Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Cro-Magnon και Pablo Picasso: Δύο άνθρωποι, δύο εποχές, μία ιστορία… ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου

Πουλακάκης Νίκος

27 Φεβρουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:34:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 443

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων σε συνεργασία με το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης), τιμώντας την επέτειο γέννησης του Κάρολου Δαρβίνου – Darwinday 2021, διοργάνωσαν διαδικτυακή ημερίδα το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 με θέμα:

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
Ο Δαρβίνος αποκαλύπτει το Δέντρο της Ζωής

Οι εισηγητές, αναφέρονται σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Εξελικτική Θεωρία, αφού η κατανόηση της μπορεί να εξηγήσει την εξέλιξη κάθε μορφής ζωής πάνω στη Γη, επομένως και την εμφάνιση, την εξέλιξη και τη δυναμική του κορονοϊού SARS CoV-2.

Εισηγητές
Ζούρος Λευτέρης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Πουλακάκης Νίκος, Καθηγητής Συστηματικής Ζωολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Σφενδουράκης Σπύρος, Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οργανωτική Επιτροπή – Συντονιστές
Αναγνωστάκης Μανώλης, Βιολόγος-Εκπαιδευτικός, Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου.
Κατωπόδης Γεώργιος, Βιολόγος-Εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΠΕΒ.
Πενθερουδάκης Γεώργιος, Βιολόγος-Εκπαιδευτικός, Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου.

Πουλακάκης Νίκος Καθηγητής Συστηματικής Ζωολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Διευθυντής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Ο Νίκος Πουλακάκης είναι Καθηγητής Συστηματικής Ζώων στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1997), εκπόνησε τη μεταπτυχιακή του διατριβή στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000) και τη διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2005).

Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Εξέλιξης και Οικολογίας του Πανεπιστημίου του YALE (2007-2009). Το 2009 εκλέχτηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με γνωστικό αντικείμενο τη Συστηματική Ζώων. Από το Σεπτέμβριο του 2018 είναι διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Έχει πλήθος επιστημονικών εργασιών (79) στα πεδία της Μοριακής Φυλογένεσης, Φυλογεωγραφίας, Πληθυσμιακής Γενετικής και Συστηματικής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και πολλές σημαίνουσες συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Επιπλέον των επιστημονικών δημοσιεύσεων στα πεδία της έρευνάς του, έχει συγγράψει 4 κεφάλαια σε εγχειρίδια, έχει μεταφράσει ή/και επιμεληθεί μεταφράσεων σε 5 εγχειρίδια κυρίως σχετικών με την Εξέλιξη.

Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας, καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας.▪ Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία του με θέμα την ιστορική προέλευση αρτίγονων ή απολιθωμένων ζωικών ειδών με μελέτη αλληλουχιών DNA.

Σχετικές ομιλίες