Jacobsson Bo
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
08/03/2014
Διάρκεια
38:51
Εκδήλωση
5th Maria Delivoria - Papadopoulos Perinatal Symposium “Chorioamnionitis: impact on mother and child”
Χώρος
Αρεταίειο Νοσοκομείο
Διοργάνωση
Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική - Αρεταίειο Νοσοκομείο – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Περιγεννητική Ιατρική
Ετικέτες
5th Maria Delivoria-Papadopoulos Perinatal Symposium, χοριοαμνιονίτιδα, πρόωρος τοκετός
Ο πρόωρος τοκετός σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα νεογνικής σήψης και απώτερης νοσηρότητας και θνησιμότητας στην παιδική ηλικία και την ενήλικο ζωή, καθώς και αυξημένη πιθανότητα μητρικού και εμβρυικού θανάτου. Ο πρόωρος τοκετός (PTL) και η πρώιμη πρόωρη ρήξη υμένων (PPROM) έχουν διαφορετική αιτιολογία. Συγκεκριμένα ο πρόωρος τοκετός χαρακτηρίζεται από έναρξη συσπάσεων και αλλαγές στη διάταση του τραχήλου, ενώ η πρώιμη πρόωρη ρήξη υμένων χαρακτηρίζεται από ρήξη υμένων και διαρροή αμνιακού υγρού. Οι επίτοκες είναι επιρρεπείς σε ευκαιριακές βακτηριακές λοιμώξεις, κυρίως λόγω καταστολής της κυτταρικής ανοσίας με στροφή στην ΤΗ2 ανοσιακή απάντηση και μειωμένη λειτουργικότητα των μητρικών λεμφοκυττάρων. Ο αριθμός των βακτηρίων στο αμνιακό υγρό σχετίζεται με τη φλεγμονώδη απάντηση στο αμνιακό υγρό. Η ενδοαμνιακή λοίμωξη επιβεβαιώνεται με δείκτες μικροβιακής εισβολής στην αμνιακή κοιλότητα (ΜΙΑC) σε συνδυασμό με ιστολογική επιβεβαίωση της χοριοαμνιονίτιδας. Υπάρχουν νέες μη επεμβατικές μέθοδοι για την εξέταση των φλεγμονωδών συνθηκών στη μήτρα όπως το υπερηχογράφημα. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η νέα υπόθεση του μη στείρου ενδομήτριου περιβάλλοντος, που οφείλεται στη δραστηριότητα ήδη υπαρχόντων βακτηρίων και στην άνοδο βακτηρίων από τον κόλπο. Συγκεκριμένα η ύπαρξη προβιοτικών φαίνεται πως επηρεάζει την αλληλεπίδραση ξενιστή- μικροβίου στον πλακούντα και το γαστρεντερικό σωλήνα του εμβρύου, με ευεργετικές ιδιότητες για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και τη μετέπειτα ζωή του κυήματος.
Ο Bo Jacobsson έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιιο Σααλγκρένσκα (Sahlgrenska) στο Γκέτεμπουργκ της Σουηδίας το 1991. Ειδικεύτηκε στην Μαιευτική και στην Εμβρυομητρική Ιατρική και έγινε διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμπουργκ της Σουηδίας το 2003. Τη μεταδιδακτορική του έρευνα διεξήγαγε στο Πανεπιστήμιο Άαρους (Aarhus) στη Δανία. Έχει διατελέσει επίτιμος καθηγητής στο Ριξσπιταλετ, το εθνικό νοσοκομείο του Όσλο της Νορβηγίας και είναι επί του παρόντος διευθυντής του εργαστηρίου Περιγεννητικής έρευνας και του τμήματος Εμβρυικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Σααλγκρένσκα στο Γκέτεμπουργκ της Σουηδίας όπου εργάζεται κλινικά στην μαιευτική και εμβρυική Ιατρική. Επίσης συνεργάζεται με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.
Οι ερευνητικές ομάδες του καθηγητή Jacobsson βρίσκονται στο Γκέτεμπουργκ της Σουηδίας και το Όσλο της Νορβηγίας. Μελετά βασικές και εφαρμοσμένες πτυχές των μηχανισμών του πρόωρου τοκετού και τη γενετική σε σύνθετες ασθένειες. Άσχολείται επίσης με τις γενετικές συνιστώσες στο χρόνο του τοκετού και την αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος. Στα κύρια ενδιαφέροντά του περιλαμβάνεται η δυνατότητα αποτροπής πρόωρου τοκετού μέσω διαιτητικής παρέμβασης, π.χ .με προβιοτικά.
Ο Καθηγητής Jacobsson έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 128 πλήρη άρθρα μεταξύ 2002 και 2013, και έχει προσκληθεί για διαλέξεις σε περισσότερα από 40 διεθνή επιστημονικά συνέδρια.