Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Collective co-Production & Issues of Scale II

Tonkinwise Cameron

2 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:33:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 704
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στις 1 και 2 Ιουλίου 2016, το Διεθνές Συνέδριο για την Αστική Αυτονομία και τη Συλλογική Πόλη  [AUTONOMA] - το οποίο αποτελεί καρπό της πρωτοβουλίας μιας ομάδας υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση - συγκέντρωσε στην Αθήνα καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες από το χώρο της Αρχιτεκτονικής, της Γεωγραφίας, του Design και των Περιβαλλοντικών Επιστημών, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την Αστική Αυτονομία ως ένα ξεχωριστό πεδίο έρευνας και ως μια εναλλακτική απάντηση στις μελλοντικές προκλήσεις του αστικού και κοινωνικού χώρου.

Σε μια εποχή, όπου οι διεθνείς αγορές ορίζουν τα μέσα αστικοποίησης παγκοσμίως, οι πολίτες έχουν έναν ολοένα συρρικνούμενο ρόλο στις διαδικασίες αποφάσεων που τους αφορούν.

Η χρηματιστικοποίηση της αστικής ανάπτυξης έχει μειώσει σημαντικά τη δύναμη των τοπικών κοινοτήτων να επηρεάζουν τη μορφή της πόλης, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύεται ο ρόλος των τοπικών ελίτ και του υπερτοπικού κεφαλαίου. Η σημερινή κρίση, που σε μεγάλο βαθμό γεννήθηκε από αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο, σε συνδυασμό με την συνεχή απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους λειτουργεί καταλυτικά στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και στην ενίσχυση του δημοκρατικού ελλείμματος σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα από αυτήν την εκδήλωση ελπίζουμε να αναδείξουμε περιπτώσεις τοπικών κοινωνιών, αλλά και ριζοσπαστικές ιδέες που προωθούν ένα νέο εναλλακτικό τρόπο ζωής μέσα από συλλογικές δομές στη πόλη. Οι προσπάθειες τους αποτελούν μαρτυρίες που μας θυμίζουν πως διαμορφώνονται οι πόλεις μέχρι σήμερα, και μας προκαλούν να οραματιστούμε νέες ριζικές δομές στον σχεδιασμό, την οργάνωση, και διακυβέρνηση της πόλης.

Το Συνέδριο [AUTONOMA] πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και με ακαδημαϊκούς εταίρους το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Μ.Ι.Τ. και το Carnegie Mellon University.

Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά 7 από τις κύριες ομιλίες (keynote speeches) του Συνεδρίου.

Tonkinwise Cameron Διευθυντής Σπουδών, Σχολή Design, Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon

Ο Cameron Tonkinwise είναι Διευθυντής Σπουδών της Σχολής Design του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon. Ο Cameron Tonkinwise μελετά πως οι σχεδιαστές μπορούν να μάθουν από τη φιλοσοφία της κατασκευής, των υλικών και την κοινωνιολογία της τεχνολογίας.
Το βασικό πεδίο έρευνας  του είναι η αειφόρος ανάπτυξη και, πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός συστημάτων που προωθούν μια κοινωνία με ελάχιστη δυνατή εξάρτηση σε υλικά αγαθά, κυρίως μέσω της αποσύνδεσης χρήστη και ιδιοκτήτη. Με άλλα λόγια, μέσω συστημάτων ανταλλαγής. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σχετικά με τον ρόλο του σχεδιασμού, και συγκεκριμένα του σχεδιασμού υπηρεσιών, στη προώθηση της ανταλλακτικής οικονομίας και της συνεργατικής κατανάλωσης.

Σχετικές ομιλίες