελέτες με τις οποίες έχει ασχοληθεί είναι η Νέα Μονή στην Χίο, η Παναγία Σκριπούς στην Βοιωτία, η μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Πάτμο και η Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.
Παράλληλα ασχολείται με την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής. Έχει συγγράψει 2 βιβλία και 50 περίπου άρθρα σε ειδικά περιοδικά, ενώ έχει επανειλημμένα εμφανιστεί με διαλέξεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Αναλυτική εργογραφία στο προφίλ του στο Academia.
Τέλος είναι παντρεμένος με την Μένη Βογιατζή και έχει μια κόρη και μια εγγονή.