Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα)

Παναγιωτόπουλος Τάκης, Τσιόδρας Σωτήρης, Γώγος Χαράλαμπος, Πεφάνης Άγγελος, Μεντής Ανδρέας, Λύτρας Θεόδωρος, Ακινόσογλου Καρολίνα

29 Ιανουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:07:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 230

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021» διοργάνωσε διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μία πρόκληση για το μέλλον», στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εισηγήσεις και παρεμβάσεις κορυφαίοι επιδημιολόγοι, νομικοί, ιστορικοί, ψυχίατροι και ψυχολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 27 – 30 Ιανουαρίου 2021 και οργανώθηκε με την συνεργασία του Ινστιτούτου Παστέρ, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, του Κύκλου Ιδεών και τη συμβολή του King’s College London.

Η εντατική προετοιμασία ολοκληρώθηκε τους τελευταίους μήνες και είναι ένα δείγμα της κυρίαρχης αντίληψης της Πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την οποία η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης οφείλει να αποτελέσει μία αφορμή για μελέτη της Ιστορίας, αξιολόγηση της συγκυρίας και δημιουργία προοπτικής για το μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος του συμποσίου είναι η ενημέρωση ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινού και ειδικότερα των νέων και η κατανόηση πολλών πτυχών της πανδημίας.

H πανδημία του Covid-19 συνέπεσε με την φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και υλοποίησης των επετειακών δράσεων της Πρωτοβουλίας και σε αυτές τις συνθήκες κρίθηκε αναγκαίο να ενταχθεί στον προβληματισμό και στις θεματικές των συζητήσεων, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Το σκεπτικό της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με βάση το αξίωμα «Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον», εξ αρχής προϋπέθετε τη συνομιλία του παρελθόντος με τα προβλήματα του παρόντος και τις προοπτικές του μέλλοντος. Ο covid-19 αποτελεί μια ακόμη εκδήλωση των επιδημιών, με τις οποίες έχουν διασταυρωθεί οι κοινωνίες στην ιστορική τους διαδρομή. Είναι ένα ζήτημα που άγγιξε και αγγίζει θεμελιώδη θέματα σε διαφορετικές χρονικότητες: την ιδιωτική και τη δημόσια στάση απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, τον ρόλο και τα όρια της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα θέτει επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού και πολιτικών αντιμετώπισης των πανδημιών στο παρόν και στο μέλλον. Η διοργάνωση ενός διεθνούς συμποσίου, με θέμα την διεπιστημονική εξέταση των επιδημιών και το διάλογο μεταξύ επιστημόνων που εργάζονται από ποικίλες ειδικότητες και με διαφορετικά εργαλεία προσέγγισης, αλλά με κοινό στόχο την κατανόηση και την αντιμετώπιση των πανδημιών εντάσσεται στο πνεύμα ενότητας, σύμπνοιας και προοπτικής που είχε θέσει από την ίδρυσή της η Πρωτοβουλία 1821-2021.

Παναγιωτόπουλος Τάκης Ομότιμος Καθηγητής, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας - Μέλος της “Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για COVID-19”

O Tάκης Παναγιωτόπουλος είναι Παιδίατρος-Επιδημιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής στον Τομέα Υγείας του Παιδιού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μετεκπαιδεύτηκε στη δημόσια υγεία και επιδημιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στην Αθήνα. Είναι μέλος της “Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για COVID-19”. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στους τομείς της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών. Έχει επίσης εργαστεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ως υπεύθυνος του Τμήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης. Μετείχε από θέσεις ευθύνης στην αντιμετώπιση πρόσφατων επιδημιών στην Ελλάδα (SARS, γρίπη A(H1N1) του 2009, λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου κ.ά.). Τα τελευταία χρόνια, η εργασία του επικεντρώνεται σε θέματα επιδημιολογίας των λοιμωδών νοσημάτων, εμβολιασμών, εκτίμησης αναγκών υγείας και πρόληψης στην παιδική ηλικία.

Τσιόδρας Σωτήρης Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ - Μέλος της “Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για COVID-19”

Ο Σωτήρης Τσιόδρας (Σίδνεϊ, 13 Οκτωβρίου 1965) είναι Έλληνας γιατρός παθολόγος, ακαδημαϊκός με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου. Κατάγεται από το Νεοχώρι Αργολίδας και ζει στην Αθήνα.

Είναι Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν». Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων στη Δημόσια υγεία από λοιμογόνους παράγοντες και υπεύθυνος για τη συνεργασία των ελληνικών υγειονομικών αρχών με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες. Είναι Μέλος της “Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για COVID-19”.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2020 εκτελεί καθήκοντα εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα και διατελεί επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας νέου κορωνοϊού στην χώρα.

Γώγος Χαράλαμπος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών - Μέλος της “Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για COVID-19” - Member of the working group of the Health Security Committee (EU) on clinical management on COVID-19

Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Α. Γώγος γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, απ' όπου αποφοίτησε με "Αριστα" το 1979. Υπηρέτησε το αγροτικό του στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου "Αγ. Ανδρέας" στην Πάτρα. Απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας το 1987, στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετεκπαιδεύτηκε στις λοιμώξεις στα Νοσοκομεία Royal Liverpool University Hospital και στο Clatterbridge Hospital NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έλαβε την ειδικότητα της λοιμωξιολογίας το 1996. Υπηρετεί στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1988. Είναι Καθηγητής Παθολογίας από το 2004. Είναι Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Λοιμώξεων της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Πατρών. Υπήρξε Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος (2009-11 και 2011-13), και Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (2007-13). Ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η ανοσολογία των λοιμώξεων και το σύνδρομο σήψης. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδος για την μελέτη της σήψης, μέλους της International Sepsis Alliance. Ιδιαίτερη ενασχόληση με την Ιατρική Εκπαίδευση και μέλος της επιτροπής για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Ιατρικού Τμήματος του ΠΠ. Είναι πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Ιατρικού Τμήματος ΠΠ από το 2006-σήμερα. Εχει 98 δημοσιευμένες μελέτες στο pubMed / 106 στο SCOPUS και 2212 citations στο SCOPUS. Στο Google Scholar καταγράφονται 3544 citations με h-index 26 και i-index 54. Αθροιστικός Impact Factor=317.904 / Μέσος Impact Factor=3.612 / h-factor=20. Είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών.

Πεφάνης Άγγελος Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής-Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο "Σωτηρία"

Ο Αγγελος Πεφάνης είναι Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής της παθολογικής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία" στην Αθήνα. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Πεφάνης ειδικεύθηκε στην Παθολογία στην Αθήνα και στη Λοιμωξιολογία στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Harvard. Υπήρξε μέλος της επιτροπής για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς οργανισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από το 2005 είναι διευθυντής σύνταξης της έκδοσης "Ιατρική". Εχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Μεντής Ανδρέας Κλινικός Μικροβιολόγος - Διευθυντής Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ - Μέλος της “Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για COVID-19”

Ο Δρ Ανδρέας Μεντής είναι Ιατρός Βιοπαθολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Μικροβιολογία. Κατέχει θέση Ερευνητή Α’ στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και είναι Διευθυντής του Διαγνωστικού Τμήματος και των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης, Ερυθράς/Ιλαράς και Πολιομυελίτιδος που είναι διαπιστευμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στις συγγενείς λοιμώξεις, στις ιογενείς λοιμώξεις του Αναπνευστικού και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, στην ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων με νέες τεχνολογίες και στην μελέτη της παθογένειας των λοιμώξεων του ανθρώπου. Έχει συμμετάσχει σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Έχει συγγράψει 1 βιβλίο Μικροβιολογίας, έχει 85 δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά που αναφέρονται στο PUBMED, και κεφάλαια σε 3 βιβλία.

Λύτρας Θεόδωρος Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Θεόδωρος Λύτρας είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2020. Προηγουμένως, είχε εργαστεί ως επιδημιολόγος στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (2014-2020) και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (2008-2010).

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και διδακτορικό δίπλωμα στη Βιοϊατρική από το Universitat Pompeu Fabra.

Ακινόσογλου Καρολίνα Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος - Eπίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών - Υπεύθυνη πτέρυγας COVID-19 Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

H Καρολίνα Ακινόσογλου γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών απ’ όπου αποφοίτησε το 2006. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο πεδίο της μοριακής και κυτταρικής ανοσοβιολογίας της ελονοσίας στο Imperial College του Λονδίνου (Απονομή 2011) κι απέκτησε εξειδικευμένη κλινική εμπειρία στα τροπικά νοσήματα στη μονάδα λοιμώξεων και τροπικών νοσημάτων στη Lister Unit του Northwick Park Hospital του Λονδίνου (2006-2010). Ταυτόχρονα, εκπαιδεύτηκε στην εφαρμογή συγχρόνων μεθόδων εκπαίδευσης (Problem Based Learning) με αυτόνομο διδακτικό έργο σε πρωτοετείς & δευτεροετείς φοιτητές του τμήματος Ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου, ενώ συμμετείχε ενεργά στην επίβλεψη ερευνητικών εργασιών προ- και μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Βιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο (2007-2010). Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της γενικής παθολογίας και την εξειδίκευση της λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (2017). Παρουσιάζει εκτενές διδακτικό έργο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του αυτόνομου συντονισμού κύκλου μαθημάτων (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημόσια Υγεία) και την επίβλεψη μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών. Έχει αποτελέσει μέλος της επιτροπής για την πιστοποίηση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Ιατρικής (2017-2018) όπως και για την ίδρυση του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών «Εξατομικευμένη Ιατρική» (2018). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στο πεδίο των τροπικών λοιμώξεων και, ειδικότερα τα τελευταία έτη, της σήψης και της συστηματικής φλεγμονής, οι εργασίες της οποίας έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνεδρια (EMBO Meeting on Molecular and Population Biology of Mosquitoes and Other Disease Vectors 2009 & 2013, Annual Meeting of American Society of Tropical Medicine and Hygiene 2011, Annual BioMalPar Conference 2012, European Conference of Clinical Microbiology and Infectious Diseases 2015-2019, American Society of Microbiology – Microbe-ICAAC 2015-2018, Annual Meeting of European Society of Peadiatric Infectious Diseases) και αποσπάσει πολλαπλές τιμητικές διακρίσεις από διεθνεις επιστημονικές εταιρείες (American Society of Microbiology 2015 & 2018, European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases 2017) ενώ συνολικά έχουν αποδώσει πληθώρα δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά με διεθνή απήχηση. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει ενεργά σε μεγάλο αριθμό διεθνών πολυκεντρικών μελετών (>15) ενώ παράλληλα εργάζεται στο επιστημονικό πεδίο της ΗIV-λοίμωξης, έρευνα της οποίας έχει χρηματοδοτηθεί και χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά προγράμματα (Πρόγραμμα Υποτροφιών Παν/μίου Πατρών "Κ. Καραθεοδωρή 2018" , Πρόγραμμα δωρεών Gilead "Ασκληπιός" 2016) κι έχει λάβει επανειλημμένως υποτροφίες βάσει αριστείας από την European AIDS Clinical Society. Έχει διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής εργασιών σε διεθνή λοιμωξιολογικά περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης (BMC Infectious Diseases,Critical Care,Clinical Infectious Diseases,Plos One), καθώς κι οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής αλλά και προσκεκλημένη ομιλήτρια πλήθους (>60) τοπικών και πανελληνίων επιστημονικών παθολογικών και λοιμωξιολογικών συνεδρίων. Αποτελεί ενεργό μέλος σημαντικού αριθμού πανελληνίων και διεθνών επιστημονικών εταιρειών (IDSA, ASM, ESCMID, GMC, EEMAA, ΕΕΛ κτλ.) κι έχει διατελέσει μέλος κι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τις Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ). Παράλληλα με τα διδακτικά της καθήκοντα κι ερευνητικές της δραστηριότητες, παρουσιάζει κλινικό έργο στην Παθολογική Κλινική και το Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, με την παρακολούθηση νοσηλευόμενων κι εξωτερικών ασθενών, την ενεργή της συμμετοχή στις εφημερίες της κλινικής συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και τη συμμετοχή της στην εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών της Παθολογικής Κλινικής. Το 2017 εξελέγη ομόφωνα Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου και ανέλαβε καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2018.

Σχετικές ομιλίες

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα) 03:12:39

Ιαν 27, 2021

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα)

Μάνος Ιωάννης McNeill John R. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Γαρδίκα Κατερίνα Barona Vilar Josep Lluis Μπαρλαγιάννης Θανάσης Στογιαννίδης Γιάννης Τσιάμης Κωνσταντίνος Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία Πουλάκου - Ρεμπελάκου Έφη

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα) 02:15:46

Ιαν 28, 2021

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα)

Βενιζέλος Ευάγγελος Γεραπετρίτης Γιώργος Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Πικραμένος Μιχάλης Μήτρου Λίλιαν Ακριβοπούλου Χριστίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία