Μαλαμίτση - Πούχνερ Αριάδνη
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
08/03/2014
Διάρκεια
07:46
Εκδήλωση
5th Maria Delivoria - Papadopoulos Perinatal Symposium “Chorioamnionitis: impact on mother and child”
Χώρος
Αρεταίειο Νοσοκομείο
Διοργάνωση
Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική - Αρεταίειο Νοσοκομείο – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Περιγεννητική Ιατρική
Ετικέτες
5th Maria Delivoria-Papadopoulos Perinatal Symposium, χοριοαμνιονίτιδα
Ως χοριοαμνιονίτιδα ορίζεται η οξεία φλεγμονή/ λοίμωξη του εμβρύου, αμνιακού υγρού, μεμβρανών, πλακούντα και/ή φθαρτού. Διακρίνεται σε κλινική και ιστοπαθολογική χοριοαμνιονίτιδα.
Οφείλεται κυρίως σε μικρόβια που εισβάλλουν από τον κόλπο και τον τράχηλο όταν υπάρχει ρήξη υμένων (αλλά και επί αρρήκτων υμένων όταν ο υπεύθυνος μικροοργανισμός είναι το Ureaplasma species και το Mycoplasma hominis, που ανευρίσκονται στο κατώτερο γεννητικό σωλήνα σε > 70% των γυναικών), σε διαπλακουντιακή εξάπλωση των μικροβίων (όταν ο υπεύθυνος μικροοργανισμός είναι η Listeria monocytogenes και σε ιατρικές επεμβάσεις, όπως αμνιοκέντηση, λήψη χοριακών λαχνών, χειρουργική επέμβαση στο έμβρυο.
Η επέκταση της φλεγμονής και της λοίμωξης στον ομφάλιο λώρο ονομάζεται funisitis και ανευρίσκεται περίπου στο 60% των περιπτώσεων χοριοαμνιονίτιδας.
Αν συνδυάσει κανείς κλινικά και ιστοπαθολογικά κριτήρια το 40-70% των προώρων τοκετών με πρόωρη ρήξη των υμένων ή έναρξη τοκετού οφείλεται σε χοριοαμνιονίτιδα.
Η χοριοαμνιονίτιδα εμπλέκεται επίσης στο 1-13% των τελειομήνων κυήσεων.
Κύριοι παράγοντες κινδύνου για χοριοαμνιονίτιδα είναι η μακρά ρήξη των υμένων, ο παρατεταμένος τοκετός, οι συχνές κολπικές εξετάσεις και ο αποικισμός του κόλπου με μικρόβια.
Η Αριάδνη Μαλαμίτση-Πούχνερ είναι Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια της Νεογνολογικής Κλινικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο του ΕΚΠΑ.
Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με τιμητικές υποτροφίες του ΙΚΥ λόγω αριστείας και απεφοίτησε με βαθμό πτυχίου «Άριστα». Εκπαιδεύτηκε στην Παιδιατρική και Νεογνολογία ως υπότροφος ξένων κρατικών φορέων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Βιέννης (Αυστρία), του Μονάχου (Γερμανία), της Ουψάλα (Σουηδία) και της Φιλαδέλφειας (ΗΠΑ).
Είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Υφηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος 9 διεθνών και 11 Ελληνικών Ιατρικών Εταιρειών.
Έχει λάβει 19 ακαδημαϊκές υποτροφίες, τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε 125 επιστημονικές συνεδρίες. Έχει τιμητικά επιλεγεί (2000) από το Ινστιτούτο Κarolinska της Στοκχόλμης ως εισηγήτρια για το θέμα “Angiogenesis” στο Nobel Forum, ως εισηγήτρια υποψηφίων για τo "Märta Philipson Award for Progress in Pediatrics" (Karolinska Institutet Σουηδίας) και από τα Πανεπιστήμια Göteborg, Sweden και Washington State University, Seattle, USA ως Key Opinion Leader για το πρόγραμμα “Development of a non-invasive test for detection of intraamniotic infections” Επιπλέον εκλέχτηκε μέλος στο μεγάλου κύρους International Perinatal Collegium. Υπήρξε κατόπιν προσκλήσεως Visiting Professor στο Harvard Medical School (2013) και έδωσε Grand Rounds Lecture στο Harvard Division of Newborn Medicine, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Boston Children’s Hospital, Brigham and Women’s Hospital και Beth Israel Deaconess Medical Center.
Είναι στο Editorial Board του περιοδικού “Mediators of Inflammation” και στο Editorial Committee του περιοδικού “Acta Paediatrica”. Είναι κριτής σε 70 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 6 ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Είναι εξωτερικός κριτής για επιχορηγήσεις ερευνητικών προγραμμάτων διεθνών ινστιτούτων και κρατικών ιδρυμάτων της Γαλλίας, Αυστρίας, Ηνωμένου βασιλείου, Νέας Ζηλανδίας, Ιρλανδίας.
Έχει δημοσιεύσει 305 ξενόγλωσσες μελέτες, από τις οποίες 150 είναι πλήρεις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά κατόπιν κρίσεως και 200 ελληνικές (70 πλήρεις) στους τομείς της Παιδιατρικής, Νεογνολογίας και Περιγεννητικής Ιατρικής. Έχει επίσης συγγράψει κεφάλαια σε ξενόγλωσσα ιατρικά βιβλία, πανεπιστημιακά συγγράμματα για φοιτητές, ειδικευόμενους ιατρούς και συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει με περισσότερες από 350 ανακοινώσεις σε ξένα και ελληνικά ιατρικά συνέδρια. Εννέα μελέτες της έχουν λάβει το 1ο βραβείο σε διεθνή συνέδρια (μεταξύ των οποίων και το “Gold Medal” των Academic Olympics της UENPS -Union of European Neonatal Perinatal Societies) και τρεις σε ελληνικά.
Είναι μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής σε περισσότερες από 50 διδακτορικές διατριβές (σε 35 επιβλέπουσα). Έχει συμμετάσχει σε 5 μεταπτυχιακά προγράμματα και επιτροπές εκπαίδευσης. Έχει οργανώσει ή συμμετάσχει στην οργάνωση περισσότερων από 80 διεθνών και Ελληνικών επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων και συμποσίων (αποκλειστική οργανώτρια του ετήσιου διεθνούς “Maria Delivoria-Papadopoulos Perinatal Symposium”).
Είναι Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Περιγεννητικής Φροντίδας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Εξειδίκευση στη Νεογνολογία του ΚΕΣΥ και Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Εξειδίκευση στην Νεογνολογία/Εντατική Νοσηλεία Νεογνών.
Έχει ενεργό συμμετοχή στο καθημερινό κλινικό έργο της Νεογνολογικής Κλινικής, της οποίας προΐσταται στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.
Ξένες γλώσσες με αντίστοιχα πιστοποιητικά: Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά.