Roska Botond
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
10/12/2011
Εκδήλωση
62ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας
Χώρος
Ίδρυμα Ευγενίδου
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Βιοχημίας και Μοριακής Βιολογίας
Κατηγορία
Μοριακή Βιολογία
Ετικέτες
μελαγχρωστική αμφιβληστροπάθεια, αμφιβληστροειδής, νευρικά κύτταρα, εγκέφαλος
H λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να μελετηθεί σε πολλά ιεραρχικά επίπεδα: κύτταρα, κυκλώματα κυττάρων, εγκεφαλικές περιοχές, οργανισμούς, κοινωνίες. Το δικό μας ενδιαφέρον εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες αλληλεπιδρούν σε τοπικά νευρωνικά δίκτυα προκειμένου να καταστήσουν δυνατές λειτουργίες οι οποίες σχετίζονται με τη συμπεριφορά.
Τρία είναι τα ερωτήματα που μας απασχολούν: η γενετική ταυτότητα των διαφορετικών κυτταρικών τύπων, η δημιουργία των νευρωνικών κυκλωμάτων (και ειδικότερα η ασυμμετρία που πιθανότατα εμφανίζουν) και το πώς θα μπορούσε κανείς να παρέμβει για την επιδιόρθωση των νευρωνικών δικτύων (όταν, παραδείγματος χάριν, έχει χαθεί το νευρικό κύτταρο που προσλαμβάνει το ερέθισμα).
Για τον πειραματισμό μας χρησιμοποιούμε τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των θηλαστικών. Πρόκειται για ένα άριστο πειραματικό μοντέλο καθώς το ερέθισμα, το φως, είναι καλά καθορισμένο και μπορεί εύκολα να ελεγχθεί πειραματικά. Επιπροσθέτως, η ενεργότητα κάθε νευρώνα μπορεί να καταγραφεί ξεχωριστά κατά τη διάρκεια της διέγερσης του αμφιβληστροειδούς.
Από την εκτενή μελέτη της γενετικής ταυτότητας των διαφόρων κυτταρικών τύπων του αμφιβληστροειδούς προέκυψε ότι αυτή αποτελεί ένα είδος μοναδικής υπογραφής των κυττάρων. Επιπροσθέτως, η γνώση της γονιδιακής έκφρασης μας επιτρέπει να προβλέψουμε την μορφολογία, αλλά και να χαρτογραφήσουμε 200 γονίδια που σχετίζονται με ασθένειες της όρασης, συνδέοντάς τα με συγκεκριμένους κυτταρικούς τύπους. Τέλος αναπτύξαμε μια τεχνική η οποία αξιοποιεί ιούς που μας επιτρέπουν να παρέμβουμε σε συγκεκριμένους κυτταρικούς τύπους.
Βασικός στόχος του πειραματισμού μας είναι να αντιμετωπίσουμε ασθένειες όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροπάθεια.
Ο δρ Botond Roska είναι κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Friedrich Miescher στη Βασιλεία της Ελβετίας. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, ο δρ Roska πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου και εργάστηκε. Μετά από 4-ετή εργασία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έλαβε θέση υποτρόφου στο Ινστιτούτο που εργάζεται ως σήμερα.