Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Claude Debussy (1862-1918): Η μουσική για πιάνο (Δεύτερη και τελευταία διάλεξη)

Μασούρα Λήδα

9 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 104:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 908
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με πολλά παραδείγματα στο πιάνο, καθώς και με χρήση οπτικοακουστικού υλικού, το σεμινάριο αυτό προτείνει μια γενική γνωριμία με το έργο για πιάνο του Claude Debussy. Το καλλιτεχνικό περιβάλλον στο Παρίσι της στροφής του προηγούμενου αιώνα, η σχέση του με τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους και τους συμβολιστές ποιητές, οι μουσικές της Ισπανίας και της Ανατολής, αλλά και η ίδια η φύση, αναμφισβήτητα διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία των συνθέσεων του Debussy.

Επιδιώκοντας να κατανοήσουμε τα έργα του για πιάνο, θα εστιάσουμε σε χαρακτηριστικά γνωρίσματα: στις αρμονικές καινοτομίες, στη νέα αντίληψη του ηχοχρώματος, στο ρυθμό, στη φόρμα, στην πιανιστική δεξιοτεχνία. Επίσης, ανατρέχοντας στα άρθρα του ως μουσικοκριτικού και στην αλληλογραφία του, θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε περισσότερο αυτήν την πολυσχιδή προσωπικότητα, που από πολλούς θεωρείται ο πατέρας της μουσικής του 20ου αιώνα.

(Σημείωμα της ομιλήτριας)

Μασούρα Λήδα Πιανίστα
Η Λήδα Μασούρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών (Δίπλωμα 1986 και Α’ βραβείο). Συνέχισε τις σπουδές πιάνου στο Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Αποφοίτησε από την τάξη πιάνου με πρώτο βραβείο, από την τάξη μουσικής δωματίου επίσης με πρώτο βραβείο, καθώς και από το μουσικοπαιδαγωγικό τμήμα του Conservatoire de Paris (Δίπλωμα 1993 και Certificat d’Aptitude aux fonctions de professeur).

Έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ στην Αθήνα, στις περισσότερες ελληνικές πόλεις και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με φεστιβάλ και φορείς όπως: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Υπουργείο Πολιτισμού, Institut de France, Rencontres Européennes, Festival Cultures d’Automne κ.ά. Έχει εμφανιστεί με μουσικά σύνολα, σε συναυλίες μουσικής δωματίου, καθώς και ως σολίστ με ορχήστρα (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Orchestre de l’Académie Ravel, Orchestre Régional de Bayonne, Κρατική Ορχήστρα Οδησσού, Μουσικό Σύνολο Σκαλκώτα, Ορχήστρα του Τ.Μ.Σ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ κ.ά.).

Έχει ηχογραφήσει επανειλημμένα για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, και για δισκογραφικές παραγωγές.

Έχει διδάξει πιάνο και συνοδεία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2005-2011) και, από το 2004, είναι τακτική καθηγήτρια πιάνου στο Εθνικό Ωδείο. Έχει συμμετάσχει σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα της London Sinfonietta και του Ensemble Modern.

Επίσης επιμελήθηκε και παρουσίασε εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, την Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών, το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής, τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής κ.ά. Από το 2005 ως το 2011 ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την επιμέλεια και την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων («Η Καμεράτα πάει σχολείo») της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής.

Σχετικές ομιλίες