Mck. Camp John II
Karavas John
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
16/09/2020
Διάρκεια
00:58:52
Εκδήλωση
CYA Virtual Lecture Series
Χώρος
Διαδικτυακή εκδήλωση
Διοργάνωση
Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
δημοκρατία, Αθηναϊκή δημοκρατία, Αρχαία Αγορά, δημοκρατικό πολίτευμα, αρχαιότητα, αρχαία Αθήνα, αρχαιολογία, Σολωνικό Σύνταγμα, Σύνταγμα, Η.Π.Α., Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τροπολογία, αλλαγή, όστρακο, οστρακισμός, εξοστρακισμός
O Kαθηγητής John McK. Camp II, Διευθυντής των Ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα στην Αρχαία Αγορά και επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του CYA, εξετάζει την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, όπως την αντιλαμβανόμαστε μέσα από τις ανασκαφές της Αγοράς, και τη συγκρίνει με τις σύγχρονες εκδοχές του πολιτεύματος, μελετώντας τι θα μπορούσε επωφελώς να αξιοποιηθεί από την αρχαιότητα. Ο John Karavas, Καθηγητής Αρχαιολογίας του CYA, συντονίζει τη συζήτηση.
Στη διάλεξή του, με τίτλο «Democracy: Old & New», ο Καθηγητής Camp, έχοντας ως σημείο αναφοράς την αρχαιολογική του ανασκαφή στην Αθηναϊκή Αγορά, μίλησε για την ιστορία της αθηναϊκής δημοκρατίας και το τι μπορεί να μας διδάξει για τις σύγχρονες κυβερνήσεις. Υποστηρίζει ότι, μελετώντας την αρχική μορφή της δημοκρατίας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη σοφία της αρχαίας Αθήνας στα τρέχοντα πολιτικά και κυβερνητικά ζητήματα και να βρούμε λύσεις σε πιεστικά προβλήματα.
Επιπλέον, η ανάλυση της αθηναϊκής δημοκρατίας μέσα από το πρίσμα της αρχαιολογίας μπορεί να προσφέρει νέες συναρπαστικές οπτικές σε ένα θέμα που έχει μελετηθεί τόσα χρόνια από πολλούς κλάδους.
Παρόλο που η ανασκαφή της Αρχαίας Αγοράς μετράει 90 χρόνια, συνεχίζει να αποκαλύπτει νέα, συναρπαστικά ευρήματα που μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες για όλες τις πτυχές της αρχαίας αθηναϊκής κοινωνίας. Μέσα από πολλαπλά στρώματα που εκτείνονται χρονικά χιλιάδες χρόνια, το έδαφος της Αγοράς αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα εικόνα για την ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Αθήνα, την οποία ο Καθηγητής Camp περιέγραψε ως «μια σταδιακή διαδικασία, όχι ένα ξαφνικό γεγονός».
Η θέσπιση του Σολωνικού Συντάγματος τον 6ο αιώνα π.Χ. οριοθετεί παραδοσιακά τη θεμελίωση της αθηναϊκής δημοκρατίας. Ο Καθηγητής Camp σημείωσε ότι, σε αντίθεση με το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Σολωνικό Σύνταγμα ήταν πολύ ρευστό και άλλαζε εύκολα, επιτρέποντας την εξέλιξη της διακυβέρνησης. Αν και μπορούν να γίνουν τροπολογίες, το αμερικανικό Σύνταγμα είναι πολύ πιο ανθεκτικό στην αλλαγή.
Αναφερόμενος στα σύγχρονα όρια θητείας των πολιτικών των ΗΠΑ, ο καθηγητής Camp αναφέρθηκε σε όστρακα που βρέθηκαν στην Αγορά. Αυτά τα μικρά θραύσματα αγγείων χρησίμευαν ως ψηφοδέλτια, στα οποία οι πολίτες έγραφαν το όνομα κάποιου που θεωρούσαν ότι ήταν απειλή για τη δημοκρατία. Το άτομο που λάμβανε τις περισσότερες ψήφους εξοστρακιζόταν από την Αθήνα για δέκα χρόνια. Η αγγλική λέξη «ostracize» προέρχεται από την ελληνική λέξη όστρακο.
Ο John McKesson Camp II είναι Διευθυντής των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών και Καθηγητής Κλασικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Randolph-Macon College. Είναι κάτοχος A.B. στις Κλασικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1968), καθώς και M.A. (1972) και Ph.D. (1977) στην Κλασική Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Princeton. Ο Δρ Camp θεωρείται ο κορυφαίος ειδικός στην τοπογραφία της Αθήνας και της Αττικής. Η μακρόχρονη σχέση του με τις ανασκαφές της Αθηναϊκής Αγοράς της Αμερικανικής Σχολής χρονολογείται από το 1966 όταν εντάχθηκε στο προσωπικό ως ανασκαφέας. Συνέχισε ως Agora Fellow το 1972, ως Βοηθός Διευθυντή το 1973 και ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή το 1994. Ήταν επίσης Καθηγητής Κλασικών Σπουδών στην έδρα Andrew W. Mellon της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα από το 1985 έως το 1996. Ο Δρ. Camp έχει πλήθος δημοσιεύσεων και διαλέξεων, και έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις για το έργο του, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Aristeia for Distinguished Alumni/ae of the American School.
Απόφοιτος των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Durham, οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος του είναι η Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Ιστορία, η αρχαιολογία των ελληνικών και ρωμαϊκών επαρχιών (με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ρωμαϊκή μεθόριο) καθώς και οι αρχαίες πολεμικές επιχειρήσεις. Έχει συνεργαστεί με πολλές ερευνητικές ομάδες και ινστιτούτα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ανατολική Ευρώπη.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές στη Σερβία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα και είναι σήμερα Διευθυντής ανασκαφών στην Αλμυρίδα, μια ελληνική/ρωμαϊκή/βυζαντινή στρατιωτική και αστική τοποθεσία στο Δέλτα του Δούναβη στη Ρουμανία. Από το 2021, διεξάγει επίσης ανασκαφές στη θέση Gratiana, ένα όψιμο ρωμαϊκό φρούριο που βρίσκεται στη Ρουμανία. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα, κυρίως σχετικά με τη θεωρία και τις ανασκαφικές έρευνες της Ρωμαϊκής μεθορίου.