Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Citizen Europe: Ένα debate με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ

Macfarland Caroline, Mac Con Uladh Damian, Φοιτητές του Ρητορικού Ομίλου Νομικής Αθηνών, Φοιτητές του Ρητορικού Ομίλου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

21 Μαΐου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:48:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 96

Με αφορμή την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ Citizen Europe, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου και Ανδρέα Αποστολίδη - που καταγράφει τη ζωή πέντε νέων καθώς φεύγουν από τη χώρα τους για να ταξιδέψουν στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, διοργανώθηκε από το CineDoc, στο αμφιθέατρο του  Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα, ένα debate ανάμεσα στους ρητορικούς ομίλους της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με συντονιστές την Caroline Macfarland (Ιδρύτρια – Διευθύντρια της Common Vision) και τον Damian Mac Con Uladh (δημοσιογράφο).

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει το debate που ακολούθησε την προβολή, ενώ στην ανάρτηση περιλαμβάνεται ένα 6λεπτο απόσπασμα της ταινίας, η οποία θα προβληθεί σε πάνω από 50 ευρωπαϊκές πόλεις (μεταξύ των οποίων η Ρώμη, το Ζάγκρεμπ, η Σόφια, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, το Σαράγεβο, η Θεσσαλονίκη, το Λίμερικ, η Φλωρεντία, το Παλέρμο και το Όουλου), ενώ στην Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί προβολές στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Αμαλιάδα, Χίο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Σάμο, Λήμνο, Πάτρα και Κομοτηνή.

Οι προβολές πραγματοποιούνται στα πλαίσια μιας ευρύτερης καμπάνιας που στοχεύει να ενθαρρύνει τη νέα γενιά Ευρωπαίων να συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο γύρω από το μέλλον της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Γαλλο-γερμανικό κανάλι Arte, το Goethe-Institut, το Moving Docs, το Friedrich-Ebert-Stiftung, το Bodossaki Lectures on Demand, το Debating Europe, το Institut français Italia, την Ιρλανδική Πρεσβεία Ελλάδος, το Ρητορικό Όμιλο Νομικής Αθηνών και το CineDoc / Anemon Productions.

Το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ Citizen Europe, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου και Ανδρέα Αποστολίδη, καταγράφει τη ζωή πέντε νέων καθώς φεύγουν από τη χώρα τους για να ταξιδέψουν στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus της ΕΕ.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και δραστηριοποιούνται σε χώρους όπως η βιομηχανία, οι τέχνες, η εκπαίδευση, η ιατρική και ο εθελοντισμός. Από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία ως την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα, τους ακολουθούμε καθώς έρχονται σε επαφή με μια νέα πραγματικότητα και αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής σε ένα ξένο περιβάλλον.

Παράλληλα, γνωρίζουμε την πρώτη γενιά Ευρωπαίων που συμμετείχαν στο Erasmus την δεκαετία του 80’ και ’90, οι οποίοι μοιράζονται τις μνήμες τους, περιγράφουν πώς η εμπειρία τους σημάδεψε τη ζωή τους και πόσο έχει αλλάξει η Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια.

Η ταινία είναι ένα κινηματογραφικό πορτρέτο μιας ηπείρου σε μετάβαση, σε μια περίοδο που η προσφυγική κρίση, η ανεργία των νέων και το Brexit δοκιμάζουν τα όρια της Ευρώπης και καθορίζουν το μέλλον της.

Κορυφαίοι διανοητές και επιστήμονες φωτίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι Ευρωπαίοι σήμερα, μεταξύ άλλων ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Κράστεφ, ο Βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας, ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης και η επικεφαλής Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ Μόνικα Κέσερ, καθώς και εκπαιδευτικοί που συνεισφέρουν στο πρόγραμμα Erasmus σε όλη την Ευρώπη.

Το Citizen Europe είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιρλανδίας και Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του Γαλλο-γερμανικού καναλιού ARTE και της ΕΡΤ.

Macfarland Caroline Ιδρύτρια - Διευθύντρια, Common Vision

H Caroline Macfarland είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του Common Vision, ανεξάρτητου think tank και κοινωνικής επιχείρησης με αποστολή να αναζωογονήσει τη δημόσια διπλωματία υποστηρίζοντας τον εκλαϊκευτικό διάλογο και ενθαρρύνοντας τους καθιερωμένους και νέους ηγέτες να συνεργαστούν για να μετατρέψουν τις συλλογικές κοινωνικές προκλήσεις σε ευκαιρίες. Συγγραφέας Αγγλικών και διεθνών εκδόσεων και τακτική δημόσια ομιλητής.

Mac Con Uladh Damian Δημοσιογράφος

Ο Damian Mac Con Uladh γεννήθηκε το 1974 στην Ιρλανδία. Έχει πτυχίο ιστορίας και γερμανικών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας (NUI) Galway. Είναι δημοσιογράφος του Enet English, της διεθνούς ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Ελεύθερος ανταποκριτής για τους Irish Times. Προηγουμένως εργάστηκε στα Νέα της Αθήνας.

Φοιτητές του Ρητορικού Ομίλου Νομικής Αθηνών Φοιτητές, Ρητορικός Όμιλος Νομικής Αθηνών

Ο Ανδρέας Αυξεντίου, η Νεκταρία Καλλιόπη Τσώρη και ο Στάθης Ραφαήλ Πασγιάνος είναι φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλη του Ρητορικού Ομίλου Νομικής Αθηνών.

Φοιτητές του Ρητορικού Ομίλου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Φοιτητές, Ρητορικός Όμιλος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Χριστίνα Ρουμελιώτη, ο Φώτης Τσουκαλάς και ο Χρήστος Μεσογείτης είναι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλη του Ρητορικού του Ομίλου.

Ο Ρητορικός Όμιλος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2003. Βασικός στόχος του είναι να διαδώσει το άθλημα του debate στην πανεπιστημιακή κοινότητα, φέρνοντας τους φοιτητές σε επαφή με μία από τις πιο συναρπαστικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες, μαθαίνοντάς τους να απευθύνονται σε ακροατήριο και να αναπτύσσουν επιχειρήματα.

Ο Όμιλος εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο σε κάθε μεγάλη διοργάνωση σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναδεικνύοντας δυναμικούς ομιλητές και κατακτώντας την κορυφή των αγωνισμάτων. Ταυτόχρονα, διοργανώνει το Πρωτάθλημα Επιχειρηματολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πανεπιστημιακές ομάδες από όλη την Ελλάδα αναμετρώνται σε αγώνες debate, βελτιώνοντας τις ικανότητές τους και διεκδικώντας σημαντικές θέσεις ανάμεσα στους καλύτερους ομιλητές.

Κάθε Πέμπτη ο Όμιλος κλείνει το ρητορικό του ραντεβού στις 19:00 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις συναντήσεις διεξάγονται σεμινάρια επιχειρηματολογίας και αγώνες debate, στα οποία οι ομιλητές εκπαιδεύονται στη δόμηση και παρουσίαση επιχειρημάτων και προπονούνται για τα επερχόμενα πρωταθλήματα.

Σχετικές ομιλίες