Καπέλλου - Προυκάκη Όλγα
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
08/03/2014
Διάρκεια
21:52
Εκδήλωση
5th Maria Delivoria - Papadopoulos Perinatal Symposium “Chorioamnionitis: impact on mother and child”
Χώρος
Αρεταίειο Νοσοκομείο
Διοργάνωση
Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική - Αρεταίειο Νοσοκομείο – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Περιγεννητική Ιατρική
Ετικέτες
5th Maria Delivoria-Papadopoulos Perinatal Symposium, χοριοαμνιονίτιδα
Οι συγγενείς λοιμώξεις που μπορεί να οφείλονται σε ιογενή ή βακτηριακά αίτια, είναι δυνατό να δώσουν προγεννητικά κλινική συμπτωματολογία νόσησης από τη μητέρα, υπολειπόμενη αύξηση του εμβρύου, ή υπερηχογραφικά ευρήματα (πχ διεύρυνση κοιλιών εγκεφάλου), που μπορεί να είναι ειδικά για κάθε λοίμωξη. Για παράδειγμα, στη συγγενή λοίμωξη από CMV δυνατόν να υπάρχει ενδοπαρεγκεφαλιδική αιμορραγία, ενώ η λοίμωξη από παρβοιό Β19 οδηγεί σε εμβρυικό ύδρωπα. Η κλινική εικόνα μετά τον τοκετό περιλαμβάνει υπολειπόμενη αύξηση, ηπατοσπληνομεγαλία, αναιμία/ύδρωπα, θρομβοκυττοπενία, εξάνθημα και σπασμούς και ειδικά υπερηχογραφικά ευρήματα , όπως ασβεστώσεις, κύστεις κροταφικού λοβού και ανωμαλίες της λευκής ουσίας (CMV), έμφρακτα, διεύρυνση κοιλιών (ερυθρά), έμφρακτα και εγκεφαλική αιμορραγία (λιστέρια), κα. Η επίπτωση της χοριοαμνιονίτιδας μπορεί να φτάσει το 80% στις 23 εβδομάδες κύησης. Οι απώτερες κλινικές επιπτώσεις της περιλαμβάνουν την κυστική περικοιλιακή λευκομαλάκυνση, τη μη κυστική προσβολή της λευκής ουσίας και την εγκεφαλική παράλυση.
Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών από το 1989 έως το 1995 (Πτυχίο Ιατρικής, Πανεπιστημίου Αθηνών) με υποτροφία του κληροδοτήματος Αντωνίου Παπαδάκη.
Μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου στην Κέρκυρα ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάστηκε σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ουαλία και σε μεγάλα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Λονδίνου όπως στα : St Mary’s Paddington, Hammersmith, Queen Charlotte’s.. Το 2000 μετά από εξετάσεις έλαβε τον τίτλο του MRCPCH (Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας Παιδιού) και το DCH (Δίπλωμα Υγείας Παιδιού).
Με υποτροφία εξειδικεύτηκε στη Νεογνολογία στο Hammersmith. Παράλληλα διεύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα για την Μαγνητική Τομογραφία του καθηγητή Edwards, στο οποίο συμπεριλήφθηκε συνεχιζόμενη προοπτική μελέτη για την εγκεφαλική βλάβη πρόωρων νεογνών. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Imperial College του Λονδίνου τον Ιανουάριο του 2010. Της δόθηκε επιχορήγηση από το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Guarantors of brain» για να παρουσιάσει την έρευνά της σε συνέδρια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της μελέτης της συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση του βιβλίου «Neonatal Neurology» του Volpe.
Από τον Οκτώβριο του 2002 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004 ήταν κλινική ερευνήτρια στη μελέτη TOBY, μια πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη υπό την αιγίδα του Μedical Research Council (Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών) που έλεγχε την υπόθεση ότι « Η ήπια υποθερμία που ακολουθεί υποξική-ισχαιμική βλάβη βελτιώνει την επιβίωση χωρίς σοβαρή νευροαναπτυξιακή αναπηρία». Είναι ειδική στο Monitor της Εγκεφαλικής Λειτουργίας στην υποθερμία και στην περιγεννητική ασφυξία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine. Επίσης συμμετείχε στην 6ετή παρακολούθηση αυτής της σειράς και τα αποτελέσματα αυτά έχουν υποβληθεί για δημοσίευση.
Ακολούθως εργάστηκε ως Specialist Registrar στην Παιδιατρική, στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο νοσοκομείο Great Ormond Street, UCL, Chelsea & Westminster και Hammersmith από το 2004 έως το 2010.
Τον Αύγουστο του 2009 διορίστηκε ως Consultant Νεογνολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Homerton NHS Foundation Trust όπου συνεχίζει την κλινική και ερευνητική της εργασία στη Νεογνολογία.
Έχει σειρά δημοσιεύσεων και συμμετοχών σε διεθνή συνέδρια στα πεδία της Νεογνολογίας, Νεογνικής Νευρολογίας και Νευροανάπτυξης.