Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο - Μάθημα 18ο: "Ρωσία / Κόσμος"

Ευθυμίου Δ. Μαρία

9 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:35:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 12570
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Μegaron Plus, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την πανεπιστημιακή κοινότητα, εγκαινιάζει τον κύκλο διαλέξεων της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τομέα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Δ. Ευθυμίου, με τον γενικό τίτλο «Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο».

Η βραβευμένη για την εξαίρετη πανεπιστημιακή διδασκαλία της καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, παρουσιάζει τις τομές της ανθρώπινης ιστορίας αναδεικνύοντας τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της Γης.

Στα μαθήματα αυτά εντοπίζονται κομβικά σημεία της ανθρώπινης ιστορίας: η περίοδος καρποσυλλογής και κυνηγίου, η Γεωργική Επανάσταση, η Βιομηχανική Επανάσταση. Αναλύεται η πορεία των μεγάλων ενεργών θρησκειών της Γης –και των οπαδών τους. Αναδεικνύονται τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της Γης (Εγγύς και Μέση Ανατολή, Αφρική, Αυστραλία, Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική), με έμφαση στις κεντρικές παραμέτρους που διαμόρφωσαν τους μεγάλους επώνυμους πολιτισμούς και τις περιφέρειές τους. Καθώς ο έλληνας ακροατής γνωρίζει την ιστορία του από τη σχολική και την όλη του εκπαίδευση, η ελληνική ιστορία δεν αντιμετωπίζεται συντεταγμένα, ούτως ώστε να δοθεί χώρος στην προσέγγιση της ιστορίας των ευρύτερων περιοχών της Γης –που αποτελεί, εξάλλου, και τον στόχο του εν λόγω Κύκλου.

Τα μαθήματα συνοδεύονται από την ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων, από εικόνες και μουσικά ακούσματα.

Σημειώσεις της ομιλήτριας για τα μαθήματα (pdf)

Το Blod ευχαριστεί θερμά το Megaron Plus για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.

Ευθυμίου Δ. Μαρία Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Λάρισα, το 1955.

Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πρώτου και Δευτέρου Κύκλου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά, αλβανικά.

Από το 1981 είναι μέλος του ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία. Στην παρούσα περίοδο βρίσκεται στην βαθμίδα της Τακτικής Καθηγήτριας. Από τη θέση αυτή, έχει διδάξει, επί 38 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει δεκάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά. Κατά την έναρξη λειτουργίας τους και προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες διδασκαλίας, έχει, κατά διαστήματα, διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας και μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με πέντε ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας.

Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό -δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση- σε ολόκληρη την Αττική και την Ελλάδα (σε περίπου εξήντα Δήμους της χώρας, εικοσιπέντε εκτός Αθηνών –ανάμεσά τους και φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης), κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Την άνοιξη του 2016 -στο πλαίσιο συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά βρίσκονται καταγεγραμμένα στο BLOD.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί πέντε βιβλία Ιστορίας, ενώ άλλα δύο βρίσκονται υπό εκπόνησιν. Έχουν δημοσιευθεί περί τα εβδομήντα άρθρα της σε περιοδικά Ιστορίας, σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, σε ένθετα Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της, περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά, στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό Τύπο.

Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.

Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.

Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών νεαρών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου, και γιαγιά της Μάγιας, της Έλενας και της Δανάης.

Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.

Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών και φωτεινών ανθρώπων - φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Overy, Richard, Άτλας της Παγκόσμιας Ιστορίας, εκδ. Καθημερινή, Αθήνα 2007

Braudel, Fernand, Η Γραμματική των Πολιτισμών, εκδ. Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2002

Blainey, Geoffrey, Συνοπτική Ιστορία του Κόσμου, εκδ. Φυτράκη, Αθήνα 2004

Roberts, J.M., Παγκόσμια Ιστορία, εκδ. Οδυσσέας, Αθήνα 2002

Διαμαντής, Απ. –Καρδάσης, Βασ., Από το Σχίσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινωνία, Οικονομία, Πολιτισμός στη Δεύτερη Χιλιετία, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2007

Hobsbaum, Eric, Η Εποχή των Επαναστάσεων (1789 -1848)/ Η Εποχή του Κεφαλαίου (1848 -1875)/ Η Εποχή των Αυτοκρατοριών (1875 -1914) Και τα τρία βιβλία έχουν εκδοθεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)

Hobsbaum, Eric, Η Εποχή των Άκρων (1914 -1991), εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα 2003

Mc Neil, William, Ιστορία της Ανθρώπινης Κοινωνίας (πρόκειται για την ελληνική έκδοση του κλασικού έργου του συγγραφέα με τίτλο: The Rise of the West. A History of the Human Community, The University of Chicago Press, 1963)

Stavrianos, L.S, A Global History. The Human Heritage, Prentice Hall, N.J. 1983

Asimov, Isaac, Το Χρονικό του Κόσμου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης Χάρμαν, Κ, Λαϊκή Ιστορία του Κόσμου, εκδ. Τόπος, Αθήνα 2012

Σχετικές ομιλίες