Παπανικολάου Ελένη
Πολύζος Θανάσης
Άνθης Λεωνίδας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
30/01/2021
Διάρκεια
01:02:33
Εκδήλωση
ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ & ΓΕΝΕΤΙΚΗ "Νέα Δεδομένα και το Σχολείο του 21ου αιώνα"
Χώρος
Διαδικτυακή εκδήλωση
Διοργάνωση
Επιτροπή Παιδείας - Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων
Κατηγορία
Μοριακή Βιολογία
Ετικέτες
Μοριακή Βιολογία, Γενετική, ελληνικό σχολείο, διδακτέα ύλη, γονιδιακή θεραπεία, βιοτεχνολογία
Η Επιτροπή Παιδείας της Π.Ε.Β. διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ & ΓΕΝΕΤΙΚΗ "Νέα Δεδομένα και το Σχολείο του 21ου αιώνα" το Σάββατο 30/01/2021. Οι εισηγητές/τριες, έθιξαν σημαντικά ζητήματα στους τομείς της Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, τα οποία συσχετίζονται και με την ύλη του Ελληνικού σχολείου.
Συμμετέχουν οι Βιολόγοι:
Ελένη Παπανικολάου- Λέκτορας Γονιδιακής Θεραπείας/Γονιδιακής Μεταφοράς, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. με θέμα "Γονιδιακή θεραπεία: Νέοι ορίζοντες"
Κοσμάς Χαραλαμπίδης- Αν. Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Ανάπτυξης Φυτών, Τμήμα Βιολογίας Ε.Κ.Π.Α. με θέμα "Μοριακές πρακτικές Γενετικής και Βιοτεχνολογίας"
Συντονισμός από τους Θανάση Πολύζο (Εκπ. Βιολόγο Δ.Ε.) και Λεωνίδα Άνθη (Εκπ. Βιολόγο Δ.Ε.).
Η Δρ. Παπανικολάου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ από όπου αποφοίτησε το 1995. Ακολούθησε η διδακτορική της διατριβή στην Μοριακή Ιολογία στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με θέμα την μελέτη και χαρακτηρισμό των προϊόντων του ανοιχτού αναγνωστικού πλαισίου U86/87 του ανθρώπινου ερπητοϊού τύπου 6 (Human Herpesvirus 6, HHV-6). Μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής της διατριβής, μετέβη το 2003 στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Ουόσινγκτον, στο Σιάτλ των ΗΠΑ, όπου και ειδικεύθηκε στην γονιδιακή θεραπεία αιμοσφαιρινοπαθειών στο Εργαστήριο του Δρ. Σταματογιαννόπουλου συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Αριστείας Γονιδιακής Θεραπείας (Program of Excellence in Gene_Therapy, PEGT). Το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα, οπότε και τέθηκε υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας της γονιδιακής θεραπείας στο Εργαστήριο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Τον Νοέμβριο του 2011 εξελέγη Λέκτορας Γονιδιακής Θεραπείας/ Γονιδιακής Μεταφοράς, στο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της εστιάζονται στην κατασκευή λεντι-ιικών φορέων καθώς και στην τεχνολογία αιχμής της γενωμικής επεξεργασίας, με στόχο την μετάφραση της ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας στον τομέα της αιμοποίησης καθώς και στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας αιματολογικών νοσημάτων.
Ο Πολύζος Αθανάσιος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ από όπου αποφοίτησε το 1996. Στην συνέχεια παρακολούθησε και ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρώτο του Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις «Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (Master of Environmental Studies, 1996-1997) στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, στην Γλασκώβη, Σκωτία. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί μέχρι το 2004 στο χώρο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συμμετέχοντας στην εκπόνηση μεγάλου αριθμού περιβαλλοντικών μελετών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα ασχολούνταν και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ το 2004 στην Δημόσια Εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ04.04 (Βιολόγος). Την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Ανατολικού Ολύμπου και από το 2015 υπηρετεί με οργανική θέση στο 2ο ΓΕΛ Κατερίνης. Το 2019 ολοκλήρωσε επιτυχώς το δεύτερο του Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης, με τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων». Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.), έχοντας διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2015 – 2018), Ταμίας του ΔΣ (2017-2018), μέλος της Επιτροπής Παιδείας (2015 – 2020) και μέλος Οργανωτικής Επιτροπής αρκετών Πανελλήνιων Συνεδρίων της Π.Ε.Β. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και διαμένει μόνιμα στην Κατερίνη από όπου και κατάγεται.
Ο Λεωνίδας Άνθης είναι Βιολόγος - εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Bangor στην Ουαλία, μέσω του προγράμματος Erasmus παρακολουθώντας σειρά μαθημάτων. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» από το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου ΜΔΕ εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία με τίτλο «Εργαλείο Αξιολόγησης Σχολικών Εγχειριδίων Βιολογίας».
Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό Τομέα με αντικείμενο την υποστήριξη διαγνωστικών εργαστηρίων, ενώ από το 2002 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ04.04 (Βιολόγος). Η οργανική του θέση είναι στο 2ο ΓΕΛ Χαλανδρίου, στο οποίο έχει εκτελέσει και χρέη υποδιευθυντή. Είναι ενεργό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) και αποτελεί μέλος του ΔΣ της ένωσης τη διετία 2019-2021, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας 2018-2021 και Πανελλήνιων Συνεδρίων της Π.Ε.Β, καθώς και συνοδός της Ελληνικής αποστολής στην Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας 2019. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και διαμένει μόνιμα στην Αθήνα.