Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Contextualising Athenian Tokens

Rowan Claire

17 Δεκεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:24:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 68
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Rowan Claire

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
17/12/2019

Διάρκεια
00:24:39

Εκδήλωση
Workshop: TOKENS. The Athenian legacy to modern world

Χώρος
British School at Athens

Διοργάνωση
University of Warwick
European Commission - Horizon 2020

Κατηγορία
Κλασικές σπουδές

Ετικέτες
TOKENS, σύμβολο, αρχαία Αθήνα, Αθηναϊκά Σύμβολα

Ποτέ πριν ένα αντικείμενο της καθημερινότητας δεν έπαιξε ρόλο τόσο σημαντικό σε μια σειρά πολλών και διαφορετικών καταστάσεων: στην οικονομία (Αγορισμός, κρυπτονομίσματα, πιστωτικές κάρτες και κάρτες άμεσων πληρωμών), στη διακυβέρνηση (δίκτυα «Αγοράς» που εφαρμόζονται στις εκλογές), στην πληροφορική (ασφάλεια συστημάτων). Αυτή η Επιστημονική Συνάντηση έχει ως σκοπό την καλύτερη κατανόηση τόσο των ρόλων των Συμβόλων στην Αρχαία Αθήνα όσο και των σύγχρονων εφαρμογών τους σε συστήματα ψηφοφορίας και σε μηχανισμούς της Αγοράς. Η σύγχρονη αντίληψη θεωρεί την Αθήνα ως το ιστορικό παράδειγμα. Αλλά τελικά τι ξέρουμε για τα Σύμβολα; Μερικά από τα ερωτήματα που συζητήθηκαν στην Επιστημονική Συνάντηση είναι κατά πόσον τα σύγχρονα «Tokens» διαφέρουν από τα αρχαία Σύμβολα, αν αποτελούν καθαρά Αθηναϊκή καινοτομία, πώς και αν άλλαξαν οι ρόλοι τους με την πάροδο των αιώνων, πώς και γιατί τα σύμβολα υποστηρίζουν τη δημιουργία και την ανάπτυξη δικτύων και είναι απαραίτητα στη διοίκηση και στην οικονομία γενικότερα.

Τα Αθηναϊκά Σύμβολα στα συμφραζόμενα τους

Κατά πόσο είναι τα Σύμβολα της Αθήνας μοναδικά στην αρχαία Μεσόγειο; Η Αθήνα είναι το κέντρο του καλύτερα μελετημένου συνόλου Συμβόλων από την αρχαιότητα και συχνά προβάλλεται στην έρευνα ως η κατ’ εξοχήν πόλη των Συμβόλων. Ο Rostovtzeff για παράδειγμα πίστευε ότι οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν τα Σύμβολα κατά την ύστερη Δημοκρατία όταν τα είδαν σε χρήση στην Αθήνα. Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν ήρθε η στιγμή να ερμηνευθούν τα σύμβολα από τις ανασκαφές της Αθηναϊκής Αγοράς, ήταν τα Ρωμαϊκά Σύμβολα, τα μελετημένα από τον Rostovtzeff, τα οποία χρησίμευσαν ως πρότυπο για την κατανόηση της λειτουργίας πολλών από αυτά τα αντικείμενα, ολοκληρώνοντας έτσι έναν πλήρη ερευνητικό κύκλο. Από τότε μέχρι σήμερα η έρευνα έχει εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία. Ευρήματα που χρονολογούνται στον 2ο αι. π.Χ. και ήρθαν στο φως στην Ιταλία αποδεικνύουν ότι οι Ρωμαίοι δεν υιοθέτησαν τα Σύμβολα από τους Αθηναίους κατά την εποχή της ύστερης Δημοκρατίας, αλλά η τάση να ερμηνεύουμε τα σύμβολα που έχουν βρεθεί αλλού με βάση όσα ξέρουμε για την Αθήνα επιμένει στην έρευνα. Η παρουσίαση επιχειρεί να ανατρέψει την τάση αυτή θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η γνώση περί Συμβόλων από κέντρα εκτός Αθηνών μπορεί να συμβάλλει στην ερμηνεία των Συμβόλων της Αθήνας. Υπάρχει κάτι ασυνήθιστο ή μοναδικό σε σχέση με τα Σύμβολα της Αθήνας; Μπορούμε να βρούμε παραδείγματα όπου η αθηναϊκή πρακτική έχει επηρεάσει άλλες περιοχές ή παραδείγματα όπου καινοτομίες από άλλες περιοχές υιοθετήθηκαν στην Αθήνα; Για πρώτη φορά διαθέτουμε μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει τόσες πολλές περιοχές για τον τύπο αυτόν του αντικειμένου και η οποία υπογραμμίζει τον ιδιαίτερο και κατά τόπους ξεχωριστό τύπο αυτών των αντικειμένων. Έτσι, ακόμη και αν η Αθήνα αποδειχθεί ότι είναι μοναδική ως προς την προσέγγιση των Συμβόλων, εντούτοις αυτή η μοναδικότητα θα μπορούσε να ενταχθεί σε γενικότερα υποδείγματα, τα οποία είναι γνωστά από αλλού. Παρέχοντας το υπόβαθρο για την καλύτερη κατανόηση των Αθηναϊκών Συμβόλων, αυτή η παρουσίαση κινείται προς τη συνολική ερμηνεία της λειτουργίας των αντικειμένων αυτών στην ανθρώπινη κοινωνία.

Rowan Claire Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομισματικής, Πανεπιστήμιο του Warwick

Η Clare Rowan ολοκλήρωσε τη διατριβή της το 2010 στο Macquarie University του Sydney. Μετά από ερευνητικές θέσεις στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή της Ρώμης και στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης είναι σήμερα αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομισματικής στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Διευθύνει από το 2016 το ερευνητικό πρόγραμμα «Token Communities in the Ancient Mediterranean» με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερευνών.

Σχετικές ομιλίες